Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Διενέργεια και καταγραφή των rapid test στα φαρμακεία αναφέρει κατεπείγον νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

31/3/2021 1:46:55 μμ
Οι πρώτες αντιδράσεις των φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε αργά προχθές το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα», το οποίο δημοσιεύτηκε αναλυτικά στο σημερινό Health Daily και στο οποίο περιέχονται τα άρθρα που ορίζουν τον τρόπο χορήγησης τόσο των self tests όσο και των rapid tests από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν στους πολίτες τα δωρεάν test αυτοδιάγνωσης που θα προμηθευτεί η κυβέρνηση και θα διακινηθούν εντός του Απριλίου. 
Παράλληλα θα μπορούν να χορηγούν στους πολίτες και εγκεκριμένα rapid tests επί πληρωμή, τα οποία δύνανται να πραγματοποιούνται εντός των φαρμακείου, με τα αποτελέσματα να καταγράφονται από τον ίδιο τον φαρμακοποιό στην ειδική πλατφόρμα.

Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 4α: «Τα ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARSCoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα. [..] Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) που διατίθενται μέσω φαρμακείων, να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς, καθώς και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».

Μέσω αυτής της απόφασης και αφού καθοριστούν οι συνθήκες της διενέργειας, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν προφανώς σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους να πραγματοποιούν αυτού του τύπου τα τεστ αλλά και να τα δηλώνουν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, ενώ η ΜΗ δήλωση του αποτελέσματος θα επιφέρει πρόστιμο που φθάνει τα 3 χιλιάδες ευρώ.

Σε μια πρώτη του αντίδραση μιλώντας στο f.daily o πρόεδρος του ΦΣΑ Κ. Λουράντος ξεκαθάρισε πως:

«Σε κάθε απόφαση που έχει να κάνει με διενέργεια τεστ, είτε αυτά είναι αυτοδιάγνωσης είτε αυτά είναι rapid, είμαι κάθετα αντίθετος στο να γίνονται στο χώρο του φαρμακείου. Η διενέργεια και η υποχρεωτική καταγραφή θετικού κρούσματος στον ΕΟΔΥ δυνητικά θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να μετατρέψει τα φαρμακεία σε μια υγειονομική βόμβα. Δεν είμαστε μικροβιολογικά εργαστήρια».

Σημειώνεται πως με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ έχει ξεκαθαρίσει πως «θα απαγορεύεται η διενέργεια των self tests στα φαρμακεία σε περίπτωση που θα αποφασισθεί η διάθεσή τους από αυτά».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου






Σχετικά άρθρα

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του