Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δώσε Ανάσα στη ζωή σου

20/11/2020 10:03:21 πμ
Ενημερώσου για την Αρτηριακή Πνευμονική Υπέρταση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) μπορεί να προσβάλει τον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυλής. Προκαλείται από την εξαιρετικά υψηλή πίεση στις αρτηρίες που συνδέουν την καρδιά και τους πνεύμονες και είναι γνωστές ως οι πνευμονικές αρτηρίες. Η αύξηση αυτή της αρτηριακής πίεσης καταπονεί την καρδιά, και τελικώς προκαλεί διακοπή της λειτουργίας στη δεξιά της πλευρά.


Ειδικότερα, η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι μια προοδευτική νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.


Η ΠΑΥ είναι μια πολύ σοβαρή νόσος, για την οποία, δυστυχώς, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, όμως υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις που μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Το βασικό μήνυμα που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς από τους επαγγελματίες υγείας είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξή της.

Τα βασικά συμπτώματα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης

Αν και είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς σε πρώιμο στάδιο την ασθένεια, το βασικότερο που πρέπει να υποψιάσει τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας είναι η δύσπνοια, ειδικά κατά την άσκηση. Αυτό είναι το πρώτο και βασικό σύμπτωμα, δηλαδή οι ασθενείς περιγράφουν στους επαγγελματίες Υγείας ότι δεν μπορούν να εισπνεύσουν αρκετό αέρα. Ενδέχεται να προκύψουν και άλλα συμπτώματα κατά την επιδείνωση της πάθησης όπως:

  •  Βήχας
  •  Κούραση
  •  Ακανόνιστος παλμός
  •  Πρήξιμο στους αστραγάλους ή στα πόδια
  •  Σφίξιμο ή πόνο στο στήθος
  •  Λιποθυμία ή ζάλη.

Η αξία της πρώιμης διάγνωσης

Η πρώιμη διάγνωση της ΠΑΥ είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερες εκβάσεις. Ωστόσο, η διάγνωσή της είναι δύσκολη. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματα (δύσπνοια, ζάλη και κόπωση) είναι μη ειδικά και μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με πολλές άλλες, πιο συχνές καταστάσεις, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή η άπνοια ύπνου. Η ζωή με τα συμπτώματα της ΠΑΥ και η αντιμετώπισή τους μπορεί να έχουν σημαντικές συναισθηματικές επιπτώσεις και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνοι τους. «Η Janssen Ελλάδος, εταιρεία του ομίλου της Johnson & Johnson, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην επιστημονική έρευνα για τα αίτια τα οποία προκαλούν την ΠΑΥ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο καλή και φυσιολογική ζωή. Για αυτό το σκοπό η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την επιστημονική κοινότητα καθώς και με συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο, ώστε να προάγει την κατανόηση για την ασθένεια αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης».

«ΔΩΣΕ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ»: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Janssen Ελλάδος για την ασθένεια

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση η φαρμακευτική εταιρεία Janssen Ελλάδος, εταιρεία του ομίλου της Johnson & Johnson, δημιούργησε καμπάνια ενημερωτικής εκστρατείας με στόχο να ενημερώσει τους ασθενείς για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης. Με κεντρικό εικαστικό μια ανθρώπινη φιγούρα, που σταδιακά αναδύεται από τη θάλασσα, επειδή η ανάσα τελειώνει και σε παραλληλισμό με αυτή την ανεξήγητη διακοπή αναπνοής, η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για τη σημασία της αναγνώρισης των κοινών συμπτωμάτων και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης προτού η νόσος εξελιχθεί, δίνοντας έμφαση και προτροπή στο κοινό να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό γιατρό. Με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Gisella Dante δήλωσε: «Η Janssen είναι ένας οργανισμός με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και φυσικά τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Οι αξίες μας, η εμπειρία μας σε συνδυασμό με την επιστημονική μας καινοτομία και το κοινωνικό μας αποτύπωμα αποτελούν οδηγούς για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών». Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, Ιωάννα Αλυσανδράτου δήλωσε πως «η ενημερωτική αυτή εκστρατεία για την ΠΑΥ είναι ιδιαίτερης σημασίας για μας καθώς φέρνει τη σπάνια αυτή νόσο στο επίκεντρο του διαλόγου, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο λόγω πανδημίας».


Για περισσότερες πληροφορίες για την ΠΑΥ μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα PH HUMAN ebook, η οποία είναι προσβάσιμη για όλους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ph-human.com/ebook/greek

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους