Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Θα πληρώνονται για να εγγράψουν στον προσωπικό γιατρό τους πολίτες
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή
Faran: Επεκτείνεται στην καρδιολογία με πέντε κλασικά και δοκιμασμένα προϊόντα
Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική διάθεσή τους
Π. Ζαρογουλίδης: Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας τοποθετήθηκε με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Έρχεται το πολυχάπι που θα πείσει τους ασθενείς να μην ξεχνούν τη θεραπεία τους

19/10/2018 12:56:04 μμ
Μία στις τρεις συνταγές δεν εκτελείται καν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα πολυχάπι, το οποίο προφανώς θα έχει θεραπευτική δράση για μια σειρά από συχνές παθήσεις (υπέρταση- χοληστερόλη-μεταβολικά νοσήματα), θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να «συμμορφώνονται» στη θεραπευτική τους αγωγή και να μην ξεχνούν τη λήψη της.

Δυστυχώς, μόλις ένας στους τρεις ασθενείς ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού και λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του, ενώ το 12%-24% των ασθενών δεν συμμορφώνεται ποτέ στις οδηγίες του γιατρού! Αυτό έδειξε η έρευνα «Webrating Health» για το DailyPharmaNews.gr, την οποία παρουσίασε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Ιωάννης Υφαντόπουλος κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.


Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό συμμόρφωσης σε μακροπρόθεσμες φαρμακευτικές θεραπείες, κυμαίνεται στο 40-50%, ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης για βραχυπρόθεσμες θεραπείες αγγίζει το 70-80%. Όσο για τη συμμόρφωση στις αλλαγές του τρόπου ζωής δεν ξεπερνά το 20-30%.


Όπως είπε ο κ. Υφαντόπουλος, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μη συμμόρφωση, σχετίζονται με τα οικονομικά προβλήματα (30%) και τη φτωχοποίηση του συστήματος υγείας (55%), τη δυσανεξία καθώς και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι οι ιατροί δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ενημέρωσης και ότι οι οδηγίες τους δεν γίνονται πάντοτε αποδεκτές από τους ασθενείς. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ακόμη ότι οι ίδιοι οι ασθενείς είναι αυτοί τελικά που αποφασίζουν για τη θεραπεία τους, ενώ η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα και έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στο ΕΣΥ.

Η αξία ενός πολυχαπιού!

Τους «5 Πυλώνες μη Συμμόρφωσης» παρουσίασε ο Ιωάννης Γουδέβενος, καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Όπως σημείωσε ο κ. Γουδέβενος, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία είναι: 1) Κοινωνικοοικονομικοί, 2) ο ίδιος ο άρρωστος (π.χ. αν είναι πειθαρχημένος), 3) η ίδια η θεραπεία, 4) άλλες καταστάσεις που συνυπάρχουν με την ασθένεια (πχ. κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, άνοια κλπ) και 5) το ίδιο το σύστημα υγείας (π.χ. κόστος).

Αναφερόμενος στο λεγόμενο πολυχάπι, ο κ. Γουδέβενος τόνισε ότι με μία απλή κίνηση μπορούμε να επιτύχουμε 24% αύξηση της συμμόρφωσης των ασθενών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια διαφορετική στρατηγική δευτερογενούς πρόληψης που μειώνει τα περαιτέρω συμβάμματα και αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλούς αιτιολογικούς παράγοντες κινδύνου, μειώνοντας αναλογικά τον καθένα από αυτούς σε δόσεις που μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα και ισορροπούν τον κίνδυνο.

Ένα στα δύο φάρμακα λαμβάνεται λάθος

Μία στις τρεις συνταγές δεν εκτελείται και ένα στα δύο φάρμακα λαμβάνεται λάθος, σημείωσε ο Κώστας Μπαργιώτας, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σύμφωνα με τον κ. Μπαργιώτα, οι θεραπείες που δεν γίνονται σωστά δεν βοηθούν και τα λάθη και οι παραλείψεις κοστίζουν, καθώς η μη σωστή θεραπεία αυξάνει σημαντικά τη δαπάνη υγείας και την επιβάρυνση των ίδιων των ασθενών ενώ παράλληλα επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία.


Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2nd Patient Compliance Conference 2018, που διοργάνωσε το DailyPharmaNews.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Να αποσυρθεί άμεσα το βίντεο με το τραγικό τέλος της φαρμακοποιού στην Καβάλα
Τώρα είναι η ώρα να κερδηθεί το στοίχημα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη χώρα!


Σχετικά άρθρα

GIVMED: Νέα tv & radio καμπάνια με τίτλο «Θα λήξει»
Για να παρακινήσει τους πολίτες στη δωρεά φαρμάκων
Διαβήτης: Οδηγίες για να μην απορρυθμίζονται οι ασθενείς το καλοκαίρι
Γράφει ο Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ
EIT Health RIS Innovation Call: Η καινοτομία στα καλύτερά της
Τρεις ελληνικές ομάδες πέρασαν στην τελική φάση