Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η Ελλάδα έχει τη δυναμική να προσελκύσει 250 εκατ ευρω. το χρόνο από κλινικές μελέτες

20/11/2022 10:15:02 μμ
Γίνονται προσπάθειες να δοθούν κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ελλάδα απορροφά λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ, από τα 39 δισ. που επενδύονται συνολικά στην Ευρώπη στις κλινικές μελέτες ετησίως και από τα 250 εκατ. ευρώ που είναι σε θέση να προσελκύσει, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατά τη διάρκεια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικών Μελετών & Έρευνας που διοργάνωσε ο Σύλλογος στις 16/11/2022, στο Divani Caravel. Η χώρα μας, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αναδειχθεί σε Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών με διεθνή απήχηση, θα πρέπει όμως να προηγηθεί ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο ίδιο κλίμα ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του ΕΕΣ, γενικός διευθυντής ΣΑΦΕΕ, τόνισε ότι «χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός, ένα θεσμικό πλαίσιο, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα», ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Γ. Παπάζογλου, γ.γ. ΣΑΦΕΕ, ότι «οι ελπίδες χιλιάδων ασθενών συντρίβονται στα τείχη της γραφειοκρατίας και των δημοσιονομικών κανόνων».

Από την πλευρά της Πολιτείας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναγνωρίζοντας ότι το clawback είναι αποτρεπτικός παράγοντας, επισήμανε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις» και μίλησε για την προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό που επιστρέφεται από το clawback ώστε να επανεπενδύεται στο χώρο της παραγωγής και της καινοτομίας, καθώς και να απλοποιηθούν οι αδειοδοτήσεις και να βελτιωθούν οι ταχύτητες «ειδικά στο κομμάτι των νοσοκομείων». Στο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ, της ΠΕΦΝΙ, του PIF, της ΕΛΕΦΙ και του Συλλόγου CRO’s HACRO, συμμετείχαν 210 σύνεδροι.
Platinum χορηγός ήταν η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Δ. Γιαννακόπουλο σε αυτά ουδέποτε σημειώθηκαν ελλείψεις
Συμμετείχαν 596 φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείου


Σχετικά άρθρα

Εντοπίστηκε κύκλωμα που εξήγαγε από την Ελλάδα χάπια πρεγκαμπαλίνης
Στην Εισαγγελία οι δικογραφίες εις βάρος των εμπλεκομένων
Σε διαβούλευση η διάταξη για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ελλείψεων
Θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 26 Σεπτεμβρίου
Μ. Χρυσοχοΐδης: Με τις ελλείψεις φαρμάκων δεν θα παίξουμε
Σαφής προειδοποίηση ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους παρανομούν