Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Πρωταγωνιστής του Κλάδου για 7η συνεχόμενη χρονιά
Διάκριση στα βραβεία «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2025» για τη σταθερή του συμβολή στο ελληνικό φαρμακείο

Ένοχο βενζόλιο σε πολλά καλλυντικά φαρμακείου

8/3/2024 1:09:19 πμ
Χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της ακμής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υψηλά επίπεδα βενζολίου, μιας καρκινογόνας ουσίας κλάσης Ι (όπως είναι ο αμίαντος, ο μόλυβδος κ.ά.) εντοπίστηκαν σε καλλυντικά προϊόντα για την ακμή.


Σύμφωνα με το Bloomberg, ο έλεγχος έγινε από ανεξάρτητο εργαστήριο των ΗΠΑ που κατέθεσε τα σχετικά στοιχεία στον FDAκαι ζητά την ανάκληση των προϊόντων προκειμένου να ξεκινήσει περαιτέρω έρευνα. Πρόκειται για προϊόντα μεγάλων brands είτε ευρείας διάθεσης είτε φαρμακείου, συνταγογραφούμενα και μη, που σε ορισμένες περιπτώσεις περιείχαν την ουσία έως και 12 φορές πάνω από την επιτρεπόμενη ποσότητα.


Μιλώντας στο περιοδικό Dermatology Times, ο καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale Christopher Bunick εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί επιμολύνσεις από βενζόλιο σε διάφορα καλλυντικά, αλλά αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική:

«Δεν πρόκειται για μόλυνση, αλλά για το ίδιο το υπεροξείδιο του βενζολίου που βρίσκεται στη σύνθεση των προϊόντων και διασπάται σε βενζόλιο. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα που ελέγχθηκαν και περιέχουν υπεροξείδιο βενζολίου σχημάτισαν βενζόλιο. Η διαδικασία επιταχύνθηκε με την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία, όπως αυτή που μπορεί να υπάρχει μέσα στο μπάνιο ή στο αυτοκίνητο. Ακόμα χειρότερα, βρέθηκε ότι η αέρια μορφή του βενζολίου διαπερνά τη συσκευασία, άρα υπάρχει κίνδυνος και από την εισπνοή».


Σημειώνεται ότι το υπεροξείδιο του βενζολίου περιέχεται σε πάρα πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της ακμής και μάλιστα κυρίως από νεαρά άτομα. «Είναι ξεκάθαρο ότι το καρκινογόνο βενζόλιο δεν έχει θέση σε καταναλωτικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, είτε είναι συνταγογραφούμενα είτε όχι. Τώρα μαθαίνουμε ότι αυτό αφορά και τα καλλυντικά με υπεροξείδιο του βενζολίου. Το βενζόλιο δεν είναι ασφαλές σε καμία περιεκτικότητα», αναφέρει με έμφαση ο καθηγητής που τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή εκτός από επικίνδυνη για την υγεία, θα φέρει και μεγάλες αλλαγές στην κλινική πρακτική.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της χρονιάς, ο FDA δημοσίευσε οδηγίες για την αφαίρεση καρβοµερών βενζολίου από φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και για τον περιορισμό των σχετικών μονογραφιών από την αμερικανική Φαρμακοποιία.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα αντιστοιχούν τα 1,7 δισ. σύμφωνα με έκθεση της Cosmetics Europe
Για αντηλιακή προστασία, κηλίδες και ακμή ενηλίκων






Σχετικά άρθρα

Γιατί χρειαζόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη στην ανάπτυξη φαρμάκων
Γράφουν ο Ανδρέας Δημακάκος PhD, MBA, PMP, Director of Scientific Insights, Intelligencia AI και ο Πάνος Καρέλης, MBA, Director of Customer Experience and Insights Excellence, Intelligencia AI
Τα πιο σύγχρονα σκευάσματα που έλαβαν έγκριση την τελευταία 5ετία
Γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Παν. Κρήτης, Ερευνητής Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ, Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων Παν. Northeastern
UCB: Το bimekizumab στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
Έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα και έλεγχο της φλεγμονής