Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η αζιθρομυκίνη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αρρυθμία

4/4/2013 5:31:03 μμ
O FDA συστήνει προσοχή στη χορήγηση σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη ενδέχεται να προκαλέσει επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία σε μερικούς ασθενείς.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM) τον περασμένο Μάιο συνέκρινε τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου από διάφορα αντιβακτηριακά (σ.σ. αντιβιοτικά) φάρμακα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η αζιθρομυκίνη φέρει τον υψηλότερο κίνδυνο.


Στην προειδοποίηση που εξέδωσε ο FDA αναφέρει ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικές αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια δυνητικά θανατηφόρο μορφή καρδιακής αρρυθμίας, η οποία αποκαλείται σύνδρομο μακρού QT.

Ο FDA λέει ότι οι γιατροί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χορηγούν το συγκεκριμένο αντιβιοτικό σε ασθενείς με αρρυθμίες ή σε όσους έχουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες αυτοί είναι τα χαμηλά επίπεδα καλίου ή μαγνησίου στο αίμα, ο βραδύτερος από το φυσιολογικό καρδιακός ρυθμός και η λήψη φαρμάκων για την αρρυθμία.

Η αζιθρομυκίνη μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα στους πάσχοντες από πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία (είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή διαταραχή του καρδιακού παλμού).


Ο FDA πάντως επισημαίνει ότι και άλλα αντιβιοτικά της ίδιας οικογένειας ενδέχεται να προκαλέσουν παράταση του QT (σ.σ. η αζιθρομυκίνη ανήκει στην οικογένεια των μακρολίδων), καθώς και ότι υπάρχουν αντιβιοτικά, όπως οι φθοροκινολόνες, που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αλλά μπορεί να προκαλέσουν το ίδιο πρόβλημα.


Η σύσταση της FDA προς τους γιατρούς είναι να λαμβάνουν υπ? όψιν όλους αυτούς τους κινδύνους όταν επιλέγουν ένα αντιβιοτικό.


Πηγή: tanea.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και το remdesivir δεν βελτιώνει την επιβίωση νοσηλευόμενων ασθενών
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα ενώ ήδη ξεκίνησαν στην Κύπρο






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»