Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Γαλλία: Tα αναλγητικά πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου

11/10/2019 2:33:10 μμ
H ελεύθερη έκθεσή τους στα ράφια οδήγησε σε υπερβολική χρήση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόταση να απαγορευτεί στη Γαλλία η ελεύθερη πώληση κοινών αναλγητικών, και συγκεκριμένα των σκευασμάτων παρακεταμόλης, ιβουπροφαίνης και ακετυλοσαλικυλικού οξέος, από τον Ιανουάριο του 2020, κατέθεσε ο Γαλλικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM).

Τα σκευάσματα αυτά, τα οποία σήμερα τοποθετούνται στα ράφια των φαρμακείων εκτός πάγκου μαζί με τα καλλυντικά και τα παραφάρμακα, πρέπει να «μεταφερθούν» πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου και η χορήγησή τους να επιτρέπεται μόνο μετά από επικοινωνία με το φαρμακοποιό, όπως ισχύει για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τονίζεται ότι τα φάρμακα αυτά θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή αλλά ο ANSM επιδιώκει να περιορίσει την υπερβολική χρήση αυτών, καθώς σχετίζεται με κινδύνους για την υγεία.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο ANSM δεν επιθυμεί την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά τα φάρμακα και προτείνει να τοποθετούνται πίσω από τον πάγκο, γεγονός που θα ενισχύσει το συμβουλευτικό ρόλο των φαρμακοποιών προς τους ασθενείς»
Κατά τον ANSM ο φαρμακοποιός θα διασφαλίσει ότι κάθε ασθενής παίρνει το κατάλληλο για τον ίδιο φάρμακο, ενώ θα ενισχυθεί η ορθή χρήση του προϊόντος.

Σύμφωνα με σχετικά γαλλικά δημοσιεύματα, οι φαρμακοποιοί και οι σύλλογοι ασθενών είναι θετικοί απέναντι στη σύσταση του γαλλικού οργανισμού. Αν το μέτρο αυτό ισχύσει, θα αφορά περίπου 36 διαφορετικά brands παρακεταμόλης και 46 ιβουπροφαίνης που κυκλοφορούν στη γαλλική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μήνες η γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού είχε προτείνει τη διάθεση κοινών αναλγητικών και θεραπειών για το κρυολόγημα να γίνεται από σουπερ-μάρκετ, ωστόσο η υπουργός Υγείας Agnes Buzyn ήταν ξεκάθαρα αντίθετη γιατί αυτό θα υποβάθμιζε τα μικρά φαρμακεία: «Αυτό συνεπάγεται την αποδυνάμωση στην επαρχία των μικρών φαρμακείων, τα οποία είναι συχνά η πρώτη λύση για τους ασθενείς. Θεωρώ ότι θα ήταν μια πολύ κακή ιδέα και ένα πολύ κακό μήνυμα. Πρέπει να υποστηρίζουμε τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διαμαρτυρίες για τα τέλη EPR & την επιβολή κοστοβόρων βιομηχανικών διαδικασιών
Γράφει ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος, Δ/ντής της ΒΆ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών