Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ε.Ε.: Απαγορεύει τη νέα επιβλαβή ψυχοτρόπο ουσία ισοτονιταζένη

4/9/2020 12:53:10 μμ
Κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου σε σκόνη ή ως ρινικό σπρέι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία για την απαγόρευση μιας νέας ψυχοτρόπου ουσίας, της ισοτονιταζένης, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για συνθετικό οπιοειδές που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην υγεία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το θάνατο.

Η ισοτονιταζένη είναι διαθέσιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2019 και έχει εντοπιστεί σε 5 κράτη μέλη. Στην Ε.Ε. έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι που συνδέονται με την ισοτονιταζένη, ενώ στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν αναφερθεί 21 θάνατοι. Φέρεται να πωλείται στο διαδίκτυο σε μικρές ποσότητες και σε ποσότητες χονδρικής, κυρίως ως σκόνη αλλά και ως ρινικό σπρέι έτοιμο για χρήση.

Η απόφαση για την απαγόρευση της ισοτονιταζένης βασίζεται σε αξιολόγηση κινδύνου που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό «Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας». Πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση βάσει των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ για τις ψυχοτρόπες ουσίες, χάρη στους οποίους η Ε.Ε. μπορεί να ενεργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν τώρα στη διάθεσή τους 2 μήνες για να ελέγξουν την κατ' εξουσιοδότηση πράξη προτού αυτή αρχίσει να ισχύει. Μόλις τεθεί σε ισχύ, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 6 μήνες για να μεταφέρουν την απαγόρευση στο εθνικό τους δίκαιο. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα πρέπει να ισχύσει από την άνοιξη του 2026
Συγκεκριμένα στην Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP)






Σχετικά άρθρα

Cosmetics Europe: Όχι στην προτεινόμενη ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικολογικούς Ισχυρισμούς
Είναι ανεφάρμοστη τονίζουν οι εκπρόσωποι εταιρειών καλλυντικών
Νέος προσωρινός πρόεδρος του ΕΟΦ ο Σπύρος Σαπουνάς
Παραιτήθηκε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος
Με προβλήματα στα logistics οι κατ’οίκον παραδόσεις των ΦΥΚ
Δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, είπε ο υπ. Υγείας
Κ. Παπαγιάννης: H ψηφιακή ωριμότητα το επόμενο βήμα στον μετασχηματισμό της υγείας
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα στο 2ο SFEE Summit