Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Δαιμονοποιούνται χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

27/3/2017 1:16:13 μμ
Την ώρα που καταρρέει ο μύθος για επικίνδυνες τροφές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από τους κυριότερους ρόλους της χοληστερόλης είναι η διαμόρφωση και η διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών και δομών. Βοηθά τα κύτταρα να προσαρμοστούν στις αλλαγές της θερμοκρασίας, είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών, μεταξύ αυτών της κορτιζόλης, της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων, βοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D και των χολικών οξέων. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον εγκέφαλο και είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό συνάψεων, δηλαδή τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων που επιτρέπουν τη σκέψη, τη μάθηση ακόμα και το σχηματισμό αναμνήσεων. Στον αντίποδα, οι χαμηλές τιμές της καλής χοληστερόλης HDL έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. 


Η χοληστερόλη όμως έχει δαιμονοποιηθεί, τονίζει ο Φώτης Πατσουράκος, καρδιολόγος-αρχίατρος ε.α., επιστημονικός διευθυντής του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης, λέγοντας πως «λόγω ελλιπών γνώσεων θεωρείτο ότι η αύξηση της χοληστερίνης οφειλόταν στη διατροφή, οπότε επικράτησε η αντίληψη ότι πρέπει να αποφεύγονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Η επιστήμη προχώρησε, αλλά ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι οι έχοντες υψηλή χοληστερίνη δεν επιτρέπεται να τρώνε ορισμένες από τις πιο υγιεινές τροφές, όπως τα αυγά. Είναι καιρός να τεθούν τα ζητήματα στη σωστή βάση τους και να απομυθοποιηθούν ευρέως διαδεδομένες λανθασμένες πεποιθήσεις».


«Τα δύο τρίτα της χοληστερόλης του οργανισμού παράγονται από το ήπαρ. Είναι απολύτως αναληθές ότι η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται μόνο από το είδος των τροφών που καταναλώνονται. Γενετικοί και κληρονομικοί είναι κυρίως οι λόγοι που παρουσιάζεται η δυσλιπιδαιμία. Στα άτομα π.χ. με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, η υψηλή χοληστερόλη επιμένει ακόμα και με αλλαγή της διατροφής και ένταξη της άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα. Η διαιτητική χοληστερόλη δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο πίστευαν κάποτε, για τους περισσότερους τουλάχιστον ανθρώπους. Μόνο πολύ μικρές ποσότητες χοληστερόλης, που προέρχονται από τα τρόφιμα, καταλήγουν ως χοληστερόλη στο αίμα και όταν η πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης αυξάνεται, το σώμα προσαρμόζει ανάλογα τη χοληστερόλη που θα παραγάγει».


Αξίζει να σημειωθεί πως οι υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων είναι αυτές που προδίδουν την ανισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνονται μέσω διατροφής και στην ποσότητα των θερμίδων που "καίγονται". Οι θερμίδες που περισσεύουν μετατρέπονται από τον οργανισμό σε τριγλυκερίδια, τα οποία οδηγούν σε αθηροσκλήρυνση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Ο έλεγχος της ποσότητας και ποιότητας των τροφίμων, η απώλεια βάρους και η σωματική άσκηση επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Πατσουράκος.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αλληλεπίδραση L-DOPA & Διατροφής σύμφωνα με την f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

1ο Φεστιβάλ Υγείας για την Οικογένεια από το Infokids.gr
Πρόληψη και προαγωγή της καλής υγείας – Μία ενημερωτική και διαδραστική ημερίδα
Το TBT-S έρχεται να «χτυπήσει» τις διατροφικές διαταραχές στη ρίζα τους
Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποβλέπει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης
Πρόγραμμα MEDforSEA: Προστασία της υδρόβιας ζωής μέσω της βιώσιμης διαχείρισης φαρμάκων
Μια συνεργασία του GIVMED και του Cyclades Preservation Fund