Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επικίνδυνη η χορήγηση ψυχοφαρμάκων στη γεροντική άνοια

17/6/2008
Προειδοποιήσεις των Αμερικανικών υγειονομικών αρχών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Παρόλο που τα αντιψυχωσικά φάρμακα με ένδειξη τη σχιζοφρένεια ή τη διπολική διαταραχή δεν είναι επίσημα εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της γεροντικής άνοιας, αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των γιατρών να τα συνταγογραφούν «off-label» σε ηλικιωμένους, ελλείψει άλλης διαθέσιμης θεραπείας.

Η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μετά την αξιολόγηση ενός αριθμού μελετών και αναφορών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι η χορήγηση ορισμένων ψυχοφαρμάκων σε ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια μπορεί να έχει –σε κάποιες περιπτώσεις– πολύ σοβαρές παρενέργειες, επιφέροντας ακόμη και το θάνατο.

Παρόλο που τα αντιψυχωσικά φάρμακα – ανταγωνιστές του υποδοχέα της ντοπαμίνης (παλαιάς γενιάς ή «συμβατικά» και νέας γενιάς ή «ατυπικά») με ένδειξη τη σχιζοφρένεια ή τη διπολική διαταραχή δεν είναι επίσημα εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της γεροντικής άνοιας, αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των γιατρών να τα συνταγογραφούν «off-label» σε ηλικιωμένους, ελλείψει άλλης διαθέσιμης θεραπείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμερικανικής υγειονομικής αρχής, έχει ήδη ζητηθεί από τις παρασκευάστριες εταιρείες να προσθέσουν στα φύλλα οδηγιών των αντιψυχωσικών φαρμάκων ένδειξη, η οποία να προειδοποιεί για τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειές τους και να τονίζει τον κίνδυνο θανάσιμου επεισοδίου από τη χρήση των φαρμάκων αυτών σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνεται ότι ασθενείς οι οποίοι ήδη ακολουθούν θεραπεία με τα φάρμακα αυτά δε θα πρέπει να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή από μόνοι τους, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD