Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Εφτά χιλιάδες τόνοι μετφορμίνης λείπουν από την Ευρώπη

11/11/2024 3:10:00 μμ
Για να καλυφθεί μόνο ένα μέρος της ζήτησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εστίαση στη εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και η ανεξαρτησία από την Ασία είναι μία από τις κυριότερες στρατηγικές που ακολουθούν χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ ως μια λύση για τις ελλείψεις φαρμάκων. 


Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος του έτους, αναμένονται οι πρώτες συστάσεις της «Συμμαχίας για τα Φάρμακα Κρίσιμης Σημασίας» της Ε.Ε. σχετικά με την ενίσχυση της παραγωγής εντός της Ένωσης. 


Ωστόσο η λύση αυτή δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Σύμφωνα με ανάλυση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς από την εταιρεία ING, για να καλυφθεί το 60% των φαρμάκων υψηλής ζήτησης, η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, π.χ. θα απαιτούσε 7.772 περισσότερους τόνους μετφορμίνης και 1.101 περισσότερους τόνους αμοξικιλλίνης ετησίως. Παρόλα αυτά από τη μελέτη αναδεικνύεται πως η «επιστροφή» της παραγωγής εθνικά/τοπικά, αν και κοστοβόρα και περίπλοκη, θα είχε θετικό αποτύπωμα στην αλυσίδα εφοδιασμού. 


Δεν είναι βέβαιο πάντως αν αυτό ισχύει για κάθε χώρα, όπως τονίζουν ειδικοί από το Ην. Βασίλειο, μια χώρα που καλύπτει το 2,5-3% της παγκόσμιας αγοράς, άρα δεν είναι τόσο «μεγάλη» για να επενδύσει μόνο σε αυτή τη λύση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Pharmaceutical Journal, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην προσέλκυση εταιρειών, με την Moderna και την GSK να επενδύουν σε παραγωγικές εγκαταστάσεις στη χώρα, αλλά π.χ. η AstraZeneca προτίμησε την Ιρλανδία λόγω υψηλής φορολογίας στο Ην. Βασίλειο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια κρίσιμη παράμετρο ανέδειξε έρευνα του CPE
Ο ρόλος των φαρμακοποιών πάντως αναγνωρίζεται






Σχετικά άρθρα

Με προβλήματα στα logistics οι κατ’οίκον παραδόσεις των ΦΥΚ
Δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, είπε ο υπ. Υγείας
Κ. Παπαγιάννης: H ψηφιακή ωριμότητα το επόμενο βήμα στον μετασχηματισμό της υγείας
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα στο 2ο SFEE Summit
ΠΕΦ: Το κενό της δημόσιας χρηματοδότησης στα φάρμακα φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ
Στα ύψη και πάλι η υπερφορολόγηση της φαρμακοβιομηχανίας
Έρχεται νέο πρόγραμμα για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας
Ανακοίνωση από την Ειρήνη Αγαπηδάκη στο 2ο ΣΦΕΕ Summit