Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Δημοσιεύματα για καθιέρωση διπλής τιμής στα φάρμακα και αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης

8/2/2010
«Ως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τις τελευταίες μέρες επανήλθε με δημοσιεύματα στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο νέας αλλαγής στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων καθώς και της καθιέρωσης διπλής τιμής για κάθε φάρμακο: μιας τιμής «μικρής» για τα ασφαλιστικά ταμεία (σκευάσματα που θα συμπεριληφθούν στη νέα «λίστα» φαρμάκων) και μίας μεγαλύτερης για τα φαρμακεία.

 

Τη συγκεκριμένη πρόταση είχε καταθέσει στις αρχές Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας*.

 

Στην πρόταση αυτή είχε αντιταχθεί το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

 

*Δείτε τη σχετική είδηση: 12/01/2010 - ΣΦΕΕ: Αντιδράσεις για λίστα φαρμάκων και ανατιμολογήσεις

 


Από την εφημερίδα «Το Βήμα» (06/02/2010):

 

«Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το θέμα των νέων τιμών των φαρμάκων. Στην αρμόδια διεύθυνση, στην πλατεία Κάνιγγος, έχει τεθεί σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων και πλέον οι υπάλληλοι «δουλεύουν» με σενάρια πολλών μεταβλητών.

 

Τα επικρατέστερα είναι η διαμόρφωση διπλών τιμών στα φάρμακα, άλλη στη λίστα, άλλη στο φαρμακείο, και η τιμή τους θα είναι ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης.

 

Ο καθ’ ύλη αρμόδιος γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ. Κομνηνός, θέλει να έχει πλήρη εικόνα της αγοράς, των άμεσων συνεπειών που θα έχει το κάθε σενάριο στο ασφαλιστικό σύστημα και των επιπτώσεων στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όλο το προηγούμενο διάστημα από το γραφείο του στον δεύτερο όροφο του παλαιού επιβλητικού κτιρίου της πλατείας Κάνιγγος πέρασαν όλοι οι φορείς της φαρμακευτικής αγοράς, ακόμη και ιδιαίτερες περιπτώσεις επιχειρηματιών (π.χ. «ορφανά» φάρμακα κ.ά.), κατέθεσαν τις απόψεις τους, εξήγησαν τις ιδιαιτερότητες της επιχείρησής τους και τοποθετήθηκαν επί των κυβερνητικών εξαγγελιών. Ο ίδιος, ευρισκόμενος σε ανοιχτή γραμμή με τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης, όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων μηνών κατόρθωσε να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα όσων διαδραματίζονται κάθε ημέρα στη φαρμακευτική αγορά. Πηγές από το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», τα σενάρια που αυτή τη στιγμή φαίνεται να προκρίνονται είναι τα ακόλουθα.

 

Όπως είναι γνωστό, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο μέσο όρο των άλλων 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι μεταξύ αυτών των χωρών περιλαμβάνονται, π.χ., οι χώρες της Βαλτικής και φυσικά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το επικρατέστερο σενάριο στην προκειμένη περίπτωση είναι να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης και αντί του «μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ» να ισχύσει ο «μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Σλοβακία και η Σλοβενία.

 

Ακόμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, με βάση τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα διαμορφωθούν δύο τιμές σε κάθε φάρμακο, η μία της λίστας που θα είναι χαμηλή και θα αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και η άλλη του φαρμακείου που θα είναι υψηλότερη. Για να ενταχθεί δηλαδή ένα φάρμακο στη λίστα θα πρέπει η φαρμακευτική επιχείρηση να κάνει μια γενναία μείωση της τιμής του.

 

Παράλληλα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα αντιμετωπίσει δραστικά το ιδιαίτερα οξυμμένο πρόβλημα της σκανδαλώδους υπερσυνταγογράφησης, φαινόμενο που ενδημεί στην Ελλάδα».

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)