Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η Κύπρος και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναδεικνύονται ως οι πλέον ελκυστικοί πανεπιστημιακοί προορισμοί

7/12/2022 11:28:57 πμ
Αυτό επιβεβαιώνει η μεγαλύτερη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η νέα πανεπιστημιακή κατάταξη του Times Higher Education World University Rankings (WUR) για το 2023 επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος είναι ο πλέον ελκυστικός πανεπιστημιακός προορισμός και ότι δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από άλλους, κατεξοχήν πανεπιστημιακούς προορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελλάδα κ.ά.


Τρανή απόδειξη αποτελεί το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας που κατατάχτηκε ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, δηλαδή στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, σύμφωνα με τα Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023. Στην ίδια κατάταξη, το Πανεπιστήμιο τοποθετείται 157ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ο στην Κύπρο και 4ο σε Κύπρο και Ελλάδα. Η άνοδος αυτή είναι άκρως ενθαρρυντική και τιμητική για τη χώρα μας, καθώς έχει επιτευχθεί μέσα σε μόλις 3 χρόνια!


Έτος

Κύπρος

Κύπρος & Ελλάδα

ΕΕ

Κόσμος

2023

#2

#4

#157

501-600

2022

#3

#6

Ανάμεσα στα 250

601-800

2021

#3

-

-

801-1000

Σχετικά με την ΚατάταξηTimes Higher Education (THE) World University Rankings

Οι κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings (WUR) αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο. Αξιολογούν την επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Η διευρυμένη έκδοση του 2023 περιλαμβάνει 1.799 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25.000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης.


Οι ξένοι επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους. Εσείς γιατί όχι;

  • Το πανεπιστήμιο κατέχει τη 47η θέση παγκοσμίως στον τομέα της Διεθνοποίησης, σύμφωνα με την ίδια κατάταξη.


Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους το Πανεπιστήμιο αποδεικνύει πως συνεχίζει να υπερέχει, είναι ο τομέας της Διεθνοποίησης, όπου κατέλαβε την 47η θέση παγκοσμίως σύμφωνα με την ίδια κατάταξη, αποτελώντας απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας του στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί περισσότερους από 14.000 φοιτητές και φοιτήτριες (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Είναι επίσης το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική. Επίσης, μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου προέρχεται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του, κατά την τελευταία δεκαετία, προς μια αναμφισβήτητα διεθνή φοιτητική κοινότητα.


Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έκανε launch τη διαδικτυακή σειρά Student Matters/Students Matter, στο πλαίσιο της οποίας πέντε φοιτητές από διαφορετικές ηπείρους μοιράζονται τις εμπειρίες τους και εξηγούν πώς είναι να είσαι φοιτητής/φοιτήτρια στην Κύπρο. Το πρώτο υποτιτλισμένο επεισόδιο είναι διαθέσιμο εδώ: Πώς είναι να είσαι φοιτητής στην Κύπρο - Ο Chancellor μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του - YouTube


Κατάταξη Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2023 

Tα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2023 ενισχύουν τη θέση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διεθνώς στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών και στον τομέα της Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται μεταξύ των 151-175 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, και μεταξύ των 176-200 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Κατ' αναλογία, η κατάταξη τοποθετεί, για άλλη μια φορά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και 35ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών. Στον τομέα της Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τοποθετείται ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου), και 40ό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα της κατάταξης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται επίσης ανάμεσα στα:

  • Κορυφαία 251-300 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα της Ψυχολογίας.
  • Κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα της Κλινικής και Υγείας.
  • Κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.

Συγκριτικά:

Τομέας

Κύπρος

Κύπρος και Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Ένωση

Παγκόσμιο

Επιχειρήσεων και Οικονομικών

1

1

35

151-175

Εκπαίδευσης

  1*

  1*

40

176-200

Ψυχολογίας

2

2

69

251-300

Κλινικής και Υγείας

2

6

142

501-600

Κοινωνικών Επιστημών

3

6

132

501-600

* μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εξίσου σημαντικά αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κατάταξη είναι η τελευταία μίας σειράς από διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τον οργανισμό Times Higher Education. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάχθηκε:

  • 179ο παγκοσμίως ανάμεσα στα «Νέα» πανεπιστήμια, δηλαδή αυτά που έχουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας (THE Young University Rankings 2022).
  • 122ο παγκοσμίως ανάμεσα στα πανεπιστήμια χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες (THE Emerging Economies Rankings 2022).
  • 36ο παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (THE Impact Rankings 2022).

Γνωρίζατε επίσης ότι… 7 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως;

Επτά μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων 100.000 επιστημόνων παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου, με βάση την κατάταξη, η οποία δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ. Τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που βρίσκονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, με βάση το πιο πάνω κριτήριο αλλά και το έργο τους για το 2022, είναι οι ακόλουθοι (με αλφαβητική σειρά):

  1. Καθηγητής Δημήτρης Βρόντης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
  2. Καθηγητής Χρίστος Γεωργάλας, Ιατρική Σχολή
  3. Καθηγητής Michael Davidson, Ιατρική Σχολή
  4. Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Ιατρική Σχολή & Σχολή Επιστημών και Μηχανικής
  5. Καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
  6. Καθηγητής Αντρέας Νικολαΐδης, Ιατρική Σχολή
  7. Καθηγητής Mark Sullman, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα κυπριακά πανεπιστήμια και για την Κύπρο ως ακαδημαϊκό προορισμό;

Οι υψηλές κατατάξεις των κυπριακών πανεπιστημίων ενδυναμώνουν την ανταγωνιστική θέση της χώρας ως ελκυστικός πανεπιστημιακός προορισμός. Η Κύπρος διαθέτει πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή ποιότητα και ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, προσφέρει:

  • Υψηλό επίπεδο ποιότητας (τρία κυπριακά πανεπιστήμια ανάμεσα στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο).
  • Ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, μαζί και με την επιλογή για μερική φοίτηση σε άλλη χώρα του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus+, το οποίο παρέχει σχετική οικονομική στήριξη.
  • Προσιτά δίδακτρα και συνολικά χαμηλότερο κόστος φοίτησης σε σχέση με Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και άλλες χώρες.
  • Υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υλοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης
Κορυφαίες Σχολές Φαρμακευτικής χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση