Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η πρώτη συνταγή για φαρμακευτική κάνναβη στη Β. Ελλάδα

6/3/2024 12:15:38 πμ
Από το Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η πρώτη συνταγή για τη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης στη Θεσσαλονίκη εκδόθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 από το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σε ασθενή με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, ο οποίος δεν κατάφερε να ανακουφιστεί από τις συμβατικές θεραπείες. Με τη συνταγή ανά χείρας, ο 55χρονος ασθενής αισιοδοξεί πλέον ότι θα μπορέσει να ανακουφιστεί από τον χρόνιο πόνο, αγοράζοντας κάνναβη για ιατρική χρήση από το φαρμακείο. 


Την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει μια αντίστοιχη συνταγή θα περάσει και μια 60χρονη, η δεύτερη ασθενής που -έχοντας υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας νευροπαθητικού πόνου- βρήκε επίσης πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία, μέσω του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.


«Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από: νευρική βλάβη, "μέλος φάντασμα", νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία, που δεν ανταποκρίνονται όμως στις συμβατικές θεραπείες. Επίσης χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού», επισημαίνει η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος - Ιατρείου Πόνου στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου Ελένη Κοράκη.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους