Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ισοπέδωση των συντάξεων των υγειονομικών καταγγέλλει η ΕΟΟ

23/11/2022 11:53:09 μμ
Ζητούν συνταξιοδοτική εξίσωση με τους άλλους επιστήμονες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την ισοπέδωση των συντάξεων των υγειονομικών καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και όπως επισημαίνει, βασική αιτία είναι η μη υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας να αντικαταστήσει ή να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ιατρόσημο, το οποίο καταργήθηκε με νομοθετική ρύθμιση. Αποτέλεσμα είναι υγειονομικοί με 40 χρόνια ασφάλισης να λαμβάνουν σύνταξη που μετά βίας αγγίζει τα 800 ευρώ μεικτά. «Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της αδικίας που έχουν υποστεί οι υγειονομικοί και τους έχει οδηγήσει σε τραγική κατάσταση ύστερα από 40 χρόνια εργασίας», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης. 

Παράλληλα εξηγεί ότι «μία από τις βασικές αιτίες είναι η απουσία επιδότησης της σύνταξης των υγειονομικών από κοινωνικούς πόρους, σε αντίθεση με τους λοιπούς επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει διότι υπήρξε νομοθετική κατάργηση του βασικού κοινωνικού πόρου του ΤΣΑΥ, δηλαδή του ιατρόσημου, χωρίς υλοποίηση της επισήμως καταγεγραμμένης δέσμευσης της πολιτείας για αντικατάσταση ή κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα είναι, παρά τη ρητή περί αυτού πρόβλεψη του ν.2084/1992, οι υγειονομικοί να λαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν.4387/2016, συντάξεις ύψους 800 ευρώ μεικτών με 40 έτη ασφάλισης». 

Οι υγειονομικοί ζητούν εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των άλλων επιστημόνων, ενώ πρόσφατα έστειλαν και επιστολή διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των υγειονομικών φορέων για την εύρεση λύσης, χωρίς όμως να έχουν λάβει προς το παρόν καμία απάντηση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και παρέχει στους φαρμακοποιούς τα απαραίτητα στοιχεία και εκπαιδευτικά εργαλεία
Καινούριο εγχειρίδιο για φαρμακοποιούς από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)


Σχετικά άρθρα

Υπ. Υγείας και ΠΟΥ/Ευρώπης εγκαινίασαν την έναρξη του προγράμματος «Health-IQ»
Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα
Εθνική στρατηγική για τον καρκίνο
Η Ελλάδα κάνει το πρώτο βήμα με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
Ανοίγει ο διάλογος υπ. Υγείας - φαρμακοβιομηχανίας για το ύψος του clawback
Ο Α. Γεωργιάδης παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΦΕΕ ότι είναι υπερβολικό
«3ο Meet the Expert»: Μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση από την ΕΛ.Ε.Μ.Α.
Με τη συμμετοχή του Προϊστάμενου Τμήματος Φαρμακοποιών ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Πατεράκη