Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση Medicrime

10/6/2022 2:32:16 πμ
Ενάντια στην παράνομη διακίνηση σκευασμάτων μέσω διαδικτύου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καθώς το εμπόριο φαρμάκων μέσω διαδικτύου διογκώνεται ολοένα και περισσότερο με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, διάφορες χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο υπογράφουν τη σύμβαση Medicrime, η οποία αφορά την απαγόρευση διακίνησης φαρμάκων μέσω διαδικτύου και αποτελεί μια ασπίδα προστασίας των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΜΠΑΜ», αυτή τη σύμβαση υπέγραψε πρόσφατα και η Ελλάδα, ενώ αναμένεται η τυπική επικύρωσή της από τη Βουλή.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο υποστράτηγος ε.α. και πρώην διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Παπαπροδρόμου εξήγησε ότι «αυτή η σύμβαση αποτελεί το πρώτο θεσμικό-νομικό κείμενο που έχει την εγκυρότητα ενός θεσμού, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης και προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα φάρμακα που διακινούνται στον κυβερνοχώρο, στο ορατό διαδίκτυο αλλά και στο dark web, όπου διακινούνται παράνομα προϊόντα και αγαθά. [...] Τα κράτη μπορούν να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους στις σημερινές απαιτήσεις έτσι ώστε να αποτρέπεται η διακίνηση φαρμάκων και να προβλέπονται ποινές, γιατί μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα».

Ο ειδικός επισημαίνει πάντως ότι οφείλει η πολιτεία να υποστηρίξει τα θεσμικά της όργανα, όπως τον ΕΟΦ, τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές, με τεχνοκρατική υποστήριξη και ειδικευμένο προσωπικό «ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τακτικές οι ενημερώσεις των αρμόδιων αρχών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση μη εγκεκριμένων προϊόντων για τη δημόσια υγεία, ενώ οι επιχειρήσεις «Pangea» της Interpol εντοπίζουν και σταματούν τη λειτουργία παράνομων ιστότοπων, ενώ κατάσχονται τα φάρμακα και οι συσκευές που διακινούν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας


Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών