Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Εμβολιασμός με AstraZeneca: Δεν υπάρχουν κοινές κατευθύνσεις από την Ευρώπη

9/4/2021 5:40:32 μμ
Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή για το πώς πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca, στο έκτακτο συμβούλιο που πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως δημοσιεύει το Reuters, παρά τις εκκλήσεις για συντονισμό ώστε να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα του κοινού απέναντι στο εμβόλιο, κάθε χώρα τελικά θα λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Ειδικότερα, στην Ιταλία συνιστάται πλέον η χρήση μόνο για άτομα άνω των 60 ετών, στη Βρετανία προτάθηκε η χρήση άλλου εμβολίου στα άτομα κάτω των 30 ετών, με αντίστοιχους περιορισμούς να ισχύουν πια στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες, όπου ο εμβολιασμός με το AstraZeneca είχε σταματήσει, όπως και σε δεκάδες άλλα κράτη.
Όσο για τη Γερμανία, εκεί προτάθηκε οι κάτω των 60 που έλαβαν μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca να πάρουν τη 2η δόση άλλου εμβολίου.

Στην τοποθέτησή του, ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός.

Από την πλευρά του ΕΜΑ, οι εκπρόσωποί του επανέλαβαν ότι όντως έχουν βρει πιθανές σχέσεις μεταξύ του εμβολίου και τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, ωστόσο τόνισαν ότι ο κίνδυνος από την COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερος και πιο πιθανό να οδηγήσει σε θάνατο. Έθεσαν επίσης το θέμα της τιμής του (είναι το φτηνότερο από όλα), αλλά και της πίεσης των συστημάτων υγείας.

Ο EMA έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο μέχρι τις αρχές Απριλίου, μετά από 34 εκατ. δόσεις στον ΕΟΧ, τόνισε η Sabine Straus, πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας του EMA.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία
Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό