Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Drug and Drop: Ο έξυπνος κάδος για τα φάρμακα που απορρίπτονται

21/6/2022 2:06:19 πμ
Κατασκευάστηκε από φοιτητές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Λύση στο πρόβλημα των μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων που λήγουν και δεν χρησιμοποιούνται, αλλά απορρίπτονται από φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία και μονάδες υγείας δίνει ένας έξυπνος κάδος που κατασκεύασαν τρεις φοιτητές από την Αθήνα.

Ο κάδος διαθέτει αισθητήρες που «διαβάζουν» το barcode των φαρμάκων που απορρίπτονται (άρα αναγνωρίζουν το είδος, το βάρος και την ημερομηνία λήξης τους), υπολογίζουν πόσα χάπια έχουν απομείνει στη συσκευασία και όλα τα δεδομένα που καταγράφονται, αποστέλλονται σε μια βάση δεδομένων. Ένας ειδικός business analyst προχωρά στην ανάλυση των δεδομένων και αποστέλλει την αναφορά του σε φαρμακεία, νοσοκομεία και οργανισμούς. Η πληροφορία διαχέεται και στις εταιρείες παρασκευής φαρμάκων, ώστε να ρυθμίζουν την παραγωγή ανάλογα με τη ζήτηση και να ανακατευθύνουν φάρμακα σε περιοχές του πλανήτη, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά. 

Ο Νικόλαος Σπυρέλλης, 4ετής φοιτητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω συστήματος που ονομάζεται «Drug and Drop», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως η ομάδα ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με φαρμακεία στην Ελλάδα, καθώς το Drug and Drop μπορεί να τους εφοδιάζει με μηνιαίες ή ετήσιες αναφορές για τα φάρμακα που πουλήθηκαν και τα φάρμακα που απορρίφθηκαν στο διάστημα αυτό. 

Τα στοιχεία αυτά βοηθούν τους φαρμακοποιούς να προσαρμόζουν κατάλληλα τις παραγγελίες τους, με οικονομικά οφέλη για τους ιδίους και πρόσθετα οφέλη για τη λειτουργία της φαρμακευτικής αλυσίδας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση