Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ελλάδα & IFPMA θα συνεργαστούν υπέρ της καινοτομίας στις βιοεπιστήμες

4/4/2024 11:18:14 μμ
«Σεβαστές πλέον οι θέσεις της Ελλάδας στην Ε.Ε.», είπε ο Αλ. Μπουρλά σε συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και μελών του υπουργικού συμβουλίου με τους CEO των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο, στο πλαίσιο του ετήσιου Biopharmaceutical CEO Roundtable (BCR) meeting της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA) που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. 


Η ανάγκη για τη στήριξη της καινοτομίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, η πρόσβαση στο ποιοτικό φάρμακο αλλά και η προστασία της πατέντας ήταν τα κύρια θέματα που τέθηκαν στο «τραπέζι».


Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ζήτησε συνεργασία για την προώθηση της καινοτομίας των βιοεπιστημών στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των προεκλογικών του τοποθετήσεων ενόψει των ευρωεκλογών. «Χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην Ευρώπη, αποτυγχάνουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις αιχμής, υστερούμε σε κορυφαίους δείκτες καινοτομίας, σίγουρα σε σχέση με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Είναι βέβαιο ότι θα ασκήσουμε μεγάλη πίεση στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επικεντρωθούν σε αυτά τα ζητήματα. Έρχονται δύο εκθέσεις οι οποίες θα συζητηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, που κατά τη γνώμη μας έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο πιστεύουμε μερικές φορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του, ο 'Αλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer και πρόεδρος του φετινού BCR meeting, επισήμανε ότι η Ελλάδα επιλέχθηκε φέτος από τη IFPMA γιατί η χώρα μας «υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία», έχει σαφείς θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία, την πρόσβαση στα φάρμακα κτλ. και ότι έχει αποκτήσει «μια από τις πιο αξιόπιστες και σεβαστές φωνές, με μεγάλη επιρροή». 


Επισήμανε επίσης ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι έτοιμη να εισέλθει σε μια περίοδο «επιστημονικής αναγέννησης», με σημαντικές ιατρικές καινοτομίες τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ τόνισε ότι περισσότερα από 250 δισ. δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε Έρευνα και Ανάπτυξη από τη φαρμακοβιομηχανία, με τη μερίδα του λέοντος να παραμένει στις ΗΠΑ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης
Με τις εταιρείες Formation Bio και OpenAI


Σχετικά άρθρα

Με νέες τιμές 200 δραστικές ουσίες φαρμάκων
Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο μικροσκόπιο ο κλάδος των κτηνιατρικών φαρμάκων
Διότι παρατηρείται αύξηση στους δείκτες κτηνιατρικών δαπανών
Σε ισχύ τρεις υπουργικές αποφάσεις για φάρμακα από 28/05
Αφορούν τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων και συμπληρωματικό δελτίο τιμών
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέοι κανόνες για τις κλινικές αξιολογήσεις των φαρμάκων
Με στόχο την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην Ε.Ε. σε θεραπείες