Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φάρμακο που απομονώθηκε από μύκητα νικά τον καρκίνο

1/7/2008
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικό ενάντια σε πολλές μορφές της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η ουσία lodamin αναστέλλει την αγγειογένεση, διαδικασία κατά την οποία δημιουργούνται αιμοφό­ρα αγγεία γύρω από τους καρκινικούς όγκους, με στόχο να τους πα­ρέχουν «τροφή» για να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται.

Ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε μέσα από το «πάντρε­μα» της νανοτεχνολογίας με ένα... ατύχημα στο εργαστήριο φαίνεται ότι μπορεί να είναι άκρως αποτελε­σματικό ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η ουσία lodamin αναστέλλει την αγγειογένεση, διαδικασία κατά την οποία δημιουργούνται αιμοφό­ρα αγγεία γύρω από τους καρκινικούς όγκους, με στόχο να τους πα­ρέχουν «τροφή» για να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται. Αποτελεί «τέ­κνο» του δρ. Τζούντα Φόλκμαν, ειδικού στον καρκίνο από το Πανε­πιστήμιο Χάρβαρντ και «πατέρα» της θεραπείας ενάντια στην αγγει­ογένεση, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο. Οι συνεργάτες του Φόλκμαν αναφέρουν τώρα στην επιθεώρηση Nature Biotechnology ότι πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα χάπι το οποίο, όπως φάνηκε από πει­ράματα σε ποντίκια, είναι αποτελε­σματικό ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου, περιλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του νευροβλαστώματος, του καρκίνου των ωο­θηκών και του προστάτη, του γλοιοβλαστώματος, καθώς και του καρ­κίνου της μήτρας, χωρίς μάλιστα να προκαλεί παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φάρμακο στα­ματά την ανάπτυξη πρωτογενών όγκων, ενώ προλαμβάνει και τις μεταστάσεις.

Το φάρμακο απομονώθηκε αρχικά από ένα μύκητα που ονομάζεται Aspergillus fumigatus fresenius. Ο μύκητας ανακαλύφθηκε... κατά λάθος από ερευνητή του Χάρβαρντ, ενώ προσπαθούσε να καλλιεργήσει ενδοθηλιακά κύτταρα στο εργαστή­ριο. Όπως είδε ο ερευνητής της ομάδας του Φόλκμαν, η ύπαρξη του μύ­κητα επιδρούσε με έναν περίεργο τρόπο στα κύτταρα, αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Με βάση αυτή την παρατήρηση αναπτύχθηκε αρχικά το πειραματικό φάρμακο με την κωδική ονομασία ΤΝΡ-470, το οποίο όμως προκαλούσε πλήθος παρενερ­γειών, ενώ δεν ήταν ιδιαίτερα απο­τελεσματικό. Έτσι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη νανοτεχνολογία, προσθέτοντας πολυμερή στο ΤΝΡ-470, ώστε να το προστατέψουν από τα οξέα του στομάχου και να το κά­νουν αποτελεσματικότερο.

Τώρα, όπως σημειώνουν στη με­λέτη τους, η οποία δημοσιεύεται με­τά το θάνατο του Φόλκμαν, το νέο φάρμακο που ονομάστηκε lodamin φαίνεται ότι ξεπερνάει όλα τα παλαιά εμπόδια. Στα ποντίκια τουλάχιστον η ουσία φάνηκε ότι βοήθησε στην καταστολή του μελανώματος και του καρκί­νου του πνεύμονα χωρίς παρενέρ­γειες.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της