Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

PFIZER: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου
Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Τα rapid tests στα φαρμακεία: Το νέο webinar από το ΠΕΙΦΑΣΥΝ Academy και το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία

Φάρμακα έως 3 χιλιάδες ευρώ θα διατίθενται πλέον από τα φαρμακεία

2/11/2018 10:24:23 πμ
Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει αρχίζει ήδη να ισχύει από την 1η Νοεμβρίου.


Ο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ είναι στην ουσία ένας κανονισμός που καθορίζει τις παροχές υγείας σε είδος, την έκταση, το ύψος, τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησής τους, ενώ προσδιορίζει και τους δικαιούχους των παροχών αυτών και τον τρόπο αποζημίωσης των σχετικών δαπανών.


Μία σημαντική αλλαγή για τα φαρμακεία, που φέρνει ο νέος κανονισμός, είναι ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία επιτρέπεται να διαθέτουν φάρμακα έως 3000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ήταν 1000 ευρώ. Στο άρθρο 8, παρ. 2 αναφέρεται: «Τα φάρμακα με τιμή πάνω από 3.000 ευρώ ή όπως θα ορίζεται από την νομοθεσία κάθε φορά, δεν δύναται να χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία παρά μόνον από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δημοσίων Νοσοκομείων».


Αναφορικά με τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, ο κανονισμός αναφέρει (άρθρο 10) αναλυτικά τα νοσήματα που δικαιολογούν τη χορήγησή τους (π.χ. κοιλιοκάκη, διαταραχές του μεταβολισμού, αλλεργίες κτλ.). Οι πάσχοντες οφείλουν να έχουν αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση για τη νόσο τους κατά ICD10 με συγκεκριμένες αναφορές (π.χ. ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, μηνιαία ποσότητα κάθε είδους). Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνουν συμμετοχή 10%. Οι πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, πρέπει να έχουν γνωμοδότηση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.), την αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση και τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν σκευάσματα ειδικής διατροφής.


Ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον νέο ΕΚΠΥ, «δύναται να καθορίζει την ποσότητα κάθε σκευάσματος που θα αποζημιώνει με ειδική απόφαση του Δ.Σ., η οποία θα γνωστοποιείται στους ιατρούς και στους παρόχους μέσω της ιστοσελίδας του».


«Το ποσό αποζημίωσης μηνιαίας θεραπείας θα καθορίζεται με βάση την τιμή μονάδος και τον συνολικό αριθμό τεμαχίων που θα έχει καθορίσει το Δ.Σ. με απόφαση του, έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης, ως αποζημιούμενα, για κάθε περίπτωση. Με απόφαση του ΔΣ που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης, καθορίζεται η τιμή μονάδος για αποζημίωση κάθε προϊόντος, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ομοίως, με απόφαση Δ.Σ. καθορίζονται τα μέγιστα όρια τεμαχίων ανά είδος που αποζημιώνει ο Οργανισμός, σε κάθε περίπτωση», αναφέρεται στο ΦΕΚ.


Να σημειωθεί ότι στον νέο ΕΚΠΥ γίνεται ειδική αναφορά στις χειρόγραφες συνταγές: «Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δύνανται να χορηγούνται χειρόγραφες συνταγές, η εκτέλεση των οποίων γίνεται […] αφού προηγουμένως έχει θεωρηθεί από τον αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, όταν η αξία της συνταγής υπερβαίνει τα 150 ευρώ». Παρακάτω τονίζεται ότι «εάν η συνταγή έχει εκδοθεί από τον ιατρό χειρόγραφα, τότε θα πρέπει να βεβαιώνεται το ποσοστό συμμετοχής ή και τυχόν διορθώσεις, με υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Συνταγές με διορθώσεις […] δεν γίνονται αποδεκτές από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ».


Τέλος, αναφέρεται ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα καλλυντικά δεν αποζημιώνονται. Όσο για τα γαληνικά σκευάσματα, αυτά αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με τιμές που καθορίζονται με υπουργική απόφαση, έπειτα από εισήγηση του Δ.Σ. του Οργανισμού και γνώμη του Κε.Σ.Υ. Το ποσοστό συμμετοχής του ασθενή είναι 10% για όσες παθήσεις έχουν ενταχθεί σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ 25% για όσες παθήσεις είναι εκτός θεραπευτικών πρωτοκόλλων.


Δείτε εδώ το ΦΕΚ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
Μορφή "χιονοστιβάδας" παίρνουν οι αναφορές για μείωση της τιμής στα 5 ευρώ


Σχετικά άρθρα

Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN
ΠΑΣΥΠΥ: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, σύμφωνα με το Σύλλογο
Νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας
Επικεφαλής ο Α. Πλεύρης και η Α. Γκάγκα
ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού