Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν επηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς

10/9/2013 6:20:43 μμ
Μελέτη Έλληνα ερευνητή προσφέρει ένα ακόμη επιχείρημα για την ασφάλεια της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε το Σάββατο 31 Αυγούστου στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC Congress 2013) στο ?μστερνταμ, «Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην στεφανιαία κυκλοφορία και στην παροχή αίματος και οξυγόνου στην καρδιά».


Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, του υπογράμμισε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην στεφανιαία κυκλοφορία». «Γνωρίζουμε», συνέχισε, «ότι το κάπνισμα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις, μειώνοντας την ικανότητα των στεφανιαίων αρτηριών για την παροχή αίματος προς την καρδιά, και ο σκοπός μας ήταν να ελέγξουμε αν η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει παρόμοια αποτελέσματα».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Δρ. Φαρσαλινός ανέφερε «Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τον καπνό, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν επηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς», τονίζοντας ωστόσο πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διευκρινίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης, αλλά τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν έντονα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα τσιγάρα καπνού».


Αυτές οι εξελίξεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε προ σημαντικών νομοθετικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τόσο στην ΕΕ με την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, όσο και στην Ελλάδα, εν αναμονή της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κυκλοφορία τους στην αγορά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες», επισημαίνουν
«Διάλογος για μια ολοκληρωμένη Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις»






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της