Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η ναλοξόνη σε κάθε φαρμακείο

18/7/2025 8:08:26 μμ
Διαθέσιμη σε εισπνεόμενη μορφή και σε προγεμισμένη σύριγγα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία η ναλοξόνη, το «αντίδοτο» για την αντιμετώπιση της τοξίκωσης / υπερδοσολογίας από οπιοειδή, συνταγογραφείται από ιατρούς κάθε ειδικότητας, μπορεί να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας και χορηγείται από οποιονδήποτε. Στόχος είναι η μείωση της θνησιμότητας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που τονίζει ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη που διαθέτει τη ναλοξόνη σε εισπνεόμενη μορφή και σε προγεμισμένη σύριγγα.


Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός Υγείας, γίνεται η πλήρης απελευθέρωση της ναλοξόνης και μεταξύ άλλων:

  • Διευρύνονται οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που δύνανται να χορηγούν ναλοξόνη, συμπεριλαμβανομένων των ενεργών χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, των φροντιστών και των οικείων τους.
  • Οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς δύνανται να καταρτίζουν και να εφαρμόζουν «Προγράμματα Διανομής Ναλοξόνης για το Σπίτι» και «Προγράμματα Διανομής Ναλοξόνης μέσω Ομοτίμων».
  • Για τη διενέργεια πράξεων χορήγησης ναλοξόνης, τα φυσικά πρόσωπα ακολουθούν εκπαίδευση από τον ΕΟΠΑΕ ή ιατρούς και φαρμακοποιούς σε συνεργασία με τον ΕΟΠΑΕ.
  • Σε περίπτωση συνταγογράφησης σκευάσματος ναλοξόνης, η εκπαίδευση του ασθενή και του φροντιστή / οικείου του γίνεται από τον θεράποντα ιατρό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας






Σχετικά άρθρα

FDA: Εγκρίνει mRNA εμβόλια για την Covid-19 με περιορισμούς
Απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης
ΕΟΠΥΥ: 1,3 δισ. ευρώ στα ιδιωτικά φαρμακεία
Όπως ορίζει η ΚΥΑ για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης
e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τους απασχολούμενους συνταξιούχους
Προκειμένου να τους επιστραφούν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά