Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

DEMO ABEE: Πρωτοπορεί στον τομέα της νεφρολογίας
Από το 1996 ξεκίνησε να παράγει τα πρώτα προϊόντα αιμοκάθαρσης
Cambridge: Νέο εργαλείο ανίχνευσης καρδιαγγειακού κινδύνου
Θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην Ευρώπη
ΠΦΣ: Οι θεσμικοί φορείς κρίνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ
Απάντηση στην ανακοίνωση του ΦΣΑ και από τον Κ. Βαρδιάμπαση

Διαβητικοί ασθενείς: 10 οδηγίες του φαρμακοποιού για ασφαλείς και ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές

30/6/2020 4:31:27 μμ
Από τον Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστή Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το επώδυνο, αγωνιώδες και ανασφαλές τελευταίο τετράμηνο, κατά το οποίο η COVID-19 ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια στη ζωή και τα ενδιαφέροντά μας, οι καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν ένα όνειρο που όλοι έχουμε ανάγκη να ζήσουμε.

Σε αυτές τις διακοπές θα πρέπει οι διαβητικοί ασθενείς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε μερικά πράγματα για να διασφαλίσουν υγιεινές διακοπές χωρίς απορρύθμιση του διαβήτη και χωρίς κινδύνους επιπλοκών.

Οδηγίες για τη διατροφή:

 • Να αποφεύγουν τα βαριά και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι. Να επιμένουν σε πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά. Να καταναλώνουν φρούτα ανάλογα με τις οδηγίες των γιατρών τους.
 • Να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό των διακοπών, το οποίο καλό είναι να αποτελείται από άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα.
 • Μπορούν να πίνουν οποιοδήποτε light αναψυκτικό θέλουν, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Όσον αφορά τους φυσικούς χυμούς να ελέγχουν πάντα την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες. Μην ξεχνούν ότι 10 με 15 γραμμάρια υδατάνθρακες αντιστοιχούν με ένα ισοδύναμο φρούτου.
 • Η διασκέδαση των διακοπών πολλές φορές συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ. Μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή. Η μεγάλη κατανάλωση είναι αφετηρία βραχυπρόθεσμων (κίνδυνος υπογλυκαιμίας) και μακροπρόθεσμων προβλημάτων (αύξηση βάρους). Προσοχή, λοιπόν, στα οινοπνευματώδη, ειδικά όσοι λαμβάνουν ινσουλίνη και ειδικά όταν αυτή η λήψη συνοδεύεται από έντονη άσκηση όπως είναι ο χορός.
 • Μην ξεχνούν το δεκατιανό προτού κολυμπήσουν. Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες ενώ κολυμπούν.

Γενικές οδηγίες:

 • Να αποφεύγουν τη μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο. Ιδίως αν λαμβάνουν ινσουλίνη, γιατί με τον ήλιο επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφησή της και έτσι μπορεί να συμβούν ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να φορούν καπέλο.
 • Να αποφεύγουν να βάλουν τα πόδια τους μέσα στη καυτή άμμο. Μην περπατούν χωρίς σανδάλια στην ακρογιαλιά και να πάρουν μαζί τους τουλάχιστον δύο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες για να αλλάζουν. Μην κυκλοφορούν με γυμνά πόδια σε αμμουδιές και άγνωστες ακρογιαλιές. 
 • Να περπατούν όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Αν ταξιδεύουν με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητο, να κάνουν μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια των στάσεων και να έχουν κάτι πρόχειρο για φαγητό, στην περίπτωση που τα γεύματα καθυστερήσουν. Αν ταξιδεύουν με αεροπλάνο, να ειδοποιήσουν εγκαίρως για το ειδικό γεύμα που χρειάζονται ενώ θα πρέπει να καταναλώνουν πολλά υγρά. Αν ταξιδεύουν σε χώρες με διαφορά ώρας ίσως απαιτείται τροποποίηση των δόσεων ινσουλίνης.
 • Με την άφιξη στον προορισμό να φυλάξουν τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσουν άμεσα, καθώς και την ένεση γλυκαγόνης στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18°C έως 30°C.
 • Τέλος οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα κέντρα υγείας ή τα νοσοκομεία, να έχουν μαζί τους τα τηλέφωνα των γιατρών τους και να έχουν προμηθευτεί φάρμακα, ινσουλίνες και αναλώσιμα υλικά ανάλογα και λίγα περισσότερα από αυτά που θα χρειαστούν.
Και εννοείται βέβαια ότι απαραίτητη είναι η τήρηση των βασικών προληπτικών μέτρων για να εξαλειφθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος μόλυνσης από το νέο κορονοϊό. Μέτρα ατομικής υγιεινής, υγιεινής χεριών, αποφυγής συνωστισμού και επαφής με αγνώστους στους χώρους διασκέδασης. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αντίθετη παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στις 15 & 16 Ιουνίου από το Netweek και το Health Daily της Boussias


Σχετικά άρθρα

Πώς το DHA δηλητηριάζει τα καρκινικά κύτταρα
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain
Σχετίζεται η έλλειψη της βιταμίνης Β12 με την κατάθλιψη;
Γράφει η Ευθυμία Κοντέλα, Ειδική Παθολόγος, Διευθύντρια Παθολόγος Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Metropolitan Hospital
Ο δεκάλογος των ασφαλών διακοπών για διαβητικούς
Γράφει ο Ανδρέας Μελιδώνης Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital.
Επιστροφή στα σπορ: Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς;
Μεγάλος ο κίνδυνος για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές