Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τις θέσεις των δύο βουλευτών του για τις άδειες φαρμακείων

6/7/2022 2:11:33 πμ
Τα στελέχη του φαρμακοποιοί με επιστολή τους στο f.daily ξεκαθαρίζουν τις θέσεις του κόμματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει μέσω του f.daily το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το περιεχόμενο της επερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα τα δύο στελέχη του Ιλχάν Αχμέτ και Γιώργος Φραγγίδης σχετικά με τις άδειες ίδρυσης νέων φαρμακείων στην Ελλάδα. Ειδικότερα οι φαρμακοποιοί και στελέχη του κόμματος με επιστολή τους αναφέρουν:

«Με μεγάλη μας έκπληξη αλλά και απογοήτευση ενημερωθήκαμε στα τέλη περίπου της προηγούμενης εβδομάδας για την επερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τους δυο βουλευτές και συντρόφους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ και Γιώργο Φραγγίδη σχετικά με τις άδειες ίδρυσης νέων φαρμακείων στην Ελλάδα. 

Θέλοντας να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας απέναντι στους συνάδελφους φαρμακοποιούς, οφείλουμε πρώτα στους εαυτούς μας να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι: Καμία πρότερη σχετική ενημέρωση-διαβούλευση-συζήτηση υπήρξε από μέρους των δυο βουλευτών ούτε με τους συναδέλφους που βρίσκονται στη γραμματεία του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ούτε και με τους φαρμακοποιούς του συνδικαλιστικού φορέα του κινήματος για το περιεχόμενο και την πρόθεσή τους να καταθέσουν τη συγκεκριμένη επερώτηση. Καλή τη πίστη και θεωρώντας ότι η ενημέρωση των δύο συντρόφων βουλευτών πάνω στο θέμα της αδειοδότησης των φαρμακείων στην Ελλάδα είναι ελλιπής οφείλουμε να τους ενημερώσουμε για τα εξής:

1) Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων είναι προσωποπαγής και αμεταβίβαστες.
2) Η οποιαδήποτε αγοραπωλησία αφορά την υπεραξία της υπό πώλησης επιχείρησης που σχετίζεται με τη φήμη και πελατεία, τα πάγιά της (εξοπλισμός) αλλά και του εμπορεύματος το οποίο μπορεί να διαθέτει.
3) Μόνο για την περιφέρεια Αττικής οι διαθέσιμες «ανοιχτές» θέσεις για την ίδρυση νέου φαρμακείου είναι περίπου 160 (στοιχεία διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας).
4) Η ανεργία στους κόλπους των φαρμακοποιών κατόχων άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είναι μηδενική.
5) Η ύπαρξη των πληθυσμιακών και μόνο πλέον κριτηρίων για την ίδρυση νέου φαρμακείου (κριτήρια που υπάρχουν σχεδόν στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη για τους ίδιους ακριβώς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας) είναι αυτή η οποία έχει εξασφαλίσει χρόνια τώρα την ισοβαρή κατανομή των φαρμακείων σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας, εξασφαλίζοντας έτσι στον Έλληνα Ασθενή προσβάσιμα σημεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (η ανάγκη της κατανομής αυτής επιβεβαιώθηκε στο διάστημα της πανδημίας).
6) Αν οι σύντροφοι και βουλευτές επιθυμούν να προτείνουν τομές πάνω στο φαρμακευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα, ευχαρίστως να τους κάνουμε κοινωνούς σε κάποιες από τις προτάσεις μας:
  • α) Κατοχύρωση θέσης κλινικού φαρμακοποιού ανά δημόσιο και ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα ανά συγκεκριμένο αριθμό κλινών.
  • β) Μη δυνατότητα χορήγησης άδειας ίδρυσης φαρμακείου σε συνταξιοδοτημένους συναδέλφους.
  • γ) Φορολογικές, ασφαλιστικές και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις σε νέους συναδέλφους που επιθυμούν να μπουν στο χώρο του κοινοτικού φαρμακείου, ενισχύοντας έτσι τη νεανική επιχειρηματικότητα.
  • δ) Εκσυγχρονισμός του προγράμματος σπουδών των τμημάτων Φαρμακευτικής των Ελληνικών Πανεπιστήμιων, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας (ασθενοκεντρικής) που διαμορφώνεται στο φάρμακο.
Αν θέλουμε να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών αρχών, αν θέλουμε να επαναφέρουμε στους κόλπους μας τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που θα ξανακάνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων της χώρας μας, οφείλουμε αν μη τι άλλο να τα αφουγκραζόμαστε σεβόμενοι την άποψή τους και προσπαθώντας κάθε φορά για το καλύτερο συλλογικά αποτέλεσμα.
Το κείμενο απέστειλαν οι:
Ανδρέας Αντωνίου, Φαρμακοποιός, Γραμματέας Φ.Σ.Ρ./Τακτικός Εκπρόσωπος ΠΦΣ, Μέλος Γραμματείας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Αναπληρωτής Γραμματέας Ν.Ε. Ρεθύμνου.
Νάσος Ζάχος, Φαρμακοποιός, Μέλος Γραμματείας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Αναπληρωτής Γραμματέας Ν.Ε. Βορείου Τομέα Αθήνας.
Βασίλης Ξενογιώργης, Φαρμακοποιός, Γραμματέας Φαρμακοποιών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αττικής.
Γιάννης Μεταξάς, Φαρμακοποιός, Υπεύθυνος Τομεακής Φαρμακοποιών με Φαρμακείο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αττικής.
Παναγιώτης Κοντακτσής, Φαρμακοποιός, Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Καρδίτσας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τις συνταγές των ορκωτών λογιστών
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών