Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ενθαρρυντικά στοιχεία για τη βιολογική θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

20/6/2008
Συμπεράσματα στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ρευματολογικού Συνεδρίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από τον
Βασίλη Βενιζέλο

Μετά από ένα χρόνο χορήγησης της βιολογικής θεραπείας με ετανερσέπτη σε συνδυασμό με την τροποποιητική της νόσου φαρμακευτική ουσία μεθοτρεξάτη, μειώθηκαν κατά 50% οι ημέρες απουσίας από την εργασία εξαιτίας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν μόνο τη συμβατική θεραπεία μεθοτρεξάτης.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μετά από ένα χρόνο, λιγότερο από 1 στους 10 ασθενείς που έλαβαν βιολογική θεραπεία αναγκάσθηκε να σταματήσει να εργάζεται εξαιτίας της νόσου.

Αντίθετα, από τους ασθενείς που έλαβαν συμβατική θεραπεία σχεδόν 1 στους 4 σταμάτησε να εργάζεται.

Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ρευματολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας, τα οποία αναδεικνύουν τη δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, εάν τους χορηγηθεί έγκαιρα βιολογική θεραπεία.

Συγκεκριμένα, μετά από ένα χρόνο χορήγησης της βιολογικής θεραπείας με ετανερσέπτη σε συνδυασμό με την τροποποιητική της νόσου φαρμακευτική ουσία μεθοτρεξάτη, μειώθηκαν κατά 50% οι ημέρες απουσίας από την εργασία εξαιτίας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν μόνο τη συμβατική θεραπεία μεθοτρεξάτης. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μετά από ένα χρόνο, λιγότερο από 1 στους 10 ασθενείς που έλαβαν βιολογική θεραπεία αναγκάσθηκε να σταματήσει να εργάζεται εξαιτίας της νόσου. Αντίθετα, από τους ασθενείς που έλαβαν συμβατική θεραπεία σχεδόν 1 στους 4 σταμάτησε να εργάζεται.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ σημαντικά για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι αντιστοιχούν, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, στο 1% του πληθυσμού. Η νόσος προσβάλλει διπλάσιο αριθμό γυναικών από αντρών και συνήθως εκδηλώνεται σε ηλικία μεταξύ 40-70 ετών. Η καταστροφή των αρθρώσεων μπορεί να έχει ραγδαία εξέλιξη στα πρώιμα στάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και η βλάβη στις αρθρώσεις είναι εμφανής στο 70% των ακτινογραφιών των ασθενών που λαμβάνονται εντός των πρώτων δύο ετών της νόσου. Σταδιακά η ποιότητα ζωής των ασθενών χειροτερεύει και αναγκάζονται να σταματήσουν την εργασία τους, ενώ αδυνατούν με την πρόοδο της νόσου να εκτελέσουν φυσιολογικές καθημερινές λειτουργίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης COMET η συγχορήγηση βιολογικής θεραπείας σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι έπασχαν από τη νόσο για χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών, οδήγησε στα εξής αποτελέσματα:

• σε 4 στους 5 ασθενείς (80%) σταμάτησε η καταστροφή των αρθρώσεων

• σε 1 στους 2 ασθενείς (50%) παρατηρήθηκε ύφεση της νόσου (μετρούμενη με την εκδήλωση οιδήματος ή φλεγμονής)

• πάνω από τους μισούς ασθενείς (55%) κατάφεραν να επανακτήσουν κανονική ποιότητα ζωής

• λιγότερο από 1 στους 10 (9%) σταμάτησε να εργάζεται.

Σύμφωνα με τον Maarten de Wit, εκπρόσωπο του Συλλόγου Ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα της Ολλανδίας και διακεκριμένο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Αρθρίτιδα: «Η ασθένεια αυτή δεν προκαλεί μόνο πόνο στους ασθενείς, αλλά περιορίζει σημαντικά την ικανότητά τους να δουλέψουν, αναγκάζοντας τους σε ορισμένες περιπτώσεις να εγκαταλείψουν εντελώς την εργασία τους. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα είναι πολύ καλά για πολλούς ασθενείς, που θα έχουν τώρα την ευκαιρία να συνεχίζουν να εργάζονται και να ζουν μια όσο τον δυνατόν φυσιολογική καθημερινότητα».

Ο καθηγητής παθολογίας - ρευματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λουκάς Σέττας δήλωσε: «Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια πολύπλοκη νόσος και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι μέτρησης της επιτυχίας μιας θεραπείας. Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι η βιολογική θεραπεία δίνει στους ασθενείς μια καλύτερη ευκαιρία να σταματήσουν την επιδείνωση της νόσου. Επιπλέον δείχνει τα οφέλη της θεραπείας στην καθημερινή ζωή των ασθενών, μειώνοντας τις ημέρες που χάνονται από την εργασία εξαιτίας της νόσου. Το σημαντικότερο συμπέρασμα της μελέτης είναι η ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και η ανάδειξη του ρόλου των βιολογικών θεραπειών όχι μόνο στο να αποτρέψουν την πρόκληση μεγαλύτερης βλάβης από τη νόσο αλλά και στο να επιτρέψουν στους ασθενείς να συνεχίσουν φυσιολογικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της