Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δαπανήσαμε 4,5 δισ. δολάρια για απολυμαντικά επιφανειών το 2020

4/2/2021 3:18:52 μμ
Προσοχή πάντως συνιστούν οι οφθαλμίατροι για όσα προορίζονται για την υγιεινή των χεριών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μέχρι το τέλος του 2020 οι παγκόσμιες πωλήσεις των απολυμαντικών για επιφάνειες είχαν αυξηθεί κατά 30% από τον προηγούμενο χρόνο, φτάνοντας τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Οι ειδικοί θεωρούν λογική σύσταση το καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά η υπερβολική απολύμανση των επιφανειών σπαταλά χρόνο και πόρους που θα μπορούσαν να ξοδευτούν στον εξαερισμό και στην εξυγίανση του εισπνεόμενου αέρα, όπως επισημαίνουν. 

Επταπλασιάστηκαν οι τραυματισμοί ματιών από τα απολυμαντικά χεριών

Δύο διαφορετικές δημοσιεύσεις στο ιατρικό περιοδικό JAMA Ophthalmology δείχνουν σημαντική αύξηση αυτού του είδους των τραυματισμών στις ηλικίες κάτω από 5 ετών.

Στην πρώτη δημοσίευση, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2020 επταπλασιάστηκαν οι αναφορές στα Γαλλικά Κέντρα Δηλητηριάσεων για τραυματισμούς ματιών στα μικρά παιδιά εξαιτίας ατυχημάτων με απολυμαντικά. Σημαντική αύξηση υπήρξε και στα παιδιά που διακομίστηκαν τραυματισμένα σε ένα κέντρο παιδιατρικής οφθαλμολογίας σε νοσοκομείο στο Παρίσι.

Στη δεύτερη δημοσίευση, γιατροί από την Ινδία περιέγραψαν δύο περιστατικά τοξικής κερατοπάθειας (είναι οξεία, μη φλεγμονώδης βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού) σε παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών, τα οποία προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν αλκοολούχα απολυμαντικά τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους.

«Τα απολυμαντικά των χεριών είναι χημικά προϊόντα που συνήθως περιέχουν οινόπνευμα σε υψηλές συγκεντρώσεις, επειδή εξουδετερώνουν αποτελεσματικά ιούς και βακτήρια», σύμφωνα με τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο, δρ Αναστάσιο Ι. Κανελλόπουλο, MD.
Τα διαλύματα αυτά δεν είναι καυστικά, αλλά είναι τοξικά ιδιαίτερα για τα επιθηλιακά κύτταρα του κερατοειδή χιτώνα των ματιών. Η ισοπροπυλική αλκοόλη π.χ. είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επιφάνεια του ματιού, επιθηλιακή κερατίτιδα (φλεγμονή στην επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα) και μερικές φορές εκδορά του κερατοειδή. Μπορεί όμως να υπάρξουν και σοβαρότερα προβλήματα, δεδομένου ότι τα αντισηπτικά περιέχουν και άλλα συστατικά (υπεροξείδιο του υδρογόνου, πολυαιθυλενογλυκόλη, αρώματα, αιθέρια έλαια) που ενδέχεται να αυξήσουν την τοξικότητα της αλκοόλης.

Τι πρέπει να προτείνετε αν εισέλθει αντισηπτικό στα μάτια

Σύμφωνα με τον ειδικό, σε περίπτωση που εισέλθει αντισηπτικό στα μάτια θα πρέπει ο οφθαλμός να ξεπλυθεί για αρκετά λεπτά (τουλάχιστον 10) με καθαρό, χλιαρό νερό, κρατώντας τα χέρια μακριά από το μάτι και κρατώντας καλά κλειστό το άλλο μάτι. Συμπτώματα όπως κάψιμο, τσούξιμο, πόνος ή οποιαδήποτε αλλαγή στην όρασή ή απώλεια όρασης, θα πρέπει να αξιολογούνται από οφθαλμίατρο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και προβάλλει ότι έχει τις καλύτερες τιμές στη χώρα
Υποστηρίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της