Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Επιστολή με συστάσεις προς τις φαρμακαποθήκες από τον Θ. Σκυλακάκη

24/1/2024 11:41:37 μμ
Ο πρόεδρος των φαρμακαποθηκαρίων μιλά στο f.daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έως την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου θα έχει συνδεθεί το σύνολο των φαρμακαποθηκών της χώρας με το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Μέσω αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας, θα γίνεται παρακολούθηση, από το υπουργείο Υγείας, του αποθέματος και της διακίνησης επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.


Όπως εξήγησε, μιλώντας στο f.daily, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Θοδωρής Σκυλακάκης η ένταξη των φαρμακαποθηκών γίνεται σταδιακά, καθώς δεν είναι απλή. Για δύο φαρμακαποθήκες της Βορείας Ελλάδας θα δοθεί παράταση στην ένταξή τους στο ΗΣΠΑΔΙΦ, με υπουργική απόφαση, καθώς υπήρξε κωλυσιεργία από την πλευρά του ΙΤ manager, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και τα σχετικά εξώδικα που απεστάλησαν. 


Την ίδια στιγμή ο Θ. Σκυλακάκης, με επιστολή του προς όλες τις φαρμακαποθήκες, τους εφιστά την προσοχή για την πλήρη επάρκεια της αγοράς με φάρμακα μετά και την άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σε 137 σκευάσματα αλλά και σε παιδικά εμβόλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν αναφέρεται πως καθήκον όλων ήταν είναι και θα παραμείνει η κάλυψη της ελληνικής αγοράς, καθώς έκαστος έχει υποχρέωση ως προς την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη η επίδειξη συναίσθησης του καθήκοντος, αυτοσυγκράτησης και αυτοπειθαρχίας.


Υπό αυτό το πρίσμα τους καλεί να διατηρούν υψηλό απόθεμα σε όσα προϊόντα αποδεσμεύτηκαν πρόσφατα από την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών αλλά και να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους προς τα φαρμακεία κατ΄ελάχιστο στα ύψη που βρίσκονταν τους τελευταίους πέντε μήνες. Είναι αυτονόητο -ιδιαίτερα στα χρόνια νοσήματα- ότι αυτές ακριβώς οι πωλήσεις (όσο διαρκούσε η απαγόρευση) κάλυπταν το σύνολο της ανάγκης των ασθενών της επικράτειας, οπότε η διατήρηση των ίδιων (ή και λίγο αυξημένων) πωλήσεων από τις φαρμακαποθήκες αποδεικνύει ότι ο κλάδος συνεχίζει να κάνει το καθήκον του με ευσυνειδησία όπως πάντα, αναφέρεται στην επιστολή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η κατακερματισμένη αγορά δεν είναι βιώσιμη, δηλώνει ο άρτι εκλεχθείς πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Θράκης
Τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ατονήσει, σημειώνει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ζακύνθου


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Μαγνησίας: Ζητά την απόσυρση νόμου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Δεν καταπολεμάται έτσι η φοροδιαφυγή», τονίζει ο Σύλλογος
Bristol Myers Squibb: Να επιταχυνθεί η δημιουργία Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο
Υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας
Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο ζητά ο ΣΦΕΕ
Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να ισορροπήσει η αγορά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου, Μιχάλη Χειμώνα
Υπ. Υγείας: Προγραμματίζει άυλη συνταγογράφηση για όλους τους τουρίστες
Δηλώσεις στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας ΝΑ Ευρώπης