Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Eli Lilly: Θετικά αποτελέσματα για το πειραματικό φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ

8/5/2023 8:31:33 μμ
Το donanemab επιβράδυνε τη γνωστική έκπτωση κατά 35%
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλά υποσχόμενο δείχνει σε μελέτες φάσης 3 το πειραματικό φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ της Eli Lilly, donanemab, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. 


Ειδικότερα, η μελέτη φάσης 3 Trailblazer-Alz 2 έδειξε ότι το donanemab επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου κατά 35% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε 1.182 ασθενείς με πρώιμη συμπτωματική νόσο. Παράλληλα επέδειξε κλινικά οφέλη με πολύ σημαντικά στατιστικά όσον αφορά τη γνωστική και λειτουργική έκπτωση. 

Επιπλέον το 47% των ασθενών που έλαβαν την εν λόγω αγωγή δεν παρουσίασε εξέλιξη της νόσου ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με το 29% που λάμβανε εικονικό φάρμακο. Το 52% των ασθενών ολοκλήρωσε τη θεραπεία του σε ένα χρόνο και το 72% σε 18 μήνες καθώς επιτεύχθηκε η απομάκρυνση της αμυλοειδούς πλάκας. Οι ασθενείς που έλαβαν donanemab παρουσίασαν επίσης 39% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης στο επόμενο στάδιο της νόσου και 40% μικρότερη μείωση στην ικανότητά τους να εκτελούν δραστηριότητες της καθημερινότητας στους 18 μήνες.


Ο Daniel Skovronsky, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Eli Lilly, και πρόεδρος των Lilly Research Laboratories, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που το donanemab έδωσε θετικά στατιστικά σημαντικά κλινικά αποτελέσματα για τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ σε αυτή τη μελέτη. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη φάσης 3 οποιουδήποτε ερευνητικού φαρμάκου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ που προσφέρει 35% επιβράδυνση της κλινικής και λειτουργικής έκπτωσης». 


Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η Lilly δηλώνει ότι «το συντομότερο δυνατό» θα υποβάλλει αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας, με αυτή προς τον FDA να αναμένεται εντός του τρέχοντος τριμήνου του 2023.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παραμένει στην προεδρία η Ντανιέλα Μάλο
Και οι μεγάλες ανατροπές






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους