Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

5ο Συνέδριο ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα
Αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακοποιών μετά την πανδημία
ΠΣΒΑΚ: Ποιοτικούς στόχους βιωσιμότητας θέτουν οι εταιρείες καλλυντικών
Σύμφωνα με έρευνα από το Γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών IKW

COVID-19: Η αζιθρομυκίνη δεν προσφέρει όφελος σε ασθενείς με ήπια νόσο

20/7/2021 3:26:53 μμ
Και το remdesivir δεν βελτιώνει την επιβίωση νοσηλευόμενων ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δύο φαρμακευτικά σκευάσματα που από την αρχική φάση της πανδημίας ακούστηκαν ότι είχαν όφελος στη διαχείριση της νόσου COVID-19, δείχνουν τώρα να μην είναι τόσο ελπιδοφόρα: η αζιθρομυκίνη (η οποία συνιστάται σε ασθενείς με ήπια νόσο) και η ρεμντεσιβίρη (που έχει εγκριθεί για χρήση σε νοσηλευόμενους ασθενείς).

Η αζιθρομυκίνη είναι ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος που έχει αντιφλεγμονώδεις και αντι-ιικές ιδιότητες, γι' αυτό και διατυπώθηκε η υπόθεση ότι έχει δραστικότητα έναντι του SARS-CoV-2. Αυτό μελετήθηκε σε κλινική δοκιμή που διεξήχθη από το Μάιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 στις ΗΠΑ και έδειξε ότι χρήση της σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται, ώστε να μην αναπτύσσεται αντοχή. Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της κλινικής δοκιμής που δημοσιεύτηκαν στο JAMA, επισημαίνουν ότι η δοκιμή τερματίστηκε λόγω ματαιότητας. Τη 14η ημέρα από τη νόσηση δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στο ποσοστό των συμμετεχόντων που δεν είχαν συμπτώματα (στο σκέλος της αζιθρομυκίνης ήταν 50% και στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου ήταν επίσης 50%). Από τα 23 προκαθορισμένα δευτερεύοντα κλινικά καταληκτικά σημεία, στα 18 δεν υπήρχε σημαντική διαφορά. Μέχρι την ημέρα 21, πέντε συμμετέχοντες στην ομάδα της αζιθρομυκίνης χρειάστηκαν νοσηλεία σε σύγκριση με κανένα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. 

Το remdesivir ίσως αυξάνει τη διάρκεια νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19

Αναδρομική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του remdesivir, όσον αφορά τόσο την επίδρασή της στην επιβίωση (που ούτως ή άλλως δεν έχει αποδειχθεί) όσο και στη συντόμευση της νοσηλείας. Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ σημειώνουν ότι η θεραπεία με remdesivir δεν συσχετίστηκε με τη θνησιμότητα. Όμως, οι ασθενείς που έλαβαν remdesivir είχαν μεγαλύτερο διάμεσο χρόνο έως την έξοδο από το νοσοκομείο σε σύγκριση με τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου. Συνεπώς σε αυτή τη μελέτη, η θεραπεία με remdesivir δεν συσχετίστηκε ούτε με βελτιωμένη επιβίωση αλλά αντίθετα συσχετίστηκε με παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι κλινικοί γιατροί να μη δίνουν εξιτήριο σε ασθενείς που διαφορετικά πληρούσαν τα κριτήρια για την έξοδο από το νοσοκομείο έως ότου ολοκληρωθεί η χορήγηση του remdesivir, καθώς το remdesivir χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι 10 συστάσεις από το διεθνές περιοδικό Nature
Το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κολπική βραδυκαρδία που υποχωρεί μετά τη διακοπή της θεραπείας


Σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ: Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 ενάντια στο Δ στέλεχος
Αποτελέσματα και από την 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η ανοσία παραμένει ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine
FDA: Αλλάζει την αντένδειξη των στατινών για τις εγκύους
Σε γυναίκες με πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να επιτραπεί η χορήγησή τους