Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Bayer Ελλάς: Υποστηρίζει ουσιαστικά το σύστημα υγείας της χώρας
Μέσω της πρωτοβουλίας-ορόσημο HealthCare Accelerator
Στέλεχος «Ο»: Το rapid testing μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη
Ερευνήτρια του Harvard απαντά σε ερωτήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας
10λεπτες συμβουλευτικές βιντεοκλήσεις σε φαρμακείο
Από τον ευρηματικό φαρμακοποιό Θεμιστοκλή Τσίτσο

COVID-19: Η αζιθρομυκίνη δεν προσφέρει όφελος σε ασθενείς με ήπια νόσο

20/7/2021 3:26:53 μμ
Και το remdesivir δεν βελτιώνει την επιβίωση νοσηλευόμενων ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δύο φαρμακευτικά σκευάσματα που από την αρχική φάση της πανδημίας ακούστηκαν ότι είχαν όφελος στη διαχείριση της νόσου COVID-19, δείχνουν τώρα να μην είναι τόσο ελπιδοφόρα: η αζιθρομυκίνη (η οποία συνιστάται σε ασθενείς με ήπια νόσο) και η ρεμντεσιβίρη (που έχει εγκριθεί για χρήση σε νοσηλευόμενους ασθενείς).

Η αζιθρομυκίνη είναι ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος που έχει αντιφλεγμονώδεις και αντι-ιικές ιδιότητες, γι' αυτό και διατυπώθηκε η υπόθεση ότι έχει δραστικότητα έναντι του SARS-CoV-2. Αυτό μελετήθηκε σε κλινική δοκιμή που διεξήχθη από το Μάιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 στις ΗΠΑ και έδειξε ότι χρήση της σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται, ώστε να μην αναπτύσσεται αντοχή. Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της κλινικής δοκιμής που δημοσιεύτηκαν στο JAMA, επισημαίνουν ότι η δοκιμή τερματίστηκε λόγω ματαιότητας. Τη 14η ημέρα από τη νόσηση δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στο ποσοστό των συμμετεχόντων που δεν είχαν συμπτώματα (στο σκέλος της αζιθρομυκίνης ήταν 50% και στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου ήταν επίσης 50%). Από τα 23 προκαθορισμένα δευτερεύοντα κλινικά καταληκτικά σημεία, στα 18 δεν υπήρχε σημαντική διαφορά. Μέχρι την ημέρα 21, πέντε συμμετέχοντες στην ομάδα της αζιθρομυκίνης χρειάστηκαν νοσηλεία σε σύγκριση με κανένα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. 

Το remdesivir ίσως αυξάνει τη διάρκεια νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19

Αναδρομική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του remdesivir, όσον αφορά τόσο την επίδρασή της στην επιβίωση (που ούτως ή άλλως δεν έχει αποδειχθεί) όσο και στη συντόμευση της νοσηλείας. Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ σημειώνουν ότι η θεραπεία με remdesivir δεν συσχετίστηκε με τη θνησιμότητα. Όμως, οι ασθενείς που έλαβαν remdesivir είχαν μεγαλύτερο διάμεσο χρόνο έως την έξοδο από το νοσοκομείο σε σύγκριση με τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου. Συνεπώς σε αυτή τη μελέτη, η θεραπεία με remdesivir δεν συσχετίστηκε ούτε με βελτιωμένη επιβίωση αλλά αντίθετα συσχετίστηκε με παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι κλινικοί γιατροί να μη δίνουν εξιτήριο σε ασθενείς που διαφορετικά πληρούσαν τα κριτήρια για την έξοδο από το νοσοκομείο έως ότου ολοκληρωθεί η χορήγηση του remdesivir, καθώς το remdesivir χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμος παράγοντας η Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών


Σχετικά άρθρα

Στέλεχος «Ο»: Το rapid testing μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη
Ερευνήτρια του Harvard απαντά σε ερωτήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας
Π.Ο.Υ.: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για την παραλλαγή «Ο» του SARS-CoV-2
Τι γνωρίζουν έως τώρα οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ
Στέλεχος Μποτσουάνα: Παγκόσμια ανησυχία οδηγεί σε νέα περιοριστικά μέτρα
Το στέλεχος έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων