Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Η φαρμακευτική επικαιρότητα στον Τύπο

17/12/2009
Ειδήσεις και άρθρα υγείας, όπως δημοσιεύτηκαν σήμερα στο διαδίκτυο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 

Ειδήσεις και άρθρα υγείας, όπως δημοσιεύτηκαν σήμερα στο διαδίκτυο: Επαναφορά της λίστας φαρμάκων, νέα γρίπη και εμβολιασμοί.

«Τα τρώμε στα φάρμακα»

 

της Λώρης Κεζά

 

Κανένας ασφαλισμένος δεν προσέρχεται στο Ταμείο του με σκοπό να το καταστρέψει. Ένας καρδιακός που πάει να γράψει τα χάπια του κατά βάθος θέλει τα χρειώδη. Αν ζητεί να του εγκρίνουν στο βιβλιάριο την τριπλή ποσότητα, είναι επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στο σύστημα. Λέει από μέσα του: Αν την επόμενη φορά έχουν απεργία, αν έχει πάει για κάλαντα ο καρδιολόγος, θα ξεμείνω. Πιέζει για μεγαλύτερες ποσότητες, με αποτέλεσμα να μαζεύει τα κουτιά στο σπίτι και όταν κοντεύει η ημερομηνία λήξης να τα πετάει. Ένας καρδιακός λοιπόν πιστεύει σε κάποιον αόρατο χορηγό, σε μια γενναιόδωρη ψυχή που χαρίζει τα φάρμακα στους ασθενείς. Δεν υπολογίζει ότι η μετρημένη κατανάλωση θα του αποφέρει χρήμα: Αν δεν είχαν αδειάσει τα Ταμεία και ο εθνικός κουμπαράς, θα έπαιρνε μια αυξησούλα. Πετώντας τις ταμπλέτες είναι σαν να πετάει δικά του χαρτονομίσματα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να αγοράζουν ελεύθερα όποιο φάρμακο ήθελαν σε όποια ποσότητα επιθυμούσαν. Η Νέα Δημοκρατία κατάργησε τη λίστα και τούτο ακούστηκε πολύ ελεύθερο, πολύ δημοκρατικό. Είχε και εκείνη μια συγκροτημένη αιτιολογική έκθεση, λέγοντας ότι οι άρρωστοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ότι η λίστα καθυστερεί την πρόσβαση σε νέα προϊόντα, ότι υπάρχουν πάντα αναντικατάστατα εκτός λίστας. Ωραία τούτα, όμως οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 15%.

 

Η νέα κυβέρνηση επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων, από την οποία θα διαλέγουν οι ασφαλισμένοι- αν θέλουν να τα λάβουν δωρεάν. Στον κατάλογο μπαίνουν όσα συμφέρουν οικονομικά. Τα χάπια σε τιμές κοσμηματοπωλείου μένουν απέξω- εκτός αν ο φαρμακοτρίφτης αποφασίσει να τα διαθέσει μπιρ παρά. Αντί να έχει κέρδη χιλιάδες τοις εκατό επί της τιμής παραγωγής, θα έχει μια αποζημίωση απλώς τεράστια. Υπάρχουν περιθώρια να συμπιεστούν οι τιμές. Ας μην πάμε μακριά, ας συγκριθούμε με τους γειτόνους. Μέσα στην Ευρώπη το ελληνικό κράτος ήταν πάντα ο χουβαρντάς της φαρμακοβιομηχανίας.

Για μπείτε τώρα στη θέση του εργοστασιάρχη. Τρέμει η καρδούλα του από τον φόβο να χάσει εκατομμύρια μέσα από τα χέρια του. Εσείς δεν θα προσπαθούσατε να κερδίσετε την εύνοια εκείνων που διαλέγουν τα φάρμακα της λίστας; Θα αποφασίζουν επιστήμονες υψηλού κύρους και εταίροι με ειδικό βάρος στην κοινωνία. Το ερώτημα είναι με πόσα εξαγοράζεται το υψηλό κύρος. Αφού πάμε να εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να χρυσοπληρώσουμε τους ειδικούς. Τα πολλά μηδενικά αμοιβής ενισχύουν την ελπίδα πως θα γυρίσουν την υψηλού κύρους πλάτη τους σε όσους τυχόν αποπειραθούν να τους λαδώσουν;

Η τροπολογία για τα φάρμακα κατατέθηκε στη Βουλή από τους τέσσερις αρμόδιους υπουργούς, τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον κ. Α. Λοβέρδο, την κυρία Λούκα Κατσέλη και την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις. Η υλοποίηση των συμπαθητικών προτάσεων είναι το ζητούμενο. Τα έχουμε ακούσει όλα αυτά από την καλή κι από την ανάποδη, συμβιβαστήκαμε με τη λίστα, αποδεχτήκαμε την κατάργησή της και τώρα είμεθα ανοιχτοί στην επαναφορά της. Η υλοποίηση δεν προσκρούει στον καρδιακό που συσσωρεύει φάρμακα και διαλέγει από τις θεραπείες την πιο ακριβή. Η υλοποίηση προσκρούει στη γενική νοοτροπία. Πάντα επινοείται ένας τρόπος για να παρακαμφθεί ο δρόμος της εξοικονόμησης χρημάτων. Οι πολίτες (γιατροί και ασθενείς) φέρονται εχθρικά απέναντι στο κράτος. Σπαταλώντας παίρνουν την εκδίκησή τους.

 

Το κουαρτέτο επιφανών υπουργών είναι εκ προοιμίου στο στόχαστρο των ασφαλισμένων που πληρώνουν μια ζωή για ΙΚΑ ανοχής, για ράντζα, για κλειστές εντατικές. Με τι καρδιά να πάρουν μέρος σε έναν αγώνα για περιορισμό των δαπανών όταν σταθερά βγαίνουν κερδισμένα τα κυκλώματα των εμπόρων, των μεσαζόντων, των γιατρών που γεμίζουν τις υψηλού κύρους τσέπες τους; Οι Έλληνες είναι αποκαρδιωμένοι. Θυμούνται ότι η λίστα καταργήθηκε επειδή εκτινάσσει τις δαπάνες. Ο καρδιακός όταν πετάει ταμπλέτες νιώθει ότι πετάει χαρτονομίσματα που κάποιος επιτήδειος θα μπορούσε να του κλέψει.

Πηγή: Το Βήμα


 

Λιγότερο φονικός ο ιός απ’ όσο φοβόμασταν

 

Η πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα, η νέα γρίπη όπως μάθαμε να τη λέμε, τελικά ήταν πολύ λιγότερο θανατηφόρα απ’ ό, τι αρχικώς φοβούνταν οι επιστήμονες.

 

Οι ειδικοί ερευνητές του βρετανικού υπουργείου Υγείας, αναλύοντας όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νέα γρίπη, που φοβούνταν ότι θα αποδεκάτιζε την ανθρωπότητα με τρόπο ανάλογο με αυτόν της ισπανικής γρίπης του 1918, είναι κατά εκατό φορές λιγότερο θανατηφόρα.

 

Για να μπορέσουν να υπολογίσουν πόσο τελικά φονικό ήταν το στέλεχος της πανδημίας, το Α (Η1Ν1) ν που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο στο Μεξικό, οι Βρετανοί ειδικοί παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας όλων των προσβεβλημένων από το νέο στέλεχος της γρίπης ασθενών που νοσηλεύτηκαν στα βρετανικά νοσοκομεία, κατά την περίοδο ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Νοέμβριο.

 

Έτσι, όπως αναφέρουν στο πόρισμα της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής επιθεώρησης British Medical Journal, για κάθε εκατό χιλιάδες άτομα που ασθένησαν στη Βρετανία, τελικά κατέληξαν τα 26.

Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι η νέα γρίπη ήταν κατά εκατό φορές λιγότερο θανατηφόρα από την ισπανική γρίπη του 1918, η οποία προκάλεσε περισσότερους από πενήντα εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο. Επίσης το νέο στέλεχος του ιού, σύμφωνα με τα στοιχεία των Βρετανών ειδικών, ήταν κατά δέκα φορές λιγότερο θανατηφόρο από αυτά που προκάλεσαν τις πανδημίες γρίπης του 1957 και του 1968.

 

Πριν από μερικές ημέρες, Αμερικανοί ειδικοί έδωσαν στη δημοσιότητα δική τους έρευνα από την οποία προκύπτει ότι τελικά το νέο στέλεχος του ιού, που τόσο φόβο και τέτοια συζήτηση προκάλεσε σε όλον τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, είναι το «ηπιότερο» που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Μάλιστα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι η νέα γρίπη προκάλεσε λιγότερους θανάτους ακόμα και από τους συνηθισμένους εποχικούς ιούς.

 

Οι περισσότεροι που προσβάλλονται από το νέο στέλεχος του ιού εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα και στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναρρώνουν πλήρως χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε θεραπευτική αγωγή.

 

Στην ανάλυση των Βρετανών ερευνητών επισημαίνεται ότι τα δύο τρίτα των ασθενών που πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από το νέο στέλεχος του ιού, έπασχαν από χρόνια νοσήματα. Η διαπίστωση, μάλιστα, δικαιολογεί και το ότι δόθηκε στη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού απόλυτη προτεραιότητα στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και οι χρονίως ασθενείς που κατέληξαν από τη νέα γρίπη δεν έλαβαν την απαραίτητη αγωγή με Tamiflu εγκαίρως. Αυτή η διαπίστωση δικαιολογεί γιατί αρχικώς η Βρετανία είχε αποφασίσει να χορηγεί το αντι-ιϊκό σκεύασμα σε όλους τους προσβληθέντες ασχέτως της σοβαρότητας της κατάστασής τους, όπως και στα υγιή άτομα που έρχονταν σε επαφή μαζί τους.

 

Πηγή: Καθημερινή

 


 

Συμβόλαια για 16 εκατ. δόσεις εμβολίου: την ακύρωση της παραγγελίας των μισών επιχειρεί το υπ. Υγείας

 

Στην ακύρωση της παραγγελίας τουλάχιστον 8.000.000 δόσεων εμβολίων έναντι της πανδημικής γρίπης προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Όπως επεσήμανε χθες η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τις φαρμακοβιομηχανίες όσον αφορά τις σχετικές παραγγελίες και διερευνάται η νομική βάση των σχετικών συμβολαίων. Απώτερος σκοπός είναι η χώρα μας να παραλάβει έναν «λογικό», για τις ανάγκες της, αριθμό δόσεων πανδημικού εμβολίου.

 

Συνολικά έχουν παραγγελθεί, σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, 16.000.000 δόσεις, όταν ακόμα οι ειδικοί ερευνητές ανέφεραν ότι απαιτούνται δύο δόσεις για κάθε εμβολιαζόμενο. Αρχικά είχε αποφασιστεί η προμήθεια 8.000.000 δόσεων -για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και εργαζόμενους σε κρατικές υπηρεσίες- και είχαν προχωρήσει και οι σχετικές παραγγελίες (3.000.000 δόσεις από την εταιρεία Νοvartis, 2.000.000 από την GlaxoSmithKline και 3.000.000 από τη Sanofi Pasteur), με κόστος 7-8 ευρώ η κάθε δόση.

 

Ακολούθησε η εντολή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή για προαιρετικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού που οδήγησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην παραγγελία -«προεκλογικά» όπως κατήγγειλε χθες η κ. Ξενογιαννακοπούλου- 8.000.000 επιπλέον δόσεων πανδημικού εμβολίου.

 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η δεύτερη παραγγελία αφορά μία εταιρεία. Οι εταιρείες έχουν λάβει προκαταβολή, η οποία ήδη έχει καλυφθεί με τα εμβόλια που έχουν παραληφθεί και πλέον πληρώνονται κατά την παράδοση των εμβολίων. Έως σήμερα, η χώρα μας έχει παραλάβει 3.636.700 δόσεις εμβολίου, από τις εταιρείες Novartis και GlaxoSmithKline. Η εταιρεία Sanofi Pasteur έχει δηλώσει ότι αδυνατεί να παραδώσει τα εμβόλια με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις, γεγονός που δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

 

Ούτως ή άλλως, οι Έλληνες συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί έναντι του πανδημικού εμβολίου, και είναι ενδεικτικό ότι έως και προχθές είχαν εμβολιασθεί μόλις 319.188 πολίτες. Αυτό οδήγησε την κ. Ξενογιαννακοπούλου να προβεί σε νέα έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Οι κίνδυνοι από τη νέα γρίπη βρίσκονται μπροστά μας. Ο εμβολιασμός έχει νόημα και αξία και για το μέλλον», τόνισε και διευκρίνισε ότι το σχετικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί για τους επόμενους τρεις μήνες.

 

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας αναμένουν νέο πανδημικό κύμα τον Φεβρουάριο, η έκταση και η ένταση του οποίου μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Γιώργος Σαρόγλου, «πιθανότατα η εβδομάδα που διανύουμε να είναι η πρώτη μετά την κορύφωση του “φθινοπωρινού” πανδημικού κύματος» και πρόσθεσε ότι σε 4-5 εβδομάδες περίπου θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος δραστηριότητας της γρίπης. Το «χειμερινό» πανδημικό κύμα αναμένεται τον Φεβρουάριο. «Το ερώτημα είναι με ποια ένταση θα έρθει αυτό», επεσήμανε.

 

Πηγή: Καθημερινή

 

 
 

«Η ασθένεια της υγείας»

 

του Θανάση Δρίτσα, καρδιολόγου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

 

Είναι αξιοπρόσεκτη η αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών που έφερε η πανδημία γρίπης, που αρχικά ονομάστηκε γρίπη των χοίρων και στη συνέχεια ονομάστηκε επιστημονικότερα γρίπη Η1Ν1 (πιθανόν για να μην ελαττωθεί η κατανάλωση χοιρινού κρέατος).

Βρέθηκα πριν από λίγες σε ένα σούπερ μάρκετ και πλησιάζοντας την ουρά του ταμείου άκουσα τον επίμονο βήχα ενός ταλαιπωρημένου ηλικιωμένου κυρίου, που περίμενε και αυτός να πληρώσει. Όμως με εξέπληξε η αντίδραση δύο μεσήλικων γυναικών που βρέθηκαν δίπλα στον ταλαίπωρο άνθρωπο: «Πώς ξεκινάς χριστιανέ μου να πας στο σούπερ μάρκετ με γρίπη, θες να μας κολλήσεις όλους;».

 

Αυτή ήταν η τρέχουσα φιλοτομαρική αντίδραση, αντί για την αντίδραση που θεωρώ φυσιολογική, δηλαδή ότι θα έπρεπε να ρωτήσουν τον άνθρωπο αν χρειάζεται κάποια βοήθεια. Η αντίδραση αυτή υποδηλώνει την βαθύτατα αρνητική αλλαγή στα ήθη και την κοινωνική συμπεριφορά που έχει προκαλέσει στις μέρες μας η ιατροποίηση της ζωής. Χάριν της διάδοσης της ιατρικής επιστήμης -η οποία έχει πλέον συνδεθεί απόλυτα με την κοινωνία της αγοράς ιατροφαρμακευτικών προϊόντων- έχουν ιατροποιηθεί στην εποχή μας κοινές ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσιολογικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα η γέννηση, η εγκυμοσύνη και ο θάνατος.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, πέραν της σημαντικής αύξησης του ποσοστού των γεννήσεων με καισαρική, η γέννηση και η εγκυμοσύνη έχουν πλήρως ιατροποιηθεί, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού την παραδοσιακή μαμή έχει υποκαταστήσει ο γυναικολόγος και το σπίτι της τίκτουσας το μαιευτήριο.

 

Ακόμη άνθρωποι καταδικασμένοι σε θάνατο λόγω σοβαρών χρόνιων νοσημάτων αντί να πεθαίνουν νηφάλια στο σπίτι τους περιτριγυρισμένοι από την αγάπη και τη φροντίδα των αγαπημένων τους αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε κρύα και απρόσωπα δωμάτια εντατικής θεραπείας κάτω από τον ήχο των μόνιτορ και με το σώμα τους διάτρητο από βελόνες και συνδεδεμένο με δεκάδες καλώδια τα οποία ούτως ή άλλως δεν προσφέρουν αναβολή στο αναπόφευκτο του θανάτου. Είναι ενδιαφέρουσα η δήλωση του Ιαν Μόρισον, επικεφαλής της οργάνωσης Institute for the Future, ότι στη Σκωτία που γεννήθηκε στη δεκαετία του ’50 ο θάνατος ήταν «επικείμενος», στον Καναδά που σπούδασε ήταν «αναπόφευκτος» και σήμερα στην Καλιφόρνια που ζει θεωρείται «προαιρετικός» (optional).

 

Μια άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει πλήρως ιατροποιηθεί στις μέρες μας είναι η σεξουαλική, κυρίως η ανδρική στυτική δυσλειτουργία, αλλά εισέρχεται πλέον στο παιχνίδι και η γυναικεία δραστηριότητα με τη διοχέτευση στο εμπόριο των αμφισβητούμενων νέων φαρμάκων για την ενίσχυση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι στις ιστοσελίδες φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν φάρμακα για τη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας εμφανίζεται το 40% του ανδρικού πληθυσμού άνω των 40 ετών να έχει προβλήματα δυσλειτουργίας. Τα αντικειμενικά βέβαια επιστημονικά στοιχεία με βάση τις επιστημονικές εργασίες δείχνουν ότι το ποσοστό των ανδρών που αντιμετωπίζουν με σταθερή συχνότητα οργανικής φύσεως προβλήματα στύσης είναι πολύ χαμηλότερο από το προαναφερόμενο.

 

Η ιατροποίηση της ζωής που ολοένα και επεκτείνεται απαγορεύει ως «ανθυγιεινές» δραστηριότητες που προσφέρουν καθημερινές απολαύσεις και μετά την ιστορική ποτο-απαγόρευση επιδόθηκε μαχητικά στη συνέχεια στην αντικαπνιστική εκστρατεία, στις μέρες μας κορυφώνεται και η εκστρατεία εναντίον των τροφικών απολαύσεων και η δαιμονοποίηση των υπέρβαρων.

 

Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι μέσα στην υποτιθέμενη αντικειμενικότητα της ιατρικής επιστήμης δεν υπεισέρχονται κοινωνικές και πολιτικές πεποιθήσεις οι οποίες έχουν επιδράσει στον καθορισμό των ορίων ασθένειας και υγείας.

 

Ακόμη είναι βέβαιο ότι η προτεσταντική ηθική έχει ασκήσει επιδράσεις και στην ιατροποίηση της ζωής με πρόσφατη εφαρμογή στο πλαίσιο της νέας γρίπης. Αυτό που κατάφερε η νέα γρίπη ήταν ένα ακόμη χτύπημα σε στοιχειώδεις ανθρώπινες κοινωνικές συμπεριφορές, όπως το φιλί, η χειραψία και η ευρύτερη αλληλεγγύη και υποστήριξη. Η ίδια η υγεία είναι στις πονηρές μέρες που ζούμε ο μεγάλος ασθενής.

 

Πηγή: Καθημερινή


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με νέα ΚΥΑ που αφορά το έτος 2023
Τι ισχύει για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς






Σχετικά άρθρα

Σχεδιάζονται θεραπείες βασισμένες στο ανθρώπινο γάλα
Για τη νόσο Πάρκινσον και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για την ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη
European Patients Forum: Έρευνα για την εμπειρία των ασθενών σχετικά με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Με στόχο να δοθεί μια αρχική εικόνα της εμπειρίας των ασθενών
To 80% των εμβολίων που αναπτύσσονται στην Ευρώπη προορίζεται για ενήλικες
Σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση χαρτοφυλακίου από την Ένωση Vaccines Europe