Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ στο 11ο Health Expo Athens
Οι συνεργασίες και η ψηφιακή γνώση στο επίκεντρο
Σοβαρές προσβολές κατά των φαρμακοποιών από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Τους κατηγορεί για εμπορικά παιχνίδια με φαρμακευτικές και επικίνδυνες πρακτικές
Ημερίδα για τις Καλές Πρακτικές στη Διοίκηση των Νοσοκομείων
Με πλειάδα καταξιωμένων στελεχών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο


Ισχυρές αποδείξεις για την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ζητούν φορείς υγείας

21/11/2019 4:02:44 μμ
Πρέπει να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ρύθμιση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική πρέπει να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ρύθμιση προειδοποίησαν την ευρωπαϊκή κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ακαδημιών Ιατρικής (FEAM) και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC), δύο φορείς που έχουν ρόλο συμβούλων σε θέματα υγείας και επιστήμης των Ευρωπαίων υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Οι φορείς ζητούν να αντιμετωπίζεται η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική με τα ίδια πρότυπα όσον αφορά τις αποδείξεις αποτελεσματικότητας και ασφάλειας όπως η συμβατική-κλασική ιατρική και να αλλάξουν οι εθνικοί κανονισμοί ώστε οι επισημάνσεις και η διαφήμιση αυτών των θεραπειών να γίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα συμβατικά φάρμακα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική στην αναθεωρημένη Διεθνή Κατάταξη Παθήσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως σημειώνουν οι FEAM και EASAC το γεγονός αυτό δεν συνεπάγεται ότι οι πρακτικές της κινεζικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, το τάι τσι, η χρήση φυτικών προϊόντων κ.ά., θεωρούνται αυτόματα ασφαλείς, χωρίς ισχυρές αποδείξεις.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Dan Larhammar, πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών και της ομάδας εμπειρογνωμόνων των Ακαδημιών, «υπάρχουν παραδείγματα πρακτικών της κινεζικής ιατρικής που υποβλήθηκαν σε προκλινικές και κλινικές δοκιμές και έδειξαν ότι συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι ισχυρισμοί της κινεζικής ιατρικής μπορούν να γίνουν αποδεκτοί χωρίς κριτική».

Ο πρώην πρόεδρος του EASAC καθηγητής Jos van der Meer δήλωσε ότι «η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες. Οι ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν ανεπαρκώς τις σοβαρές ασθένειες και να καθυστερήσουν οι συμβατικές ιατρικές διαδικασίες».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απευθύνεται σε νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, ιατρούς και ασθενείς


Σχετικά άρθρα

Χειρουργικές μάσκες: Προστατεύουν από τον κορονοϊό;
Έγιναν ανάρπαστες τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα
Επιτυχημένη εκδήλωση για την ενδοαγγειακή fistula στους αιμοκαθαιρόμενους
Καταγράφεται σημαντική πρόοδος στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης