Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγω για επίσπευση, από την Κυβέρνηση, των διαδικασιών ανοίγματος «κλειστών» επαγγελμάτων, με το φαρμακευτικό επάγγελμα να συμπεριλαμβάνεται συχνά ανάμεσα σε αυτά.
Κατά τη συνεδρίαση του «άτυπου υπουργικού συμβουλίου» που συνήλθε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου την Τρίτη 30/3, αναφέρθηκε από τον υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «Μετά το Πάσχα θα μπει σε σύντομη διαβούλευση και στοχευμένα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και θα έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Μάιο».
Η υλοποίηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την απελευθέρωση των αγορών, επιταχύνεται και από τις έντονες πιέσεις που ασκεί η Ε.Ε. για διαρθρωτικές αλλαγές στην Οικονομία.
Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε «δείχνει» και η πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην οποία εκτιμάται πως οι διαρθρωτικές αλλαγές και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα δώσουν «μπόνους» 13,2% στην ανάπτυξη, μέσα σε 5 χρόνια.
Η κατάρτιση της σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ έγινε στο πλαίσιο του υπολογισμού των επιπτώσεων από την απελευθέρωση των αγορών στην Ελλάδα, κατά τρόπο που να μπορούν να λειτουργούν όπως στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα σε μια σειρά από επαγγέλματα και αγορές οδηγούν σε υψηλότερες τιμές των αντίστοιχων υπηρεσιών κατά 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Η άποψη του Ινστιτούτου είναι ότι η απελευθέρωση των αγορών πρέπει να προχωρήσει γρήγορα για να αντισταθμιστεί το δημοσιονομικό σοκ στην ελληνική οικονομία. Μεταξύ άλλων προτείνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιαίτερα στις μεταφορές, την κατάργηση του καμποτάζ, την άρση των περιορισμών στην αγορά ενέργειας και υγείας, την κατάργηση των κατώτατων τιμών σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, την κατάργηση των υποχρεωτικών αμοιβών για μια σειρά από επαγγελματικές δραστηριότητες και την άρση των γραφειοκρατικών περιορισμών στην επιχειρηματικότητα.