Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η κατάλληλη διατροφή πριν και μετά την άσκηση

27/9/2017 1:16:14 μμ
Συμβουλές από κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι σωστές διατροφικές επιλογές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική είναι καθοριστικές για την έκβαση της προπόνησης. Ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος προτείνει τα καταλληλότερα τρόφιμα και πότε πρέπει να τα καταναλώνουμε.

Πριν από την άσκηση για ενέργεια και αντοχή

Ο οργανισμός μας, πριν από την άσκηση, χρειάζεται υδατάνθρακες μέτριας ή ταχείας απορρόφησης, μικρά ποσά εύπεπτης πρωτεΐνης, υγιεινά λιπαρά και αρκετά υγρά: φιλέτο κοτόπουλο με ρύζι ή ζυμαρικά  γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης  ένα τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα  ψωμί με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο  μισό λίτρο νερό, 2-3 ώρες πριν από την προπόνηση.

 

Γυμναστική το πρωί: Εάν πρόκειται να κάνετε ένα γρήγορο περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο νωρίς το πρωί, μπορείτε να πιείτε μόνο νερό. Σε πιο έντονη άσκηση, καταναλώστε λίγους απλούς υδατάνθρακες (φέτα ψωμί ή φρυγανιά με ταχίνι και νερό).

Κατά τη διάρκεια της άσκησης: μόνο υγρά

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι νερό: 1 ποτήρι νερό (περίπου 200 ml) για κάθε ½ ώρας συνεχούς δραστηριότητας. Για περισσότερη ενέργεια, προτείνεται ένα ισοτονικό διάλυμα με 5 γρ. υδατανθράκων ανά 100ml υγρών.

Μετά την άσκηση: η ώρα της πρωτεΐνης

Μετά την προπόνηση χρειαζόμαστε μυϊκή αποκατάσταση και αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας.


Μυϊκή αποκατάσταση: Η τακτική πρόσληψη πρωτεΐνης (κοτόπουλο ή ψάρι), 15-20 γρ. για τις γυναίκες και 20-30 γρ. για τους άνδρες, αμέσως μετά την άσκηση και άλλες δύο ανάλογες δόσεις κάθε 2,5-3 ώρες (αυγό, τυρί, γιαούρτι, ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή αμύγδαλα), σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, φαίνεται να μεγιστοποιεί τη μυϊκή αποκατάσταση και ανάπτυξη.


30γρ. τυρί

7γρ. πρωτεΐνης

1 γιαούρτι

12γρ. πρωτεΐνης

30γρ. ταχίνι

 5,5γρ. πρωτεΐνης 

 30γρ. φυστικοβούτυρο 

6,5γρ. πρωτεΐνης

30γρ. αμύγδαλα

7γρ. πρωτεΐνης

1 μέτριο αυγό

8γρ. πρωτεΐνης


Αναπλήρωση ενέργειας: Απαιτείται η κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων, μέτριου ή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρυζι ή ζυμαρικά, δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα είναι απαραίτητη, σε τακτική βάση, κατόπιν της άσκησης και για τις επόμενες 12 ώρες.

Πηγή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους