Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η διαχείριση του άσθματος και όσα πρέπει να πείτε στους ασθενείς σας

4/6/2019 1:43:55 μμ
Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονή υπεραντιδραστικών αεραγωγών, με «ασαφή» αιτία ενώ οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματά του είναι η γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως η γύρη, ο καπνός του τσιγάρου, οι έντονες μυρωδιές, η υγρασία και η μούχλα, τα κύτταρα από το δέρμα ζώων, κάποια φάρμακα και τροφές, η ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και η συναισθηματική φόρτιση. Το άσθμα μπορεί να εμφανισθεί σε όλες τις ηλικίες, συνήθως όμως αρχίζει στην παιδική.

Τα χαρακτηριστικά της επιτυχούς διαχείρισης του άσθματος:

• Απαλλαγή από συχνά ή πολύ ενοχλητικά συμπτώματα. • Ανάγκη για χρήση βραχείας δράσης βρογχοδιασταλτικών (SABA) λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα. • Νυχτερινές αφυπνίσεις λιγότερο από 2 φορές τον μήνα. • Χρήση από του στόματος κορτικοειδή (κορτιζόνη) λιγότερο από 1 φορά τον χρόνο. • Επισκέψεις στα επείγοντα λιγότερο από 1 φορά τον χρόνο. • Βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας. • Διατήρηση των καθημερινών δραστηριοτήτων (εργασία, σχολείο, άσκηση).


Είναι σημαντικός ο έλεγχος της διαχείρισης του άσθματος από τον ίδιο τον ασθενή, προκειμένου να μειώνονται οι εξάρσεις και να βελτιώνεται η καθημερινότητά του, χωρίς να απομονώνεται.

Χρήσιμη γνώση και για τους φαρμακοποιούς

Στους ασθενείς συνιστάται να διατηρούν φυσιολογικό βάρος, καθώς οι υπέρβαροι φαίνεται να κάνουν συχνότερες κρίσεις άσθματος. Πριν από τη σωματική άσκηση συνιστάται η χρήση βραχείας δράσης φαρμάκων (SABA), επιπλέον από την κανονική φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να προληφθεί η κρίση στην άσκηση. Η υγρασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι μεταξύ 40%-50%, ενώ το κάπνισμα και η παρουσία σε χώρους με καπνό από τσιγάρα πρέπει να αποφεύγεται επειδή προκαλεί παροξύνσεις. Συνιστάται, επίσης, η επαρκής ενημέρωση για τα συστατικά των έτοιμων γευμάτων που καταναλώνουν καθώς και η επιμελής και τακτική καθαριότητα του χώρου διαβίωσης. Η ομιλία δόθηκε κατά τη διάρκεια του Δ' Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι σημαίνει αυτό για τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ένταξης της FIP σε Διεθνή Συμμαχία






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»