Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η πρώτη ηλεκτρονική κάψουλα δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα

14/12/2018 11:43:12 πμ
Μπορεί να διαγνώσει παθήσεις και να μεταφέρει τις φαρμακευτικές ουσίες στον οργανισμό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο ηλεκτρονική κάψουλα, η οποία μετά την κατάποση, ελέγχεται από «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ασύρματα μέσω bluetooth.


Η κάψουλα θα χρησιμοποιείται είτε για τη διάγνωση μιας πάθησης, μεταδίδοντας τις σχετικές πληροφορίες ασύρματα, είτε για τη θεραπεία, "μεταφέροντας" τη φαρμακευτική ουσία στον οργανισμό, είτε και τα δύο, ανάλογα με τις εντολές που θα δώσει ο χειριστής (ο γιατρός ή ο ίδιος ασθενής) μέσω του smartphone.


Πιο αναλυτικά, είναι δυνατό να διαγνώσει λοιμώξειςαλλεργίες και άλλες διαταραχές και θα αξιοποιηθεί κυρίως για τη φαρμακευτική θεραπεία των παθήσεων που απαιτούν μακροχρόνια χορήγηση φαρμάκων, καθώς απελευθερώνει το φάρμακο (αντιβιοτικό, αντισταμινικό κ.α.) σταδιακά σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με τις εντολές που δίνονται μέσω της σύνδεσης bluetooth.


Η κάψουλα, κατασκευασμένη από μαλακά και σκληρά πολυμερή υλικά, παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και μπορεί να παραμείνει στο στομάχι για ένα μήνα τουλάχιστον. Στη συνέχεια διασπάται και αποβάλλεται μέσω της πεπτικής οδού.


Περιέχει επίσης αισθητήρες που συνεχώς παρακολουθούν το γαστρικό περιβάλλον, τη θερμοκρασία και άλλα στοιχεία, τα οποία αποστέλλει ασύρματα στο κινητό τηλέφωνο. Η περιορισμένης εμβέλειας σύνδεση μέσω bluetooth (και όχι μέσω Wi-Fi) έγινε σκόπιμα, ώστε να υπάρξει αυξημένη κυβερνο-ασφάλεια της συσκευής στο χώρο του χρήστη και να αποτραπεί η υποκλοπή του σήματος με τις ιατρικές πληροφορίες για τον ασθενή.


Η συσκευή τροφοδοτείται με ενέργεια από μια μικρή μπαταρία, αλλά ήδη διερευνώνται εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, όπως μια μικροσκοπική εξωτερική κεραία ή ακόμη και τα οξέα του στομάχου. Προς το παρόν η κάψουλα έχει δοκιμασθεί σε χοίρους και σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Ήδη οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια εταιρεία για την ανάπτυξη της νέας ιατρικής τεχνολογίας σε ασθενείς.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Λάνγκερ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, ανέφεραν ότι η κάψουλα είναι δυνατό να επικοινωνήσει ασύρματα και με άλλες ιατρικές συσκευές, τις οποίες ο ασθενής είτε φοράει, είτε έχουν εμφυτευθεί σε αυτόν.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Advanced Materials Technologies" (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/admt.201800490).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους