Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ΕΜΑ: Συνιστά την 3η δόση με το εμβόλιο της Moderna
Μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων
The Lancet: Η μιρταζαπίνη δεν είναι αποτελεσματική στην άνοια
Δεν μειώνει τα επεισόδια διέγερσης των ασθενών
Αλλάζουν οι χρόνοι αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ
Συγκεκριμένους κανόνες του τακτικού ελέγχου των συνταγών ζητούν οι φαρμακοποιοί

Εξήντα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα έως το τέλος του 2018

10/7/2018 11:31:45 πμ
Αύριο αναρτάται ένα νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.


Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους και παρουσίασαν παραδείγματα που δείχνουν τα προβλήματα που πρόκειται να φέρει το μέτρο.


Παράλληλα, παρουσίασαν στοιχεία που αναδεικνύουν τρόπους, με βάση τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με τους οποίους μπορεί να περικοπεί σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι για το σύστημα, αντί να διακινδυνεύεται η φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών.


Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας που συμμετέχουν στην επιτροπή συμφώνησαν να διερευνήσουν τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία σε επίπεδο ATC4.


Το υπουργείο στη συνέχεια, ως αντιστάθμισμα για την περιστολή της σπατάλης, αποφάσισε την προώθηση μέχρι και 60 θεραπευτικών πρωτοκόλλων ως το τέλος της χρονιάς, παρότι στα προαπαιτούμενα ο προβλεπόμενος αριθμός αυτών είναι μόλις 20.


Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι την Τετάρτη 11 Ιουλίου θα αναρτηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ένα νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο, αυτό της ψωρίασης.


Προωθείται επιπλέον και η υποχρεωτική εφαρμογή αυτών των 60 πρωτοκόλλων και στα νοσοκομεία, καθώς πρόθεση είναι να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για τον έλεγχο και αυτού του μέρους της φαρμακευτικής δαπάνης.


Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του healthmag.gr, το πρόβλημα παραμένει στο επίπεδο που έχουν οριστεί τα όρια της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά το υπουργείο υπόσχεται αύξηση των ορίων σε ποσοστό ανάλογο της αύξησης του ΑΕΠ, γεγονός που υπολογίζεται στα 95 εκ. ευρώ περίπου. Από το ποσό αυτό, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται να διοχετεύσει τα μισά περίπου στα νοσοκομεία και τα άλλα μισά στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να καλυφθούν έτσι περισσότερες ανάγκες νοσηλευομένων ασθενών, με σοβαρότερες ασθένειες, έναντι των ξεκάθαρα περιπατητικών ασθενών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τη βαθιά τους θλίψη εκφράζουν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας


Σχετικά άρθρα

Θ. Πλεύρης: Έρχονται ποιοτικοί δείκτες στις υπηρεσίες υγείας
Με βάση αυτούς θα αποζημιώνονται οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ
Τα φύλλα κατανάλωσης φαρμάκων από Γαλλία και Γερμανία ζήτησε ο Α. Πλεύρης
Θα γίνει σύγκριση με τις καταναλώσεις που σημειώνονται στην Ελλάδα
ΕΜΑ: Σταματά η κυλιόμενη ανασκόπηση του εμβολίου COVID-19 της Curevac
Η εταιρεία επικεντρώνεται σε εμβόλια δεύτερης γενιάς
Εργαζόμενοι ΕΟΦ: «Είμαστε συνωστισμένοι και χωρίς κλιματισμό»
Ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και προσλήψεις άμεσα