Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Επιστολή με συστάσεις προς τις φαρμακαποθήκες από τον Θ. Σκυλακάκη

24/1/2024 11:41:37 μμ
Ο πρόεδρος των φαρμακαποθηκαρίων μιλά στο f.daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έως την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου θα έχει συνδεθεί το σύνολο των φαρμακαποθηκών της χώρας με το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Μέσω αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας, θα γίνεται παρακολούθηση, από το υπουργείο Υγείας, του αποθέματος και της διακίνησης επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.


Όπως εξήγησε, μιλώντας στο f.daily, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Θοδωρής Σκυλακάκης η ένταξη των φαρμακαποθηκών γίνεται σταδιακά, καθώς δεν είναι απλή. Για δύο φαρμακαποθήκες της Βορείας Ελλάδας θα δοθεί παράταση στην ένταξή τους στο ΗΣΠΑΔΙΦ, με υπουργική απόφαση, καθώς υπήρξε κωλυσιεργία από την πλευρά του ΙΤ manager, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και τα σχετικά εξώδικα που απεστάλησαν. 


Την ίδια στιγμή ο Θ. Σκυλακάκης, με επιστολή του προς όλες τις φαρμακαποθήκες, τους εφιστά την προσοχή για την πλήρη επάρκεια της αγοράς με φάρμακα μετά και την άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σε 137 σκευάσματα αλλά και σε παιδικά εμβόλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν αναφέρεται πως καθήκον όλων ήταν είναι και θα παραμείνει η κάλυψη της ελληνικής αγοράς, καθώς έκαστος έχει υποχρέωση ως προς την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη η επίδειξη συναίσθησης του καθήκοντος, αυτοσυγκράτησης και αυτοπειθαρχίας.


Υπό αυτό το πρίσμα τους καλεί να διατηρούν υψηλό απόθεμα σε όσα προϊόντα αποδεσμεύτηκαν πρόσφατα από την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών αλλά και να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους προς τα φαρμακεία κατ΄ελάχιστο στα ύψη που βρίσκονταν τους τελευταίους πέντε μήνες. Είναι αυτονόητο -ιδιαίτερα στα χρόνια νοσήματα- ότι αυτές ακριβώς οι πωλήσεις (όσο διαρκούσε η απαγόρευση) κάλυπταν το σύνολο της ανάγκης των ασθενών της επικράτειας, οπότε η διατήρηση των ίδιων (ή και λίγο αυξημένων) πωλήσεων από τις φαρμακαποθήκες αποδεικνύει ότι ο κλάδος συνεχίζει να κάνει το καθήκον του με ευσυνειδησία όπως πάντα, αναφέρεται στην επιστολή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Και οι μεγάλες ανατροπές






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο