Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Δωρεάν ψηφιακό βιβλίο απαντά σε όλα τα ερωτήματα για την ημικρανία
Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο;
Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Ι. Τσέτη: Απαιτείται αυτοδυναμία παραγωγής πρώτων υλών και χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης
Οι δηλώσεις της CEO του ΟΦΕΤ στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Δαπανήσαμε 4,5 δισ. δολάρια για απολυμαντικά επιφανειών το 2020

4/2/2021 3:18:52 μμ
Προσοχή πάντως συνιστούν οι οφθαλμίατροι για όσα προορίζονται για την υγιεινή των χεριών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μέχρι το τέλος του 2020 οι παγκόσμιες πωλήσεις των απολυμαντικών για επιφάνειες είχαν αυξηθεί κατά 30% από τον προηγούμενο χρόνο, φτάνοντας τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Οι ειδικοί θεωρούν λογική σύσταση το καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά η υπερβολική απολύμανση των επιφανειών σπαταλά χρόνο και πόρους που θα μπορούσαν να ξοδευτούν στον εξαερισμό και στην εξυγίανση του εισπνεόμενου αέρα, όπως επισημαίνουν. 

Επταπλασιάστηκαν οι τραυματισμοί ματιών από τα απολυμαντικά χεριών

Δύο διαφορετικές δημοσιεύσεις στο ιατρικό περιοδικό JAMA Ophthalmology δείχνουν σημαντική αύξηση αυτού του είδους των τραυματισμών στις ηλικίες κάτω από 5 ετών.

Στην πρώτη δημοσίευση, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2020 επταπλασιάστηκαν οι αναφορές στα Γαλλικά Κέντρα Δηλητηριάσεων για τραυματισμούς ματιών στα μικρά παιδιά εξαιτίας ατυχημάτων με απολυμαντικά. Σημαντική αύξηση υπήρξε και στα παιδιά που διακομίστηκαν τραυματισμένα σε ένα κέντρο παιδιατρικής οφθαλμολογίας σε νοσοκομείο στο Παρίσι.

Στη δεύτερη δημοσίευση, γιατροί από την Ινδία περιέγραψαν δύο περιστατικά τοξικής κερατοπάθειας (είναι οξεία, μη φλεγμονώδης βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού) σε παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών, τα οποία προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν αλκοολούχα απολυμαντικά τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους.

«Τα απολυμαντικά των χεριών είναι χημικά προϊόντα που συνήθως περιέχουν οινόπνευμα σε υψηλές συγκεντρώσεις, επειδή εξουδετερώνουν αποτελεσματικά ιούς και βακτήρια», σύμφωνα με τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο, δρ Αναστάσιο Ι. Κανελλόπουλο, MD.
Τα διαλύματα αυτά δεν είναι καυστικά, αλλά είναι τοξικά ιδιαίτερα για τα επιθηλιακά κύτταρα του κερατοειδή χιτώνα των ματιών. Η ισοπροπυλική αλκοόλη π.χ. είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επιφάνεια του ματιού, επιθηλιακή κερατίτιδα (φλεγμονή στην επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα) και μερικές φορές εκδορά του κερατοειδή. Μπορεί όμως να υπάρξουν και σοβαρότερα προβλήματα, δεδομένου ότι τα αντισηπτικά περιέχουν και άλλα συστατικά (υπεροξείδιο του υδρογόνου, πολυαιθυλενογλυκόλη, αρώματα, αιθέρια έλαια) που ενδέχεται να αυξήσουν την τοξικότητα της αλκοόλης.

Τι πρέπει να προτείνετε αν εισέλθει αντισηπτικό στα μάτια

Σύμφωνα με τον ειδικό, σε περίπτωση που εισέλθει αντισηπτικό στα μάτια θα πρέπει ο οφθαλμός να ξεπλυθεί για αρκετά λεπτά (τουλάχιστον 10) με καθαρό, χλιαρό νερό, κρατώντας τα χέρια μακριά από το μάτι και κρατώντας καλά κλειστό το άλλο μάτι. Συμπτώματα όπως κάψιμο, τσούξιμο, πόνος ή οποιαδήποτε αλλαγή στην όρασή ή απώλεια όρασης, θα πρέπει να αξιολογούνται από οφθαλμίατρο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το σύστημα Safety Gate


Σχετικά άρθρα

Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Partnering for Patients: Το 1ο Συνέδριο για την ασθενοκεντρική προσέγγιση και στρατηγική
Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily
Μείωση έναρξης θεραπειών για ηπατίτιδα C κατά 60% το 2020 σε σχέση με το 2019
Σύμφωνα με τον Σπ. Μανωλακόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος