Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Αναστοχασμός: Η νέα λέξη – κλειδί για τη βελτίωση της καθημερινής πρακτικής στο φαρμακείο
Βελτιώνει τις σχέσεις με τους συναδέλφους και τους πελάτες, διευκολύνει την επαγγελματική ζωή
Η προστασία του δέρματος από το κρύο
Συμβουλές για τη διατήρηση ενός υγιούς και καλά ενυδατωμένου δέρματος
ΠΣΒΑΚ: Αναζητά στέλεχος για τη θέση του Γενικού Διευθυντή
Τα καθήκοντα του νέου Γενικού Διευθυντή και τα προαπαιτούμενα για τους ενδιαφερομένους

Φαρμακείο: Συμβουλές για τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από δυσμηνόρροια

16/7/2020 12:31:59 μμ
Γράφει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων & Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δυσμηνόρροια ονομάζεται το κοιλιακό άλγος κατά την έμμηνη ρύση. Είναι συχνή σε νεαρές γυναίκες και εμφανίζεται ως έντονες κράμπες που ξεκινούν με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Για πολλές γυναίκες, η δυσμηνόρροια καθιστά δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων στο σπίτι και την εργασία. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια αναφέρεται σε άλγος που δεν σχετίζεται με κάποια άλλη πάθηση, ενώ η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια είναι αποτέλεσμα άλλων νοσημάτων, όπως ενδομητρίωσης, φλεγμονώδους νόσου της πυέλου ή όγκων. Το άλγος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως έντονο και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και άλλα συμπτώματα.

Αιτίες του εμμηνορρυσιακού άλγους

Ο ρόλος των προσταγλανδινών στη μήτρα έχει συνδεθεί με τη δυσμηνόρροια, γεγονός που εξηγεί γιατί οι αναστολείς των προσταγλανδίνων είναι αποτελεσματικοί στη θεραπεία του άλγους. Σε κάποιες γυναίκες, παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες κάποιων προσταγλανδινών. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ποσότητα αίματος προς τη μήτρα και κατά συνέπεια να εμφανίζεται άλγος. Η δυσμηνόρροια εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες στα τέλη της εφηβείας τους, και βαίνει μειούμενη με την αύξηση της ηλικίας, ενώ αντίθετα το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αυξήσουν την ένταση της δυσμηνόρροιας.

Αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας

Είναι σημαντική μια αρχική αξιολόγηση από τον φαρμακοποιό για τη διάκριση μεταξύ του λειτουργικού εμμηνορρυσιακού άλγους και εκείνου από άλλες υποκείμενες παθήσεις. Σε περίπτωση πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας, χωρίς υποκείμενη πάθηση, ο περιορισμός του νατρίου και της καφεΐνης σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση μπορεί επίσης να αποδειχθεί ευεργετικός.

Αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας αποτελούν τα αναλγητικά

Μερικά από αυτά δρουν αναστέλλοντας τη σύνθεση των προσταγλαδινών και έτσι εξαλείφουν το αίτιο που προκαλεί το άλγος. Για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, συμβουλέψτε τις πελάτισσές σας να ξεκινήσουν τη λήψη αναλγητικών με τα πρώτα σημεία έναρξης της εμμήνου ρύσεως. Ένα από τα σημαντικότερα αναλγητικά που εμποδίζουν την σύνθεση των προσταγλαδινών είναι η ιβουπροφαίνη (Nurofen Express).
Η ιβουπροφαίνη απορροφάται αμέσως από τον στόμαχο προσφέροντας γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση σε μόλις 15 λεπτά από τη λήψη. 

Όσον αφορά δε στο μεγάλο θέμα της ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία μεγάλης κλίμακας μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 1.108 ιατροί και 8.677 ασθενείς και διήρκησε 1 έτος. Η μελέτη συνέκρινε ευθέως τα τρία πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αναλγητικά πρώτης εκλογής (παρακεταμόλη, ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ιβουπροφαίνη) στις εγκεκριμένες δοσολογίες τους για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή, και κατέδειξε ότι το προφίλ ασφάλειας της ιβουπροφαίνης ήταν ισοδύναμο με αυτό της παρακεταμόλης και καλύτερο από εκείνο του ακετυλοσαλικυλικού οξέος.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD
Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD


Σχετικά άρθρα

Βοηθήστε τις να χάσουν βάρος στην εμμηνόπαυση
Γράφει η Αναστασία Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΕΤΕΜ
Οι χιονίστρες, η κνίδωση εκ ψύχους και τα άλλα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί το κρύο στο δέρμα
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης Covid-19 κατά τη διάρκεια των εορτών
Οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC)
Πώς είναι να ζεις με τον ιό HIV;
Η ViiV Healthcare μας απαντά μέσω φωτογραφιών ανθρώπων και διώχνει το στίγμα