Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακευτικές Ιστοσελίδες: FIP

27/2/2009
Παρουσίαση του δικτυακού τόπου της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία

 

International Pharmaceutical Federation (FIP)

 

(http://www.fip.org)

 


 

Λίγα λόγια για τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία

 

Με έτος ίδρυσης το 1912 και έδρα τη Χάγη, η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία αποτελεί ένα παγκόσμιο σύνδεσμο 122 εθνικών φαρμακευτικών οργανισμών με πάνω από 4.000 ατομικά μέλη, που εκπροσωπεί συνολικά περισσότερους από 2 εκατομμύρια φαρμακοποιούς και επιστήμονες στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας. Στη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας της, οι πρωταρχικοί στόχοι της FIP εξελίχθηκαν προσαρμοζόμενοι στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εποχής και εναρμονιζόμενοι με τις εκάστοτε επιστημονικές, κοινωνικές και επαγγελματικές εξελίξεις.

 

Σήμερα, αποστολή της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας είναι: «Η βελτίωση της παγκόσμιας Υγείας, μέσα από την πρόοδο της φαρμακευτικής πρακτικής και επιστήμης. Πρόοδο που επιτυγχάνεται μέσα από τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας ανακάλυψης και της ανάπτυξης αποτελεσματικών, ποιοτικών και φθηνών φαρμάκων, στα οποία μπορούν να έχουν άμεση και ασφαλή πρόσβαση οι πολίτες όλου του κόσμου».

 

Απαρτιζόμενη από δύο κύριες Επιτροπές (Επιτροπή Φαρμακευτικής Πρακτικής και Επιτροπή Φαρμακευτικής Επιστήμης), η FIP εκπροσωπεί αντίστοιχα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της όλες τις εκφάνσεις του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (φαρμακοποιοί κοινότητας, νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, στρατιωτικοί φαρμακοποιοί, φαρμακοποιοί που εργάζονται στην εκπαίδευση, στη βιομηχανία, σε εργαστήρια ή σε διοικητικές θέσεις) και περικλείει ομάδες εργασίας που επικεντρώνονται στις διάφορες πτυχές της φαρμακευτικής επιστήμης (φαρμακευτική βιοτεχνολογία, φαρμακογενομική, εξατομικευμένα φάρμακα, φαρμακευτική χημεία, ραδιοφαρμακευτική/πυρηνική φαρμακευτική κ.ά.). Επίσης η FIP απευθύνεται και σε φοιτητές/απόφοιτους φαρμακευτικών σχολών, οι οποίοι στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας εκπροσωπούνται από την Ομάδα Νέων Φαρμακοποιών.

 

Με τη διοργάνωση ενός ετήσιου Παγκόσμιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου και μιας Παγκόσμιας Σύσκεψης Φαρμακευτικών Επιστημών κάθε 4 χρόνια, δίνεται η ευκαιρία στα μέλη του δικτύου της FIP να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες, να πληροφορηθούν για τα τρέχοντα επιστημονικά θέματα στο χώρο της φαρμακευτικής, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα διοικητικά όργανα της Ομοσπονδίας να κάνουν απολογισμό και αξιολόγηση του έργου της και να λάβουν συλλογικά αποφάσεις για νέες πρωτοβουλίες.

 

Για την εκπλήρωση της αποστολής της, η FIP συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), καθώς και με τις διεθνείς ενώσεις επαγγελματιών των συναφών επιστημών (ιατρικές/οδοντιατρικές ενώσεις, νοσοκόμοι, μαιευτήρες, βιοτεχνολόγοι κτλ.), συμμετέχει μέσω του προεδρείου της σε συσκέψεις που αφορούν επίκαιρα θέματα φαρμάκων και υγείας, ενώ παράλληλα λαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος και την ανάδειξη του επιστημονικού κύρους και του κοινωνικού ρόλου των φαρμακοποιών.


Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία στο διαδίκτυο

 

Εισάγοντας τη διεύθυνση http://www.fip.org στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας (π.χ., internet explorer) ή εναλλακτικά μέσω του site του «Φαρμακευτικού Κόσμου» («Χρήσιμα Links» Ô «Kατάλογος Επαγγελματικών Φορέων» Ô «Διεθνείς Φαρμακευτικοί Οργανισμοί»), προωθείστε στην αρχική σελίδα («Home») του ιστοτόπου της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας.

 

Σ’ αυτήν μπορείτε να διακρίνετε 5 κύριες περιοχές:

 

1. Το επάνω μέρος της ιστοσελίδας, από το οποίο –μέσω του συνδέσμου «Read more about us»)– μπορείτε να ενημερωθείτε γενικά για τη FIP, για την ιστορική της διαδρομή, το ρόλο της και τους στόχους της (μπορείτε να «κατεβάσετε» επίσης το στρατηγικό σχέδιο της Ομοσπονδίας κάνοντας δεξί κλικ στο «Download 2020 Vision, FIP’s Vision, Mission and Strategic Plan»), ενώ επιλέγοντας τους κατάλληλους δευτερεύοντες τίτλους στην εισαγωγική σελίδα που έχετε ανοίξει («Bureau», «The FIP President», «Structure»), μπορείτε να πληροφορηθείτε αντίστοιχα για τη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, για τον Πρόεδρό της και για την οργανωτική της δομή. Από το επάνω μέρος της αρχικής ιστοσελίδας της FIP ο επισκέπτης μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει αναζήτηση στο περιεχόμενο του ιστοτόπου («Search»), να πληροφορηθεί σχετικά με τους τρόπους επικοινωνίας με τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία («Contact»), ενώ για τα μέλη της FIP (συλλογικά και ατομικά) παρέχεται η δυνατότητα ειδικής πρόσβασης («Login members»).

2. Ένα μεσαίο τμήμα στο οποίο διακρίνονται 2 ενότητες: «News» από το οποίο ο επισκέπτης του ιστοτόπου έχει άμεση πρόσβαση στις σημαντικότερες ειδήσεις που αφορούν τη δράση της FIP (κάποιες πληροφορίες είναι προσπελάσιμες αποκλειστικά και μόνο από τα μέλη) και «Programmes and Projects» για άμεση περιήγηση σε μια ποικιλία τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται η FIP: «Φαρμακευτική Πρακτική και Επιστήμη» («Pharmacy Practice and Science»), «Φαρμακευτική Εκπαίδευση» («Pharmacy Education»), «Δημόσια Υγεία» («Public Health»).

3. Το κάτω μέρος της ιστοσελίδας στο οποίο, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται (σε μορφή συνδέσμων-links) οι Οργανισμοί με τους οποίους συνεργάζεται η FIP («We work with») και τα στοιχεία επικοινωνίας με τα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Χάγη («Contact Details»).

4. Μια στήλη στο δεξιό τμήμα της ιστοσελίδας, στο οποίο:

α) ανακοινώνεται το προσεχές 69ο Παγκόσμιο Φαρμακευτικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 3-8 Σεπτεμβρίου 2009 στην Κωνσταντινούπολη και παρουσιάζεται το πρόγραμμα εργασιών του («Upcoming event»)

β) παρέχεται πληροφόρηση σχετικά με τους εθνικούς φαρμακευτικούς οργανισμούς-μέλη της FIP («Member Organisations» » «View list» και «View the map»)

γ) παρέχεται πρόσβαση στις διαφορετικές πτυχές του φαρμακευτικού επαγγέλματος («Individual Members» » MORE Sections…) και στις διαφορετικές επιστημονικές ομάδες εργασίας στο πλαίσιο της FIP («Individual Members» » MORE SIG’s…).

5. Μια στήλη στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας στο οποίο παρέχονται οι εξής επιλογές πληροφόρησης:

α) Επικαιρότητα και εκδοτική δραστηριότητα της FIP («News and Publications»), με υποενότητες τις: «News» (ειδήσεις/ανακοινώσεις), «Publications» (εκδόσεις έντυπες και ηλεκτρονικές) και «FIP in the Media» (άρθρα της FIP / για την FIP στο διεθνή Τύπο).

β) Προγράμματα και τομείς δραστηριοποίησης της FIP («Programmes and Projects») με υποενότητες τις: «Good Pharmacy Practice» (κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος και για την προώθηση της σωστής χρήσης των φαρμακευτικών προϊόντων), «Human Resources» (στατιστικά στοιχεία που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ανά τον κόσμο, τις ιδιαιτερότητες του φαρμακευτικού επαγγέλματος στις διάφορες περιοχές της γης και πρωτοβουλίες όπως η «Παγκόσμια Ημέρα Υγείας» στις οποίες μπορούν να συμβάλουν οι φαρμακοποιοί με την ενεργό συμμετοχή τους), «Pharmacy Education Taskforce» (πληροφορίες για εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση της επιστημονικής κατάρτισης και επάρκειας των φαρμακοποιών ανά τον κόσμο), «Pharmabridge» (πληροφορίες για προγράμματα συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσης μεταξύ των φαρμακοποιών διαφόρων χωρών), «Patient Safety» (θέματα ασφάλειας φαρμάκων και πληροφορίες σχετικά με το συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού στην ενημέρωση των ασθενών), «Counterfeit Medicines» (πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της απειλής των πλαστών φαρμακευτικών σκευασμάτων), «Previously Completed Projects» (επιλεγμένα προγράμματα/αναφορές που ολοκλήρωσε η FIP στο παρελθόν).

γ) Επαγγελματικές και επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδει η FIP, θέσεις της FIP σε μια σειρά θεμάτων και επίσημες ανακοινώσεις/δηλώσεις των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας («Statements and Guidelines»).

δ) Συνέδρια, συσκέψεις και επιστημονικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει ή στις οποίες συμμετέχει η FIP («Congresses and Conferences»).

ε) Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις που έχει απονείμει σε φαρμακοποιούς η FIP ως αναγνώριση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας ή του επιστημονικού τους έργου και πληροφόρηση για την ανθρωπιστική πρωτοβουλία της FIP με στόχο την προώθηση της υγείας στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες του κόσμου («Awards and the FIP Foundation»).

στ) Πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή νέων μελών, την ανανέωση των συνδρομών των παλαιότερων μελών και τα προνόμια που έχουν τα μέλη της FIP («Membership and Payment»). Η ετήσια ατομική συνδρομή για Έλληνες φαρμακοποιούς ανέρχεται επί του παρόντος στα 90 €, ενώ για φοιτητές φαρμακευτικής ή για όσους αποφοίτησαν πρόσφατα από σχολές φαρμακευτικής υπάρχει 50% έκπτωση.

ζ) Παρουσίαση της Επιτροπής Φαρμακευτικής Πρακτικής και των κλάδων από τους οποίους αποτελείται («Board of Pharmaceutical Practice and Sections»), παρουσίαση της Επιτροπής Φαρμακευτικής Επιστήμης και των ομάδων εργασίας στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της («Board of Pharmaceutical Sciences and Special Interest Groups»), παρουσίαση της Ομάδας Νέων Φαρμακοποιών της FIP («Young Pharmacists Group»).


Από τον Χάρη Κουτσούλα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και συμμετοχή στο 2ο Run for Autism της Λάρισας
18/4/2024 2:42:20 πμSupplement Awards 2024
Διοργανώνονται για 4η συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS events






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Αντιπηκτικά & Κινολόνες: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός!
Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi
Μπορούν τα φαρμακεία να γίνουν «safe spots»;
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει