Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Έξι μεγάλοι μύθοι για την υγεία και τη διατροφή

12/12/2016 11:26:36 πμ
Τρεις και τρεις από τους μεγαλύτερους αστικούς (και μη) μύθους…
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πιστεύετε ότι αν κρυώνετε θα κρυολογήσετε ή μετράτε τα ποτήρια νερού που πίνετε κάθε μέρα; Χαλαρώστε! Εδώ είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους μύθους που αφορούν την υγεία και τη διατροφή που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και να προστατευτείτε καλύτερα…

Μεγάλοι μύθοι της υγείας

Το κρύο φέρνει κρυολόγημα

Δεν έχει σημασία τι μάθαμε από τη γιαγιά ή τη μητέρα μας! Αν καθόμαστε στο κρύο δεν συνεπάγεται ότι θα κρυολογήσουμε. Σύμφωνα με μελέτη, υγιείς άνδρες, που πέρασαν αρκετές ώρες σε θερμοκρασίες λίγο πιο πάνω από 0°C, εμφάνισαν αυξημένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται στους ιούς. Στην πραγματικότητα, είναι περισσότερες οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε σε κλειστούς χώρους, όπου τα μικρόβια κυκλοφορούν και μεταδίδονται ευκολότερα.

Πράσινη βλέννα σημαίνει λοίμωξη

Το χαρτομάντιλο δεν είναι εργαστήριο! Μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο ή κίτρινο χρώμα στις εκκρίσεις της μύτης είναι ελαφρώς πιο συχνό σε ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις. Δεν είναι όμως σίγουρο σημάδι ότι πάσχουμε από λοίμωξη και σίγουρα δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αντιβίωση. Μία μόλυνση στη μύτη μπορεί να προκαλέσει καθαρή βλέννα και ένα κοινό κρυολόγημα πράσινη.

Κολλάμε μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας

Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε αν ακουμπήσουμε το κάθισμα της τουαλέτας. Αυτό συνήθως είναι πολύ πιο καθαρό από τις πόρτες, τα χερούλια και τα πατώματα, τα οποία τείνουν να φιλοξενούν μικρόβια όπως το E. Coli και τους ιούς της γρίπης. Καλύτερα να καλύπτουμε τα χέρια μας πριν αγγίξουμε τις πόρτες ή τα χερούλια και να τα πλένουμε αμέσως μετά (ή να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών).

Μεγάλοι μύθοι της διατροφής

Πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Δεν χρειάζεται να μετράμε ποτήρια. Έρευνες έχουν δείξει ένα γεμάτο ποτήρι νερό, όταν είμαστε διψασμένοι, μας είναι αρκετό για να παραμείνουμε υγιείς και ενυδατωμένοι. Επίσης, τροφές που είναι πλούσιες σε νερό (σούπες, φρούτα και λαχανικά) αλλά και ροφήματα (χυμοί, τσάι, καφές) μας διατηρούν ενυδατωμένους. Περισσότερο νερό χρειάζονται εκείνοι που δεν επισκέπτονται τακτικά την τουαλέτα, που έχουν σκουρόχρωμα ούρα, που ασκούν έντονη σωματική δραστηριότητα ή ζουν σε ζεστά κλίματα.

Τα αυγά βλάπτουν την καρδιά

Έχει ειπωθεί πολλές φορές τον τελευταίο καιρό. Ένα αυγό ή δύο την ημέρα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε υγιείς ανθρώπους. Ναι, οι κρόκοι έχουν χοληστερόλη, αλλά για τους περισσότερους από εμάς, η ποσότητα των λιπών που λαμβάνουμε από ένα τρόφιμο δεν είναι τόσο βλαβερό από το μείγμα των λιπών που καταναλώνουμε από το σύνολο της διατροφής μας. Τα αυγά μάλιστα έχουν τόσα θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων!

Φάτε πρωινό για να χάσετε βάρος

Ένα καλό πρωινό γεύμα όντως βοηθά μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος, καθώς διώχνει την πείνα και τους γλιτώνει από τα «τσιμπολογήματα» αργότερα μέσα στην ημέρα. Αν δεν είστε οπαδός του πρωινού όμως, και πάλι μπορείτε να αδυνατίσετε. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι όσοι δεν έτρωγαν πρωινό, δεν έτρωγαν περισσότερο στο μεσημεριανό ή το βραδινό και τελικά κατανάλωναν περίπου 400 λιγότερες θερμίδες την ημέρα! Ένα καλό πρωινό γεύμα χαρίζει ενέργεια για να βγάλουμε τη μέρα, σε κάποιους από εμάς όμως δεν εξασφαλίζει οπωσδήποτε και λιγότερες θερμίδες…

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους