Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Η.Π.Α.: χορήγηση φαρμάκων κατά της χοληστερόλης σε παιδιά

7/7/2008
Οι προτάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας διχάζουν κοινό και επιστήμονες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μέλη της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας αναφέρουν ότι ο συστηματικός έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης καθώς και η χορήγηση φαρμάκων σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό καρδιοαγγειακών παθήσεων, διαβήτης) είναι αναγκαίος προκειμένου να αποφευχθούν πρώιμες εκδηλώσεις ασθενειών.

Έως τώρα η ισχύουσα πρακτική προέβλεπε τη χορήγηση στατινών μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και για ηλικίες μεγαλύτερες των 10 ετών. Οι προτεινόμενες οδηγίες όμως συστήνουν τη συστηματική εξέταση χοληστερόλης ακόμη και σε παιδιά 2 ετών καθώς και τη χορήγηση συνταγογραφούμενων σκευασμάτων σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.

Διχασμό απόψεων έχει προκαλέσει στην αμερικανική κοινή γνώμη αλλά και στους επιστημονικούς κύκλους πρόσφατη πρόταση εκπροσώπων της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων κατά της χοληστερόλης (στατίνες) σε παιδιά ακόμη και 8 ετών, ως προληπτικό μέτρο για την αποφυγή παθήσεων του καρδιοαγγειακού κατά την ενήλικη ζωή τους.

Το θέμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία μάλιστα από τη στιγμή που είναι επίκαιρη στις Η.Π.Α. η ανησυχία σχετικά με την αυξανόμενη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε παιδιά (φαινόμενο το οποίο ήδη λαμβάνει μαζικές και ανησυχητικές διαστάσεις) και τους ενδεχόμενους κινδύνους στην υγεία τους από μια τέτοια πρακτική.

Μέλη της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας αναφέρουν ότι ο συστηματικός έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης καθώς και η χορήγηση φαρμάκων σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό καρδιοαγγειακών παθήσεων, διαβήτης) είναι αναγκαίος προκειμένου να αποφευχθούν πρώιμες εκδηλώσεις ασθενειών. Σημειώνουν μάλιστα ότι καθώς η παχυσαρκία στις Η.Π.Α. έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας (το 30% των παιδιών στις Η.Π.Α. είναι παχύσαρκα), η ανάγκη για έλεγχο της κατάστασης και διασφάλισης της υγείας τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Έως τώρα η ισχύουσα πρακτική προέβλεπε τη χορήγηση στατινών μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και για ηλικίες μεγαλύτερες των 10 ετών. Οι προτεινόμενες οδηγίες όμως συστήνουν τη συστηματική εξέταση χοληστερόλης ακόμη και σε παιδιά 2 ετών καθώς και τη χορήγηση συνταγογραφούμενων σκευασμάτων σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.

Στον αντίποδα πολλοί επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη χορήγηση στατινών σε τόσο νεαρές ηλικίες, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να τεκμηριώνουν την ασφάλεια των φαρμάκων αυτών σε παιδιά. Επίσης δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί το χρονικό διάστημα για το οποίο ένα παιδί θα πρέπει να λαμβάνει τα φάρμακα. Τέλος, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν η συστηματική χορήγηση φαρμάκων σε παιδιά θα τους παρέχει τελικά κάποιο όφελος κατά την ενήλικη ζωή.

Σε απάντηση των σκέψεων αυτών οι επιστήμονες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας αναφέρουν ότι από τις λίγες έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα δεν έχει διαπιστωθεί κάποιου είδους σοβαρής επιβάρυνσης της υγείας των παιδιών και επίσης πως «τα πιθανά οφέλη από μια φαρμακευτική αγωγή –όπου χρειάζεται– υπερτερούν μακράν των πιθανών κινδύνων».

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ως πρώτη επιλογή αντιμετώπισης των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης σε παιδιά θα πρέπει να είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της διατροφής και μόνο όταν τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν να προτείνεται η χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις 16 Δεκεμβρίου
Αποτελέσματα από την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα για την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας






Σχετικά άρθρα

Στη Βουλή το θέμα της συμμετοχής στα φάρμακα για τους χαμηλοσυνταξιούχους
Από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο
Ε. Αγαπηδάκη: Από τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες ΠΦΥ
Στόχος να υπάρχει πρόσβαση σε δομές υγείας για όλους
ΠΕΦ: Απαιτείται στήριξη των παλαιών οικονομικών φαρμάκων
Αυτό αποτελεί κλειδί για τη κάλυψη των ασθενών, τον περιορισμό των ελλείψεων και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής
Αντιδράσεις για την αναπροσαρμογή του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας
O ΣΦΕΕ ζητά βιώσιμη εθνική φαρμακευτική πολιτική