Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Διενέργεια και καταγραφή των rapid test στα φαρμακεία αναφέρει κατεπείγον νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

31/3/2021 1:46:55 μμ
Οι πρώτες αντιδράσεις των φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε αργά προχθές το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα», το οποίο δημοσιεύτηκε αναλυτικά στο σημερινό Health Daily και στο οποίο περιέχονται τα άρθρα που ορίζουν τον τρόπο χορήγησης τόσο των self tests όσο και των rapid tests από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν στους πολίτες τα δωρεάν test αυτοδιάγνωσης που θα προμηθευτεί η κυβέρνηση και θα διακινηθούν εντός του Απριλίου. 
Παράλληλα θα μπορούν να χορηγούν στους πολίτες και εγκεκριμένα rapid tests επί πληρωμή, τα οποία δύνανται να πραγματοποιούνται εντός των φαρμακείου, με τα αποτελέσματα να καταγράφονται από τον ίδιο τον φαρμακοποιό στην ειδική πλατφόρμα.

Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 4α: «Τα ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARSCoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα. [..] Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) που διατίθενται μέσω φαρμακείων, να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς, καθώς και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».

Μέσω αυτής της απόφασης και αφού καθοριστούν οι συνθήκες της διενέργειας, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν προφανώς σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους να πραγματοποιούν αυτού του τύπου τα τεστ αλλά και να τα δηλώνουν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, ενώ η ΜΗ δήλωση του αποτελέσματος θα επιφέρει πρόστιμο που φθάνει τα 3 χιλιάδες ευρώ.

Σε μια πρώτη του αντίδραση μιλώντας στο f.daily o πρόεδρος του ΦΣΑ Κ. Λουράντος ξεκαθάρισε πως:

«Σε κάθε απόφαση που έχει να κάνει με διενέργεια τεστ, είτε αυτά είναι αυτοδιάγνωσης είτε αυτά είναι rapid, είμαι κάθετα αντίθετος στο να γίνονται στο χώρο του φαρμακείου. Η διενέργεια και η υποχρεωτική καταγραφή θετικού κρούσματος στον ΕΟΔΥ δυνητικά θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να μετατρέψει τα φαρμακεία σε μια υγειονομική βόμβα. Δεν είμαστε μικροβιολογικά εργαστήρια».

Σημειώνεται πως με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ έχει ξεκαθαρίσει πως «θα απαγορεύεται η διενέργεια των self tests στα φαρμακεία σε περίπτωση που θα αποφασισθεί η διάθεσή τους από αυτά».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Διαβεβαίωση του Κ. Χατζηδάκη στη συνάντηση των προεδρείων των υγειονομικών συλλόγων


Σχετικά άρθρα

Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά
Ένωση Βιοπαθολόγων: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της χρήσης των self tests
Οι πρακτικές που ακολουθούνται είναι επικίνδυνες, σύμφωνα με την πρόεδρο Χ. Νικολάου
Δ. Μιχαηλίδου: Το 2021 θα εκπονήσουμε σχέδιο 2 δισ. ευρώ για την κοινωνική πολιτική
Η υφυπουργός εργασίας συμμετείχε στη συζήτηση για τη δημόσια υγεία και την οικονομία που διοργάνωσε το ACG Institute
Η πανδημία και οι μειωμένοι εμβολιασμοί οδηγούν την ΕΕ στο «zombification»
Οι κίνδυνοι που αναδεικνύει η ProfitLevel