Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Φαρμακοπολιτική: Κωνσταντίνος Λουράντος

17/1/2011
«Με τη νέα θητεία μας, συνεχίζουμε ακόμη πιο μαχητικά!»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μπορεί µε τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συµβουλίου στο Φαρµακευτικό Σύλλογο Αττικής οι φαρµακοποιοί να ανανέωσαν την εµπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την παράταξή του δίνοντάς του µια ακόµη θητεία στη θέση του προέδρου, ωστόσο ο Κωνσταντίνος Λουράντος γνωρίζει καλά πως τα προβλήµατα του κλάδου παραµένουν το ίδιο φλέγοντα και πιεστικά, ενώ δεν υπάρχει καθόλου καιρός για χάσιµο. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Φ.Σ.Α. περιγράφει, χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις, τις πραγµατικές διαστάσεις των προβληµάτων που εξακολουθούν να αντιµετωπίζουν οι φαρµακοποιοί της Αττικής, τολµά να κάνει την αυτοκριτική του, στο πλαίσιο ενός απολογισµού της προηγούµενης θητείας του όπου ζυγίζονται αναγκαστικά «κέρδη» και «απώλειες», ενώ σκιαγραφεί τα ήδη επεξεργασµένα σχέδιά του για τη νέα θητεία του που µόλις ξεκινά, υπογραµµίζοντας τη δέσµευσή του για ένα φαρµακευτικό σύλλογο που θα είναι ακόµα πιο κοντά στις καθηµερινές «µάχες» των φαρµακοποιών της Αττικής.

 

Βρισκόµαστε σε µια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τον κλάδο. Ποιοι θα λέγατε ότι είναι σήµερα οι µεγαλύτεροι κίνδυνοι για το φαρµακευτικό επάγγελµα;

 

Δεν υπάρχουν µεγάλοι και µικροί κίνδυνοι, γιατί το κάθε φαρµακείο, ως ατοµική επιχείρηση που είναι, έχει και διαφορετικές απαιτήσεις. Φυσικά, η απελευθέρωση ίδρυσης φαρµακείου, χωρίς κανένα κριτήριο, όπως και η αλλαγή καθεστώτος λειτουργίας, θα ήταν ένα σοβαρό πλήγµα κατά του φαρµακευτικού επαγγέλµατος. Θεωρώ όµως ότι κάτι τέτοιο δε δύναται να υλοποιηθεί, διότι πουθενά στον κόσµο δεν υπάρχει µια παρόµοια κατάσταση. Πολύ δε περισσότερο στην Ελλάδα όπου έχουµε ήδη τα περισσότερα φαρµακεία από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Σοβαρό πρόβληµα ωστόσο είναι και οι καθυστερήσεις πληρωµών από τα ασφαλιστικά ταµεία, καθώς όλοι γνωρίζουµε πως η κινητήριος δύναµη για κάθε επιχείρηση είναι το χρήµα και χωρίς αυτό η επιχείρηση δεν µπορεί να επιβιώσει. Συνεπώς σήµερα, στάδιο κατά το οποίο έχουµε από επίσηµες κυβερνητικές πηγές, όπως είναι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, τη διαβεβαίωση ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και τα πληθυσµιακά και γεωγραφικά κριτήρια παραµένουν ως έχουν, ενώ και το ποσοστό κέρδους του φαρµακοποιού δεν µειώνεται, ο µεγαλύτερος κίνδυνος για το φαρµακείο είναι η έλλειψη ρευστότητας από τις καθυστερήσεις των πληρωµών µας από τα ασφαλιστικά ταµεία.

 

Πώς κρίνετε το έως τώρα κυβερνητικό έργο σε ό,τι αφορά στη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης;

 

Θα έλεγα ότι σε όλα αυτά, υπάρχει πολύ µεγάλη βιασύνη και προχειρότητα. Δε γνωρίζω εάν αυτό συµβαίνει πραγµατικά επειδή η κυβέρνηση υφίσταται την πίεση της τρόικα ή άλλων εξωτερικών παραγόντων. Η οριζόντια µείωση των τιµών των φαρµάκων µπορεί αφ' ενός να έφερε µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, πλήττοντας οικονοµικά τα φαρµακεία και δηµιουργώντας µεγάλες ελλείψεις φαρµάκων στην ελληνική αγορά από τις συνεχώς αυξανόµενες παράλληλες εξαγωγές των φαρµακαποθηκών, αλλά προκάλεσε αφετέρου τη µείωση της τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς από τις φαρµακοβιοµηχανίες.

Η µείωση του ποσοστού κέρδους για τα 89 φάρµακα υψηλού κόστους (Φ.Υ.Κ.) ωφέλησε οπωσδήποτε τις φαρµακευτικές εταιρείες, οι οποίες, αντί να εισπράττουν το κόστος των φαρµάκων τους από τα νοσοκοµεία εντός τριών ετών και µε διακανονισµό, τα εισπράττουν το πολύ εντός µηνός από τα φαρµακεία. Η µόνη «ωφέλεια» που υπάρχει για τα φαρµακεία είναι ότι µε αυτόν τον τρόπο διατρανώσαµε την κατάλληλη στιγµή και επιτύχαµε να το κατανοήσουν και οι υπεύθυνοι, ότι µειώθηκε ήδη το ποσοστό του κέρδους µας και δε µπορούµε να το µειώσουµε ακόµη περισσότερο. Μένει φυσικά να δούµε αν τα ταµεία θα είναι συνεπή µε το νόµο που διέπει την πληρωµή αυτών των φαρµάκων και ορίζει ότι πρέπει να εξοφλούνται άµεσα στους φαρµακοποιούς.

Τέλος, όπως τόνισα και προσωπικά πολλές φορές µιλώντας στα Μ.Μ.Ε., η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της φαρµακευτικής δαπάνης στην «πηγή» της, που είναι οι γιατροί. Με αυτό τον τρόπο θα αποδειχθεί ότι στην όποια αύξηση της φαρµακευτικής δαπάνης, ο φαρµακοποιός δεν έχει καµία συµµετοχή. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικές συνταγές που έρχονται στα φαρµακεία θα είναι άµεσα εκτελεστέες, χωρίς τον κίνδυνο απόρριψής τους για οποιοδήποτε λόγο από τα ασφαλιστικά ταµεία.

Σε ό,τι αφορά στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, τα lifestyle φάρµακα, αλλά και τη λίστα φαρµάκων που ακόµα δεν έχει κυκλοφορήσει (αρνητική ή θετική), δε θεωρώ ότι αυτά έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, αφού λίστα ακόµα δεν υπάρχει, τα lifestyle φάρµακα δίνονται µε το γνωστό τρόπο εδώ και τρία χρόνια και τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι φάρµακα πολύ χαµηλού κόστους.

 

Παραµένοντας στο ζήτηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που αποτελεί ήδη πραγµατικότητα, υπάρχουν εµπόδια ως προς την οµαλή λειτουργία του νέου συστήµατος και την επίτευξη των στόχων του;

 

Όπως ανέφερα ήδη, η εφαρµογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα µειώσει τη φαρµακευτική δαπάνη και θα αποδείξει ότι οι φαρµακοποιοί δεν έχουν καµία σχέση µε την οποιαδήποτε αύξησή της. Βεβαίως υπάρχουν εµπόδια σήµερα και είναι εµφανή από τον πρώτο κιόλας µήνα εφαρµογής του συστήµατος. Δε γνωρίζω αν το πρόγραµµα και η δοµή του θα «αντέξουν» όλα τα ασφαλιστικά ταµεία που θα ενταχθούν σιγά – σιγά, πάντως µέχρι τώρα δεν έχουν συνδεθεί τα προγράµµατα των φαρµακείων µε το κεντρικό πρόγραµµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ οι γιατροί έχουν στον υπολογιστή τους φάρµακα που δεν κυκλοφορούν στην αγορά και τα αναγράφουν, µε αποτέλεσµα οι συνταγές αυτές να µη µπορούν να εκτελεστούν. Γνωρίζω βέβαια ότι πρόκειται για ένα πρόγραµµα «εµβρυακής ηλικίας» και θα πρέπει να περάσει όλες τις «παιδικές ασθένειες», γι' αυτό και κάνουµε υποµονή. Το πρώτο θετικό αποτέλεσµα αυτής της εφαρµογής είναι ότι, µε την αποδοχή του προγράµµατος εκ µέρους των φαρµακοποιών, αναδείξαµε το ρόλο µας κι αυτό είχε ως ευχάριστη συνέπεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δηλώσει κατά την παρουσίασή του ότι οι φαρµακοποιοί βοήθησαν πολύ στην εφαρµογή του, γεγονός που αποτελεί αναγνώριση του ότι ο ίδιος λαµβάνει σοβαρά υπ' όψιν του τη συµµετοχή µας στη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης. Πιστεύω ότι αυτό ήταν η απαρχή µιας µεταστροφής του «κλίµατος» στην οµάδα των κυβερνητικών στελεχών που ήθελαν το «άνοιγµα» του επαγγέλµατος, φτάνοντας πλέον στο σηµείο να µη συζητά κανείς ένα τέτοιο ενδεχόµενο.

 

Πόσο έχουν επηρεάσει τα πρόσφατα κυβερνητικά µέτρα (ειδικά στο χώρο του φαρµάκου) την επιχειρηµατικότητα των φαρµακείων; Έχετε υπ' όψιν σας στοιχεία για φαρµακεία στην Αττική που αντιµετωπίζουν πρόβληµα βιωσιµότητας;

 

Την έχουν επηρεάσει σε σοβαρό βαθµό, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ουσιαστικός και σχετίζεται µε τη µείωση του τζίρου των φαρµακείων χωρίς παράλληλα να µειώνονται την ίδια στιγµή τα έξοδά τους. Βεβαίως, από µια άλλη σκοπιά πρόκειται και για ένα ζήτηµα ψυχολογικής κατάστασης, καθώς, όπως γνωρίζετε, όλη αυτή η αβεβαιότητα και τα συνεχή κακόβουλα ή µη δηµοσιεύµατα έχουν καταρρακώσει τις ψυχολογικές άµυνες των φαρµακοποιών, κάτι που έχει άµεσο αντίκτυπο στην καθηµερινότητά τους.

Εγώ προσωπικά καταβάλλω µεγάλες προσπάθειες για να αλλάξω την ψυχολογική κατάσταση των συναδέλφων µου, καθώς πιστεύω ότι τα περισσότερα δηµοσιεύµατα είναι κακόβουλα και δεν έχουν καµία σχέση µε την πραγµατικότητα. Εξάλλου, αν κάποιος πρέπει να είναι αισιόδοξος για το µέλλον, αυτός πρέπει να είναι ο πρόεδρος των επαγγελµατιών του κλάδου, καθώς οφείλει να εµπνέει και στους άλλους αισιοδοξία.

Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δεν έχω υπ' όψιν µου ονοµαστικά τα φαρµακεία της Αττικής που αντιµετωπίζουν πρόβληµα βιωσιµότητας, ωστόσο η προσφυγή κάποιων συναδέλφων µου στις τράπεζες στις οποίες και εκχωρούν τα τιµολόγια του δηµοσίου (factoring), αποδεικνύει ότι τουλάχιστον γι' αυτά τα φαρµακεία υπάρχει ένα τέτοιο πρόβληµα.

 

Πώς µπορεί να αντιµετωπίσει ο κλάδος την οικονοµική κρίση, όσον αφορά στη µείωση της αγοραστικής δύναµης του κοινού; Ποιες νέες ή εναλλακτικές πρωτοβουλίες επιχειρηµατικότητας µπορούν να αναλάβουν οι φαρµακοποιοί και οι σύλλογοί τους για να αντεπεξέλθουν στα προβλήµατα;

 

Το φαρµακείο δεν είναι µόνο ένας χώρος πώλησης φαρµάκων. Έχω δηλώσει επανειληµµένα ότι είναι υγειονοµικός χώρος όπου παρέχονται εξειδικευµένες υπηρεσίες και πληροφορίες για κάθε τι που αφορά, µεταξύ άλλων, στην υγεία, τον καλλωπισµό και την υγιεινή των πολιτών. Η µείωση της αγοραστικής δύναµης του κοινού δε σηµαίνει ότι οι άνθρωποι σταµατούν να αγοράζουν προϊόντα, σηµαίνει ότι αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα ελέγχοντας καλύτερα την ποιότητά τους, ενώ απευθύνονται σε ειδικούς.

Ο φαρµακοποιός λοιπόν είναι ειδικός και µπορεί να διαθέτει όλα τα υπόλοιπα προϊόντα εκτός φαρµάκων, πείθοντας το κοινό για την ποιότητα, την αποτελεσµατικότητα και τις τιµές τους που σίγουρα είναι χαµηλότερες από ό,τι σε άλλα «καταστήµατα οµορφιάς». Από την άλλη µεριά, πιστεύω ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα ήταν επιβεβληµένη µια καµπάνια υπέρ των υπολοίπων προϊόντων του φαρµακείου, πλην των φαρµάκων, η οποία θα αναδείκνυε τόσο την ποιότητα και τις τιµές τους, όσο και την εξειδίκευση του φαρµακοποιού. Παράλληλα, θα δηµιουργούσε και µία διέξοδο απέναντι στην οικονοµική κρίση του φαρµακείου.

 

Εξετάζετε εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης πέρα από τους συνήθεις (απεργία, διακοπή πίστωσης) ως απάντηση στις συστηµατικές καθυστερήσεις των ταµείων και του ΟΠΑΔ στην εξόφληση των οφειλών τους ή απέναντι σε κυβερνητικά µέτρα που βλάπτουν τους φαρµακοποιούς;

 

Θα είµαι απολύτως ειλικρινής. Ποτέ δεν πίστεψα στην απεργιακή κινητοποίηση. Μάλιστα ούτε στη διακοπή πίστωσης πιστεύω, παρόλο που εκεί οδηγούµαστε αναγκαστικά επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντίδρασης. Τελευταία ανακαλύψαµε την νοµική αντιµετώπιση του προβλήµατος, βασιζόµενοι στην κοινοτική οδηγία που ψηφίστηκε στις 20/10/2010 και προβλέπει ότι τα ταµεία οφείλουν να εξοφλούν τους προµηθευτές τους εντός 30 ηµερών ή τουλάχιστον σύµφωνα µε τις συµβατικές τους υποχρεώσεις. Επιπλέον συλλέγουµε στο σύλλογό µας τους φακέλους των συναδέλφων µας, µαζί µε τους λογαριασµούς του ΟΠΑΔ και µε φωτοτυπίες τιµολογίων. Αφού συγκεντρώσουµε όλα αυτά και έχουµε µια πλήρη εικόνα των οφειλών του ΟΠΑΔ ανά µήνα, µόλις εκπνεύσει ο προβλεπόµενος χρόνος εξόφλησής µας θα προσφύγουµε στα δικαστήρια, ζητώντας ένταλµα πληρωµής και τόκους υπερηµερίας. Αυτό είναι κάτι που «πονάει» πολύ περισσότερο την οποιαδήποτε κυβέρνηση σε σχέση µε µια διακοπή πίστωσης.

 

Πόσο σηµαντική είναι η συνεχής επιστηµονική επιµόρφωση για τον Έλληνα φαρµακοποιό; Ποιες προσπάθειες έχει κάνει σχετικά ο σύλλογος έως τώρα και ποιες ιδέες σκοπεύετε να υλοποιήσετε στο µέλλον;

 

Είναι αυτονόητο ότι η συνεχής επιστηµονική επιµόρφωση αποτελεί «ακρογωνιαία λίθο» αν θέλουµε να κρατήσουµε ψηλά την επιστηµονική µας ιδιότητα. Οι νέες και διαρκώς εξελισσόµενες µέθοδοι ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης επιβάλλουν τη συνεχή ενηµέρωση του Έλληνα φαρµακοποιού. Είναι αλήθεια ωστόσο ότι τελευταία ο Φ.Σ.Α. έχει ατονήσει ως προς τις προσπάθειές του για επιµόρφωση των µελών του, εξαιτίας κυρίως των αλλεπάλληλων προβληµάτων που αντιµετώπισε και συνεχίζει να αντιµετωπίζει, προβλήµατα που έχουν σχέση µε την επιβίωση των µελών του απέναντι στις ραγδαίες αλλαγές που επιτελούνται µετά τον «ερχοµό» του Δ.Ν.Τ. Ελπίζω το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές να επικεντρωθεί και πάλι στην επιµόρφωση των µελών µας, έχοντας λύσει βεβαίως τα προβλήµατα που αναφέραµε παραπάνω.

 

Ποια κοινωνική δράση έχει επιδείξει έως τώρα ο Φ.Σ.Α.; Υπάρχουν σχέδια για µελλοντικές πρωτοβουλίες κοινωνικού περιεχοµένου;

 

Υπάρχει ένα µεγάλο πεδίο ανάπτυξης για την κοινωνική δραστηριότητα του συλλόγου µας! Ξεκινώντας από τα απλά, ο Φ.Σ.Α. θα πρέπει να συνδράµει στην συλλογή ανοιγµένων συσκευασιών φαρµάκων που δεν καταναλώνονται, καθώς δεν είναι σωστό να πετιούνται αυτά στα οικιακά απορρίµµατα. Συνεχίζοντας, είναι σωστό να δηµιουργήσουµε και ένα δίκτυο συλλογής συσκευασιών φαρµάκων που δεν έχουν χρησιµοποιηθεί και µπορεί να διατεθούν σε διάφορες Μ.Κ.Ο., όπως οι «Φαρµακοποιοί του Κόσµου» οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» κ.ά. Προχωρώντας σε πιο σύνθετες ενέργειες, αποτελεί ευθύνη µας το να συµβάλουµε στην ενηµέρωση της κοινωνίας για θέµατα υγείας, στην προαγωγή της πρόληψης και της προστασίας της υγείας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση για θέµατα όπως η εθελοντική αιµοδοσία, η δωρεά οργάνων σώµατος κ.ά.

 

Αν κάνατε έναν απολογισµό της προηγούµενης θητείας σας ως προέδρου του Φ.Σ.Α., ποια θα λέγατε πως ήταν τα πιο αξιόλογα επιτεύγµατα της δράσης σας και ποια τα σηµεία στα οποία τα πράγµατα δεν πήγαν τόσο καλά όσο περιµένατε;

 

Θα ξεκινήσω από τα σηµεία που δεν πήγαν τόσο καλά, επειδή αυτά είναι που έχουν σηµασία. Δεν τα καταφέραµε λοιπόν στις έγκαιρες πληρωµές από την πλευρά των ασφαλιστικών ταµείων και κυρίως του Ο.Π.Α.Δ. Βεβαίως προσπαθήσαµε προχωρώντας σε διάφορες κινήσεις, όπως ήταν η άρση της πίστωσης στον Ο.Π.Α.Δ. αλλά και σε άλλα ασφαλιστικά ταµεία.

Δυστυχώς, στην τελευταία κινητοποίησή µας αποµείναµε µόνοι µας. Κανείς δεν µας βοήθησε, κανείς δε «συνέπλευσε» µαζί µας, λες και δεν είχαν το ίδιο πρόβληµα. Ο Φ.Σ. Πειραιά, για παράδειγµα, συνεχίζοντας να δίνει φάρµακα στους ασφαλισµένος του Ο.Π.Α.Δ. λειτούργησε, άθελά του ίσως, ως «αντίβαρο» στην κινητοποίησή µας. Φανταστείτε ένα δρόµο στον οποίο το ένα φαρµακείο που ανήκει στο δήµο Μοσχάτου να εκτελεί συνταγές του Ο.Π.Α.Δ. και το άλλο φαρµακείο απέναντι που ανήκει στο δήµο Καλλιθέας να µην εκτελεί τις ίδιες συνταγές! Επίσης, δεν είχαµε και την υποστήριξη του Πανελληνίου Φαρµακευτικού Συλλόγου, χωρίς αυτό να αποτελεί κάποιου είδους µοµφή. Θα µπορούσε να πει κανείς εύλογα: «συνεννόηση δε µπορούσε να υπάρξει;». Κι όµως, δεν υπήρξε.

Από την άλλη µεριά, ένα από τα θετικότερα σηµεία της θητείας µου θεωρώ ότι ήταν η µεθοδικότητα και η εµπεριστατωµένη αντιµετώπιση των προβληµάτων, η οποία ήταν κι αυτή που έφερε αποτελέσµατα. Δεν προσπάθησα ποτέ να παραπλανήσω κανέναν προτείνοντας ανέφικτες λύσεις ή υποσχόµενος πράγµατα για εντυπωσιασµό. Συγκρουστήκαµε µε µια µερίδα των Μ.Μ.Ε. αλλά και µε συµφέροντα – κάτι που ίσως κάποιοι να µην το έκαναν, υπολογίζοντας το προσωπικό κόστος – στο τέλος όµως τα καταφέραµε, πείθοντας την κυβέρνηση ότι τα φαρµακεία είναι στην ουσία υποστηρικτές της φαρµακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα µε κάθε έννοια και ότι οι επιθέσεις που γίνονται σε βάρος µας είναι άδικες και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.

Επίσης, θεωρώ επίτευγµα το ότι παρέµειναν ως έχουν µέχρι σήµερα τόσο τα πληθυσµιακά και γεωγραφικά κριτήρια, όσο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το ότι δεν µειώθηκε τελικά το ποσοστό του κέρδους µας, αλλά και το ότι δεν «τραυµατίστηκε» η αξιοπρέπεια των φαρµακοποιών απέναντι στους πελάτες τους.

Θα πρέπει να σηµειώσω εδώ ότι, κατά γενική οµολογία, ο Φ.Σ.Α. είναι ο καλύτερα οργανωµένος φαρµακευτικός σύλλογος στην Ευρώπη, ενώ έχει άµεση επαφή µε τα µέλη του, φροντίζοντας µέσω κινητών τηλεφώνων και email να τα κρατά ενήµερα και «ετοιµοπόλεµα» ανά πάσα στιγµή.

 

Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή µας, ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για το προσεχές µέλλον ως πρόεδρος του Φ.Σ.Α.; Έχετε εκπονήσει κάποιο σχέδιο δράσης που θα µπορούσε να αναλάβει ο σύλλογος;

 

Θεωρώ προτεραιότητα τη διατήρηση των υπαρχουσών ρυθµίσεων αναφορικά µε την ίδρυση φαρµακείων, όπως επίσης και την έγκαιρη αποπληρωµή των οφειλών των ταµείων προς τους συναδέλφους µας. Θα δώσουµε ασφαλώς «µάχη» για τις τεχνικές ελλείψεις φαρµάκων που λειτουργούν υπέρ των επιχειρηµατικών συµφερόντων του χονδρεµπορίου και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και των φαρµακείων. Επίσης, θεωρώ απαραίτητο να µεταφερθούµε ως σύλλογος σε νέο, ιδιόκτητο κτήριο που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για τα µέλη µας, όπως η ενίσχυση της νοµικής υπηρεσίας, η δηµιουργία γραφείου Τύπου, η ενηµέρωση κάθε µέλους µας µέσω ειδικού site, αναφορικά µε τη ροή των πληρωµών τους από τα ασφαλιστικά ταµεία και τις ηλεκτρονικές καρτέλες των εφηµεριών. Φυσικά, το νέο κτήριο όπου θα µεταφερθούν τα γραφεία µας θα προσφέρει ασφάλεια στα µέλη αλλά και στους υπαλλήλους του, καθώς στο σηµείο που βρίσκονται σήµερα σηµειώνεται µια πληθώρα επιθέσεων, ληστειών, ενώ έχουµε ακόµη και απόπειρες βιασµού και γενικά όλα όσα συνοδεύουν την υποβάθµιση της εν λόγω περιοχής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)