Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η σεμαγλουτίδη «καίει» και τα γερμανικά φαρμακεία

20/11/2023 9:43:52 μμ
Η κυβέρνηση εξετάζει τη διακοπή των παράλληλων εξαγωγών για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη διακοπή των παράλληλων εξαγωγών για το φάρμακο κατά του διαβήτη με σεμαγλουτίδη εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ασθενείς δεν μπορούν να το προμηθευτούν. 


Όπως δήλωσε στο περιοδικό Spiegel ο πρόεδρος της αρμόδιας αρχής της χώρας, Karl Broich: «Επί του παρόντος βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους νομοθέτες για το τι θα κάνουμε εάν τα τρέχοντα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, θα σκεφτούμε το ενδεχόμενο να επιβάλουμε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, ώστε να παραμείνουν τα απαραίτητα αποθέματα για τους ασθενείς που τα χρειάζονται».


Πρόσθεσε δε ότι το φάρμακο εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ γιατί είναι φτηνότερο στη Γερμανία, ενώ η ζήτηση αυξάνεται πολύ από την εκτός ένδειξης χορήγησή του για την απώλεια βάρους. Αν και από την ίδια εταιρεία, τη Novo Nordisk, κυκλοφορεί άλλο φάρμακο με σεμαλουτίδη για την παχυσαρκία, η αδυναμία παραγωγής αυτής της ουσίας στις ποσότητες που ζητά το κοινό ισχύει και για τα δύο σκευάσματα. Μάλιστα η εταιρεία έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της παραγωγής.


Πάντως ο Broich διευκρίνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν αποκλειστικά τη θεραπεία του διαβήτη και όχι το lifestyle φάρμακο, σύμφωνα με άρθρο στο Fierce Pharma. Παράλληλα, όπως δημοσιεύει το Reuters, επαναλαμβάνει την έκκληση προς τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακα της κατηγορίας GLP-1 μόνο για τους ασθενείς με διαβήτη και προς τους φαρμακοποιούς να εκτελούν μόνο τις συνταγές με αυτήν την ένδειξη. Επίσης ενθαρρύνει τις φαρμακαποθήκες να μην εξάγουν τα εν λόγω φάρμακα.


Αντίθετος στην απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών είναι ο Γερμανικός Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι βέβαιο πως οι ελλείψεις οφείλονται στις εξαγωγές και προτείνει μέτρα περιορισμού αυτών και όχι ολική απαγόρευση. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακαποθηκών, η Affordable Medicines Europe, που ζητά μέτρα ελέγχου της εκτός ένδειξης συνταγογράφησης. 


Εκτός από την Ελλάδα, την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών του φαρμάκου έχουν εφαρμόσει και οι: Αυστρία, Γαλλία, Τσεχία, ενώ σε Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Βέλγιο, Σλοβακία και Ισπανία έχουν τεθεί κανόνες που πρακτικά καθιστούν την εξαγωγή αδύνατη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια κατηγορία προϊόντων με αυξημένη ζήτηση
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί