Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Martin Shkreli: Διοικεί εταιρεία μέσα από τη φυλακή
Είναι ο άνθρωπος που ανέβασε τιμή σε φάρμακο κατά 5.000%
ΕΟΦ: Ανακοινώνεται η on line εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων
Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο


Η πρώτη ηλεκτρονική κάψουλα δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα

14/12/2018 11:43:12 πμ
Μπορεί να διαγνώσει παθήσεις και να μεταφέρει τις φαρμακευτικές ουσίες στον οργανισμό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο ηλεκτρονική κάψουλα, η οποία μετά την κατάποση, ελέγχεται από «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ασύρματα μέσω bluetooth.


Η κάψουλα θα χρησιμοποιείται είτε για τη διάγνωση μιας πάθησης, μεταδίδοντας τις σχετικές πληροφορίες ασύρματα, είτε για τη θεραπεία, "μεταφέροντας" τη φαρμακευτική ουσία στον οργανισμό, είτε και τα δύο, ανάλογα με τις εντολές που θα δώσει ο χειριστής (ο γιατρός ή ο ίδιος ασθενής) μέσω του smartphone.


Πιο αναλυτικά, είναι δυνατό να διαγνώσει λοιμώξειςαλλεργίες και άλλες διαταραχές και θα αξιοποιηθεί κυρίως για τη φαρμακευτική θεραπεία των παθήσεων που απαιτούν μακροχρόνια χορήγηση φαρμάκων, καθώς απελευθερώνει το φάρμακο (αντιβιοτικό, αντισταμινικό κ.α.) σταδιακά σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με τις εντολές που δίνονται μέσω της σύνδεσης bluetooth.


Η κάψουλα, κατασκευασμένη από μαλακά και σκληρά πολυμερή υλικά, παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και μπορεί να παραμείνει στο στομάχι για ένα μήνα τουλάχιστον. Στη συνέχεια διασπάται και αποβάλλεται μέσω της πεπτικής οδού.


Περιέχει επίσης αισθητήρες που συνεχώς παρακολουθούν το γαστρικό περιβάλλον, τη θερμοκρασία και άλλα στοιχεία, τα οποία αποστέλλει ασύρματα στο κινητό τηλέφωνο. Η περιορισμένης εμβέλειας σύνδεση μέσω bluetooth (και όχι μέσω Wi-Fi) έγινε σκόπιμα, ώστε να υπάρξει αυξημένη κυβερνο-ασφάλεια της συσκευής στο χώρο του χρήστη και να αποτραπεί η υποκλοπή του σήματος με τις ιατρικές πληροφορίες για τον ασθενή.


Η συσκευή τροφοδοτείται με ενέργεια από μια μικρή μπαταρία, αλλά ήδη διερευνώνται εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, όπως μια μικροσκοπική εξωτερική κεραία ή ακόμη και τα οξέα του στομάχου. Προς το παρόν η κάψουλα έχει δοκιμασθεί σε χοίρους και σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Ήδη οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια εταιρεία για την ανάπτυξη της νέας ιατρικής τεχνολογίας σε ασθενείς.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Λάνγκερ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, ανέφεραν ότι η κάψουλα είναι δυνατό να επικοινωνήσει ασύρματα και με άλλες ιατρικές συσκευές, τις οποίες ο ασθενής είτε φοράει, είτε έχουν εμφυτευθεί σε αυτόν.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Advanced Materials Technologies" (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/admt.201800490).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση
Η ηλεκτρονική πρόσβαση ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας και ασθενών


Σχετικά άρθρα

ΕΕ: Ενέκρινε τη φινγκολιμόδη για παιδιά και εφήβους με πολλαπλή σκλήρυνση
Πρόκειται για τη μοναδική από του στόματος θεραπεία για αυτήν την ηλικιακή ομάδα
Θετική γνωμοδότηση στο πρώτο αντίδοτο για τα apixaban και rivaroxaban
Θα πάρει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους
Προκήρυξη 33 κενών θέσεων για ιατρικούς λειτουργούς στην Κύπρο
Από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας της χώρας