Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Η ακμή και πώς θα αποφύγετε τις εξάρσεις ενώ φοράτε μάσκα

1/10/2020 3:49:01 μμ
Δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η σχετιζόμενη με τις προστατευτικές μάσκες ακμή μπορεί να αποτελεί νέο φαινόμενο για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όχι για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αθλητές και οποιονδήποτε φορά καθημερινά μάσκα ή προστατευτικό προσώπου. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν πως είναι πιθανό η συνεχής κάλυψη του προσώπου να επιδεινώσει την ακμή. Απλώς, τώρα που επεκτάθηκε η χρήση της μάσκας στον γενικό πληθυσμό, αυξήθηκε η συχνότητα του φαινομένου.


Οι αιτίες αυτής της επιδείνωσης είναι πολλές και διαφορετικές. Όταν αναπνέουμε και όταν μιλάμε φορώντας τη μάσκα, παγιδεύεται μέσα της θερμός αέρας. Ο αέρας αυτός δημιουργεί το ζεστό, υγρό περιβάλλον που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν οι ζυμομύκητες, τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί, όπως τα ακάρεα demodex τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και ροδόχρου ακμής.


Ο πολλαπλασιασμός αυτών των μικροοργανισμών διαταράσσει τη φυσική ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος και ευνοεί τις εξάρσεις διαφόρων δερματοπαθειών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κοινή ακμή, η ροδόχρους ακμή και μία κατάσταση που λέγεται περιστοματική δερματίτιδα (εκδηλώνεται με μικρά σπυράκια και φλύκταινες γύρω από το στόμα και τη μύτη).

Στο όλο πρόβλημα συμβάλλει επίσης η επαναλαμβανόμενη τριβή της μάσκας στο δέρμα και φυσικά ο τοπικός ερεθισμός που μπορεί να ασκηθεί. Στην πραγματικότητα, ο τύπος της ακμής που αναπτύσσεται όταν υπάρχει υπερβολική θερμότητα ή/και ασκείται συνεχής πίεση ή τριβή στο δέρμα, αποκαλείται μηχανική ακμή. Ο τύπος αυτός οδηγεί σε απόφραξη των πόρων και αναζωπύρωση της ακμής.


Η διάρκεια χρήσης της μάσκας επίσης μπορεί να παίζει ρόλο, αν και στα άτομα με ευαίσθητο δέρμα, τα σπυράκια της ακμής μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μετά από μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. 

Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει τις εξάρσεις της ακμής από τη μάσκα;

Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να συστήσει ότι θέλοντας και μη, δεδομένων των συνθηκών, η χρήση της μάσκας είναι αναγκαία. Επομένως θα πρέπει να προτείνει σε άτομα όλων των ηλικιών:

  1. Να φορούν πάντοτε καθαρή μάσκα, την οποία θα αλλάζουν αμέσως μόλις νοτίσει. Απαραίτητο είναι ακόμα να απολυμαίνουν καλά τα χέρια τους κάθε φορά που θέλουν να αγγίξουν μια μάσκα, είτε τη φορούν είτε πρόκειται να την φορέσουν ή να την αφαιρέσουν. Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος να τη μολύνουν και με τα παθογόνα των χεριών.
  2. Αντιθέτως, δεν χρειάζεται να αποφεύγουν την υδατική και την αντηλιακή κρέμα τους. Τα προϊόντα αυτά, όπως και οι τοπικές θεραπείες για το δέρμα, μπορεί να ηρεμήσουν και να εξισορροπήσουν την φυσική χλωρίδα του δέρματος. Αρκεί η υδατική να μην είναι φαγεσωρογόνα (να μην δημιουργεί φαγέσωρες, δηλαδή μπιμπίκια και σπυράκια), να μην περιέχει αρώματα και να είναι κατάλληλη για το δέρμα τους. Αν το δέρμα τους είναι λιπαρό, χρειάζεστε ελαφρά ενυδατικά προϊόντα, κατά προτίμηση ενυδατικά τζελ και ορούς που δεν αυξάνουν την έκκριση σμήγματος. Αν είναι ξηρό, χρειάζονται πιο λιπαρά προϊόντα, που μειώνουν την αποβολή νερού από το δέρμα. Μία στρώση υδατικής και αντηλιακού μπορεί να δράσει ως φραγμός εναντίον της τριβής και του δερματικού ερεθισμού.
  3. Να μην εφαρμόζουν στο δέρμα τους παχύ στρώμα υδατικής και αντηλιακού, διότι κάτι τέτοιο επιδεινώνει την ακμή, ακόμα κι αν δεν φορούν μάσκα. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουν το μέικ απ κάτω από τη μάσκα (ιδίως αν είναι βαρύ), διότι μπορεί να αποφράξει τους πόρους του δέρματος και να επιδεινώσει την κατάσταση. Η σύσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για όσους φορούν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Αν οπωσδήποτε πρέπει να φορούν μέικ απ, να προτιμούν αντηλιακό με χρώμα ή μια πολύ λεπτή στρώση από ελαφρύ μέικ απ.
  4. Μία άλλη ιδέα, τέλος, είναι να ελέγξουν αν η μάσκα είναι βαμβακερή ή συνθετική. Λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν έξαρση της ακμής έχουν οι μη-χειρουργικές μάσκες από 100% βαμβακερό ύφασμα που επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνέει». Βεβαιωθείτε μόνο ότι είναι τουλάχιστον η μάσκα που προτείνετε είναι διπλής στρώσης, για να προφυλάσσουν αποτελεσματικά από τον κορονοϊό. Τις μάσκες αυτές πρέπει να πλένουν καθημερινά.
  5. Για να καθαρίσουν το δέρμα τους μετά την αφαίρεση της μάσκας, να χρησιμοποιούν ένα ήπιο καθαριστικό αλλά απαιτείται προσοχή καθώς το συχνό πλύσιμο δημιουργεί ξηροδερμία παράγοντας περισσότερο σμήγμα. Με αυτό τον τρόπο, όμως, θα επιδεινωθεί η ακμή.
Μία άλλη ιδέα, τέλος, είναι να ελέγξουν αν η μάσκα είναι βαμβακερή ή συνθετική. Λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν έξαρση της ακμής έχουν οι μη-χειρουργικές μάσκες από 100% βαμβακερό ύφασμα που επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνέει». Βεβαιωθείτε μόνο ότι είναι τουλάχιστον η μάσκα που προτείνετε είναι διπλής στρώσης, για να προφυλάσσουν αποτελεσματικά από τον κορονοϊό. Τις μάσκες αυτές πρέπει να πλένουν καθημερινά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Επίσης μέρος των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους επιστρέφει στα φαρμακεία






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής