Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ελλιπή ενημέρωση για τα σκιαγραφικά και τον προσωπικό γιατρό καταγγέλλει ο ΦΣΑ

7/9/2022 2:12:45 πμ
Ο Κ. Λουράντος μιλά στο f.daily για όλα όσα πρέπει να απαντηθούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κανένας φαρμακοποιός (και ενδεχομένως κανένας γιατρός) δεν είχε ενημερωθεί μέχρι την Τρίτη 6/9 το μεσημέρι για τον νέο τρόπο διάθεσης των σκιαγραφικών φαρμάκων, προκαλώντας σύγχυση και κίνδυνο για επιβολή προστίμων στον κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει απόφαση του ΕΟΦ από τον Οκτώβριο του 2021, η οποία «τροποποιεί τις άδειες κυκλοφορίας συγκεκριμένων προϊόντων ως προς τον τρόπο διάθεσης, και η χορήγηση με απλή ιατρική συνταγή μετατρέπεται σε περιορισμένη ιατρική συνταγή ιατρού ειδικότητας ακτινοδιαγνώστη». Μάλιστα με έγγραφο του υπουργείου Υγείας, η ΗΔΙΚΑ είχε λάβει την εντολή από τον Θ. Πλεύρη να εισαχθεί το απαραίτητο φίλτρο στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ώστε να μην επιτρέπεται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων να συνταγογραφούν τα σκιαγραφικά σκευάσματα.

Το θέμα αναδεικνύει στο f.daily ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής Κώστας Λουράντος, ο οποίος διευκρινίζει ότι η εφαρμογή της παραπάνω απόφασης πήρε διάφορες παρατάσεις, η τελευταία από τις οποίες ήταν όμως έως την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Μάλιστα ο ίδιος έχει ήδη βρεθεί στη δύσκολη θέση με ασθενή, καθώς δεν γνωρίζει αν πρέπει ή όχι να εκτελέσει συνταγή με σκιαγραφικό φάρμακο από ιατρό άλλης ειδικότητας.

«Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και ακόμα δεν έχει μπει ο κόφτης από την ΗΔΙΚΑ», αναφέρει ο πρόεδρος και τονίζει: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ούτε από το υπουργείο ούτε από τον ΕΟΦ ούτε από τον ΠΦΣ, ούτε από κανέναν. Η απόφαση του ΕΟΦ όμως είναι δεδομένη, δεν μπορεί να αλλάξει και αναρωτιόμαστε: για να εφαρμοστεί η απόφαση πρέπει να έχει μπει ο κόφτης; Αν εμείς οι φαρμακοποιοί δώσουμε το φάρμακο, θα πληρώσουμε πρόστιμο; Θα μας περικόψουν τη συνταγή; Και αν δεν το δώσουμε, πάλι εμείς θα είμαστε οι κακοί που δεν εξυπηρετούμε τον ασθενή μας, ενώ ο γιατρός που το συνταγογράφησε δεν θα αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα;».

Σύμφωνα με τον Κ. Λουράντο, το ίδιο πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί και σε σχέση με τον προσωπικό γιατρό. Από τις 5/9, σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν την εγγραφή μόνοι τους, είχαν την επιλογή να βοηθηθούν από τα φαρμακεία. «Μέχρι σήμερα το πρωί ούτε η κυβέρνηση έχει πληροφορήσει τον κόσμο σχετικά, ούτε οι συνδικαλιστές μας τους φαρμακοποιούς. Ο κόσμος έρχεται και στα φαρμακεία και μας ρωτάει. Και αυτοί που θέλουν να γράψουν φάρμακα, σε ποιον θα τα γράψουν;», διερωτάται εύλογα ο πρόεδρος του ΦΣΑ. Αποκάλυψε δε ότι σε επικοινωνία του Συλλόγου με την ΗΔΙΚΑ πήρε την εξής απάντηση: «Δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει, κάνουμε προσπάθειες, θα ξεκινήσει όταν μπορέσουμε».

Τέλος, ο Κ. Λουράντος επισημαίνει και το πρόβλημα του μικρού αριθμού των γιατρών που εντάχθηκαν στην πλατφόρμα: «Είναι πολύ λίγοι οι γιατροί στο σύστημα. Πού θα γραφτεί ο κόσμος;».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις Απ. Βαλτά και Κ. Λουράντο με αφορμή την ανακοίνωση της ΔηΕΦ






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο