Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γιατί η σιδηροπενία αποτελεί πρόβλημα;

30/11/2020 5:42:26 μμ
Και πώς θα υποψιαστείτε την ύπαρξή της;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όταν τα διαθέσιμα αποθέματα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά (σιδηροπενία), αυτό μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής, όπως το μεταβολισμό, την πνευματική και σωματική υγεία, την παραγωγικότητα στην εργασία, ακόμα και τη σεξουαλική λειτουργία. Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι η σιδηροπενία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λειτουργικότητας έως 30%.

Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία;

Η σιδηροπενία είναι η κύρια αιτία της αναιμίας. Προκαλείται όταν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι τόσο χαμηλά, ή και ανύπαρκτα, που το σώμα δεν μπορεί πλέον να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη για τη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας;

Υπάρχει μια κλινική διαφορά. Το να έχει κάποιος χαμηλή διαθεσιμότητα σιδήρου (σιδηροπενία) δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποκτήσει σιδηροπενική αναιμία.

Ποιες είναι οι αιτίες της σιδηροπενίας; 

Απώλεια αίματος, φλεγμονή, ορισμένα φάρμακα για τη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, οι φάσεις ανάπτυξης των παιδιών, η διατροφή.

Τα συμπτώματα που περιγράφουν οι ασθενείς

  • Πνευματική κόπωση: Είναι πιθανό, εκτός από σωματική κούραση να υποφέρουν και από πνευματική κόπωση και να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη τη διάθεσή τους.
  • Λαχτάρα για μη βρώσιμα είδη: Εάν αισθάνονται τακτικά την ανάγκη να καταναλώνουν μη βρώσιμα είδη, όπως ο πηλός, το χώμα, η στάχτη και το άμυλο σε σκόνη, είναι σημαντικό αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
  • Μάσημα πάγου: Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της σιδηροπενίας είναι η έντονη επιθυμία για κατανάλωση πάγου. Είναι σημαντικό να αναζητήσουν θεραπεία.
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Εάν αισθάνονται την ανάγκη να κινήσουν τα πόδια τους για να απαλλαγούν από δυσάρεστες ή παράξενες αισθήσεις όταν ξεκουράζονται, ίσως υποφέρουν από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η αίσθηση περιγράφεται μερικές φορές ως φαγούρα, καύσος ή μυρμήγκιασμα και συχνά επηρεάζει τον ύπνο.
  • Ευαισθησία στο κρύο: Εάν δυσκολεύονται να νιώσουν ζεστά ή εάν τα χέρια και τα πόδια τους κρυώνουν εύκολα, ίσως υποφέρουν από ανεπάρκεια σιδήρου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η 26η Νοεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στη μεγάλη σημασία του σιδήρου για την υγεία και την ευεξία.
Στην ανανεωμένη πλατφόρμα ενημέρωσης www.takeironseriously.com/el οι ασθενείς μπορούν να ενημερωθούν για τη σιδηροπενία και τη σιδηροπενική αναιμία με την υποστήριξη των Vifor Pharma και GENESIS Pharma. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της