Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δυνητικά τοξικές οι στατίνες σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια

17/9/2013 11:25:22 πμ
Οι στατίνες δεν επιβραδύνουν καθόλου την εξέλιξη της νεφρικής ανεπάρκειας, ενώ το όφελος σε προχωρημένο στάδιο της νόσου είναι μηδαμινό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Κανένα όφελος δεν παρουσιάζουν οι στατίνες στα άτομα που πάσχουν από προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, όταν χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης.

ΣΆ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα ανάλυση, η οποία έδειξε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει όφελος για τους συγκεκριμένους ασθενείς, αλλά και ότι μπορεί να τους προκαλέσει ακόμη και άλλα προβλήματα, όπως διαβήτη, άνοια και έντονους μυϊκούς πόνους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή τα περιστατικά χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας αυξάνονται όλο και περισσότερο, αλλά και επειδή οι συγκεκριμένοι ασθενείς διατρέχουν 23 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία στην περίπτωσή τους αποτελούν κύρια αιτία θανάτου.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, οι έρευνες έχουν δείξει ότι δεν πρέπει να τους χορηγούνται συχνά στατίνες σε μεγάλη ποσότητα για τον έλεγχο της χοληστερόλης.

«Το όφελος για τους ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ασθένειας είναι πολύ μικρό, ενώ το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό –αν όχι τοξικό– για τα άτομα στα οποία η ασθένεια έχει προχωρήσει», αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα μελετών, οι στατίνες δεν επιβραδύνουν καθόλου την εξέλιξη της νεφρικής ανεπάρκειας. Ωστόσο, βοηθούν τους ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ασθένειας, αλλά μόνο όταν χορηγούνται σε μικρές δόσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιαγγειακών Φαρμάκων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"