Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ισχυρές αποδείξεις για την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ζητούν φορείς υγείας

21/11/2019 4:02:44 μμ
Πρέπει να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ρύθμιση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική πρέπει να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ρύθμιση προειδοποίησαν την ευρωπαϊκή κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ακαδημιών Ιατρικής (FEAM) και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC), δύο φορείς που έχουν ρόλο συμβούλων σε θέματα υγείας και επιστήμης των Ευρωπαίων υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Οι φορείς ζητούν να αντιμετωπίζεται η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική με τα ίδια πρότυπα όσον αφορά τις αποδείξεις αποτελεσματικότητας και ασφάλειας όπως η συμβατική-κλασική ιατρική και να αλλάξουν οι εθνικοί κανονισμοί ώστε οι επισημάνσεις και η διαφήμιση αυτών των θεραπειών να γίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα συμβατικά φάρμακα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική στην αναθεωρημένη Διεθνή Κατάταξη Παθήσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως σημειώνουν οι FEAM και EASAC το γεγονός αυτό δεν συνεπάγεται ότι οι πρακτικές της κινεζικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, το τάι τσι, η χρήση φυτικών προϊόντων κ.ά., θεωρούνται αυτόματα ασφαλείς, χωρίς ισχυρές αποδείξεις.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Dan Larhammar, πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών και της ομάδας εμπειρογνωμόνων των Ακαδημιών, «υπάρχουν παραδείγματα πρακτικών της κινεζικής ιατρικής που υποβλήθηκαν σε προκλινικές και κλινικές δοκιμές και έδειξαν ότι συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι ισχυρισμοί της κινεζικής ιατρικής μπορούν να γίνουν αποδεκτοί χωρίς κριτική».

Ο πρώην πρόεδρος του EASAC καθηγητής Jos van der Meer δήλωσε ότι «η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες. Οι ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν ανεπαρκώς τις σοβαρές ασθένειες και να καθυστερήσουν οι συμβατικές ιατρικές διαδικασίες».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη θεραπεία της σοβαρής δρεπανοκυτταρικής νόσου ή εξαρτώμενης από μετάγγιση β-θαλασσαιμίας
Ποια είναι τα ζητήματα υγείας που τίθενται σε προτεραιότητα






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της