Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Θα πληρώνονται για να εγγράψουν στον προσωπικό γιατρό τους πολίτες
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή
Faran: Επεκτείνεται στην καρδιολογία με πέντε κλασικά και δοκιμασμένα προϊόντα
Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική διάθεσή τους
Π. Ζαρογουλίδης: Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας τοποθετήθηκε με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ελπίδες για τη δημιουργία νέων αντιρετροϊικών φαρμάκων

15/1/2008
Ανιχνεύθηκαν 273 ανθρώπινες πρωτεΐνες τις οποίες χρειάζεται ο ιός HIV για να πολλαπλασιαστεί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η ανακάλυψη των ανθρώπινων πρωτεϊνών που κατά βάση χρησιμοποιεί ο ιός HIV δημιουργεί τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν τις πρωτεΐνες αυτές και θα εμποδίζουν έτσι τη χρησιμοποίησή τους από τους ιούς.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο πάντως στην εκμετάλλευση αυτής της ανακάλυψης είναι το γεγονός ότι οι πρωτεΐνες που χρειάζεται ο HIV για να ζήσει θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ζωτικής σημασίας και για τα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα, οπότε το «μπλοκάρισμα» ή η απενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης δεν θα απέβαινε καταστροφική μόνο για τον ιό αλλά τελικά και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακοίνωσαν ότι μετά από εκτενείς γενετικούς ελέγχους κατάφεραν να αναγνωρίσουν 273 πρωτεΐνες στα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα, τις οποίες χρειάζεται ο ιός HIV για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί. Η ανακάλυψη αυτών των πρωτεϊνών θεωρείται ήδη από πολλούς επιστήμονες ιδιαίτερα σημαντική και ελπιδοφόρα, καθώς ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία νέων αντιρετροϊικών φαρμάκων που θα στοχεύουν επιλεκτικά διάφορες από τις πρωτεΐνες αυτές.

Ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, προκειμένου να αναπαραχθεί, έχει ανάγκη τις πρωτεΐνες των ανθρώπινων κυττάρων, τις οποίες χρησιμοποιεί προς όφελός του και εις βάρος του οργανισμού-ξενιστή (ανθρώπου).

Ο ίδιος ο ιός έχει τη δυνατότητα παραγωγής 15 μόνο πρωτεϊνών από αυτές που χρειάζεται και αυτές οι πρωτεΐνες ήταν μέχρι τώρα στο στόχαστρο των ερευνητών προκειμένου να πλήξουν τον ιό και τη διαδικασία πολλαπλασιασμού του.
Η ανακάλυψη όμως των ανθρώπινων πρωτεϊνών που κατά βάση χρησιμοποιεί ο ιός δημιουργεί τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν τις πρωτεΐνες αυτές και θα εμποδίζουν έτσι τη χρησιμοποίησή τους από τους ιούς, με συνέπεια ο ιός να μην μπορεί να επιβιώσει ή να αναπαραχθεί.

Ένα τέτοιο φάρμακο, το Maraviroc, που εγκρίθηκε ήδη από την Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Αύγουστο του 2007, στοχεύει στην ανθρώπινη πρωτεΐνη CCR5 και είναι το μοναδικό στο είδος του αυτή τη στιγμή.
Η ανακάλυψη 273 επιπλέον πρωτεϊνών όμως δημιουργεί πολλούς περισσότερους πιθανούς «στόχους» για νέα αντιρετροϊικά φάρμακα.

Η ανακάλυψη των πρωτεϊνών έγινε με τη μέθοδο της επιλεκτικής απενεργοποίησης γονιδίων μέσω RNA παρεμβολής (iRNA) σε ανθρώπινα λεμφοκύτταρα και με παράλληλη προσβολή των κυττάρων αυτών με τον HIV. Έτσι εντοπίστηκαν οι πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες στον κύκλο ζωής του ιού.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο πάντως στην εκμετάλλευση αυτής της ανακάλυψης για τη δημιουργία νέων φαρμάκων είναι αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι οι πρωτεΐνες που χρειάζεται ο HIV για να ζήσει θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ζωτικής σημασίας για τα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα, οπότε το «μπλοκάρισμα» ή η απενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης δεν θα απέβαινε καταστροφική μόνο για τον ιό αλλά τελικά και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, παρά τις ελπίδες που δίνει η ανακάλυψη των πρωτεϊνών, περισσότερες έρευνες θα χρειαστούν μέχρι να επιτευχθεί η δημιουργία αποτελεσματικών και ασφαλών νέων φαρμάκων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Της νέας ελληνικής εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής με branded και κλινικά μελετημένα συστατικά


Σχετικά άρθρα

Έρευνα για τη μακροχρόνια καθημερινή λήψη παρακεταμόλης
Αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 4η δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60
Σύμφωνα με την ΕΠΕ, η μάσκα θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλα τα μεταφορικά μέσα
Έφτασαν στην Ευρώπη οι πρώτες δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων
Ενώ ο ΕΜΑ ξεκινά την αξιολόγηση του Imvanex
Covid-19: Μεγαλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον προσφέρει η υβριδική ανοσία
Ο εμβολιασμός ενισχύει σημαντικά την ανοσία σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσήσει