Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Χάπι επιβραδύνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

20/6/2008
Το νέο φάρμακο βρίσκεται σε στάδιο κλινικών δοκιμών και δίνει ελπίδες για καλύτερη διαχείριση της πάθησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς στους οποίους είχαν χορηγηθεί τα 0,6mg του φαρμάκου παρουσίασαν 40% λιγότερες νευροεκφυλιστικές βλάβες σε σχέση με ασθενείς στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο.

Επίσης σε ασθενείς που υποβλήθηκαν στην ίδια θεραπεία επί τρεις μήνες επιπλέον, παρατηρήθηκε περιορισμός των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας έως και κατά 60%.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της 2ης φάσης των κλινικών δοκιμών της λακινιμόδης (laquinimod), ενός νέου φαρμάκου σε μορφή χαπιού για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμιο του Μιλάνου και σε συνεργασία με 51 ιατρικά κέντρα 9 διαφορετικών χωρών, διαπιστώθηκε ότι η λακινιμόδη μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, μειώνοντας τη νευροεκφυλιστική της δραστηριότητα έως και κατά 60% σε κάποιους ασθενείς.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet, συμμετείχαν 300 ασθενείς με ένα τουλάχιστον επεισόδιο υποτροπής κατά τη διάρκεια του έτους πριν από τη χορήγηση του φαρμάκου και με ένδειξη μίας τουλάχιστον φλεγμονώδους βλάβης στο νευρικό τους σύστημα.

Στους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα χορηγήθηκαν είτε 0,3mg ή 0,6mg λακινιμόδης είτε εικονικό φάρμακο (placebo) και η δράση της ουσίας διαπιστωνόταν περιοδικά με μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, μία φορά το μήνα, επί εννέα μήνες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς στους οποίους είχαν χορηγηθεί τα 0,6mg του φαρμάκου παρουσίασαν 40% λιγότερες νευροεκφυλιστικές βλάβες σε σχέση με ασθενείς στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο. Επίσης σε ασθενείς που υποβλήθηκαν στην ίδια θεραπεία επί τρεις μήνες επιπλέον, παρατηρήθηκε περιορισμός των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας έως και κατά 60%. Αντίθετα η χορήγηση των 0,3mg λακινιμόδης δεν οδήγησε σε κάποιου βαθμού βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τη χορήγηση του εικονικού φαρμάκου.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της λακινιμόδης, παρατηρήθηκε ότι η ουσία ήταν γενικά καλά ανεκτή, ενώ σε 2 ασθενείς μόνο εμφανίστηκαν κάποιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες υποχώρησαν μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Το νέο αυτό χάπι θεωρείται ήδη ως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα μέσα για τη μελλοντική αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, το οποίο μάλιστα δείχνει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την ευκολία στη χορήγησή του (τα περισσότερα από τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου είναι ενέσιμα). Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες αναμένουν και τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα αξιολογήσουν εκτενέστερα την ασφάλεια του φαρμάκου και θα το συγκρίνουν με τις υπάρχουσες θεραπείες, δίνοντας το πράσινο φως για την έγκριση και την κυκλοφορία του.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD