Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Επεκτείνεται παγκοσμίως η υπηρεσία διαγνωστικών τεστ στα φαρμακεία

20/11/2023 9:21:18 μμ
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διενέργεια τεστ στα κοινοτικά φαρμακεία απαντώνται ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως και συνδέονται στενά με θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP), η οποία συγκεντρώνει στοιχεία από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, ευρήματα έρευνας σε 25 χώρες, 11 case studies και τις απόψεις της σχετικής με το θέμα επιτροπής της FIP.


 Στην έκθεση επισημαίνεται ότι εκτός από τα οφέλη για την υγεία, οι υπηρεσίες «Point-of-Care-testing» έχουν συσχετιστεί με εξοικονόμηση δαπανών, αύξηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας και με τη μείωση του φόρτου σε άλλους τομείς περίθαλψης (π.χ. γενικούς ιατρούς, ΤΕΠ), ιδίως όταν συνδυάζονται με τη δυνατότητα του φαρμακοποιού να συνταγογραφεί. 


Στα τεστ που γίνονται σήμερα από τα φαρμακεία παγκοσμίως περιλαμβάνονται: γλυκόζη αίματος, επίπεδα χοληστερόλης, αλλά και τεστ για φαρυγγίτιδα από στρεπτόκοκκο Α, κοιλιοκάκη, γρίπη, ηπατίτιδα C και HIV.


Σύμφωνα με τους συντάκτες, το Point-of-Care-testing στα φαρμακεία είναι ένα «αξιόλογο εργαλείο» για την έγκαιρη ανίχνευση και τη διαχείριση παθήσεων καθώς και για την παραπομπή ασθενών στους ειδικούς. Ωστόσο σημειώνουν ότι προβλήματα όπως η έλλειψη αποζημίωσης, τα ανεπαρκή μοντέλα συνεργατικής πρακτικής, οι τεχνικές λύσεις για την καταχώριση αποτελεσμάτων των τεστ και των κλινικών αποφάσεων των φαρμακοποιών και νομοθετικά-ρυθμιστικά εμπόδια, πρέπει να προσπεραστούν, προκειμένου περισσότεροι φαρμακοποιοί να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.


Δείτε την έκθεση εδώ. 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα χορηγούνται από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων
Πούλησε όλα τα καταστήματά της


Σχετικά άρθρα

Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής
«Επωμιζόμαστε το βάρος μιας φοροδιαφυγής που δεν μας αφορά», επισημαίνουν τα μέλη του ΦΣΑ
ΠΦΣ: «Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών έχει αποτέλεσμα»
Απάντηση στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των φαρμακαποθηκαρίων
ΦΣΘ: Η 19η εθελοντική αιμοδοσία στις 4 Δεκεμβρίου 2023
Οδηγίες για τους αιμοδότες
Οι ανάγκες, τα κενά και οι ελλείψεις στη φαρμακευτική εκπαίδευση
Αποτυπώνονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας